Kaynayan kazandaki iplere 55 yıldır kök boyayla renk veriyor

Aksaray'da, 55 yıl önce çırak olarak başladığı kök boya işini halen sürdüren 68 yaşındaki Ali İhsan Karaağaç, yurt içi ve yurt dışından gelen yoğun taleplere yetişmeye çalışıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Aksaray
Ali İhsan Karaağaç, 13 yaşında babasının kendisini Niğde'nin Bor ilçesinde kök boyama atölyesine çırak vermesiyle boyama işiyle tanıştı.
55 yıl önce başladığı meslekte usta bir zanaatkar olan ve mesleğini Aksaray'da sürdüren Karaağaç, atölyesini her sabah ilk günkü heyecanla açıp gaz ocağını yakarak işine başlıyor.
Gelen siparişlere göre boyalarını ayarlayan Karaağaç, ipleri kaynayan kazana attıktan sonra boyaların renk almasını bekliyor.
Kazanlarda kaynayarak boya ile özleşen ipleri kuruması için güneşte bekleten Karaağaç, kök boyalı ipleri, ülkedeki pek çok ildeki dokuma tezgahlarının yanı sıra İran başta olmak üzere Afganistan, Pakistan ve Irak'a gönderiyor.
Karaağaç, yaptığı açıklamada, ilkokulu bitirdikten sonra çıraklıkla öğrendiği işinde ustalaşınca 1978 yılında Aksaray'a gelerek kök boya işine başladığını söyledi.
Mesleğine sadece askere gittiğinde ara verdiğini, onun dışında hep bu işle uğraştığını anlatan Karaağaç, şunları kaydetti:
"Her gün sabah namazını kıldıktan sonra dükkanımı açarım. İlk iş olarak boyaların ölçümünü yaptıktan sonra ocağımı yakarım. Ardından boyama işlerime başlarım. Önceleri çok boyama yapardık.
Tonlarca ip boyardık. 15 işçi çalıştırdığım dönemler oldu. Son yıllarda işlerimizde azalma var. Tek başıma çalışıyorum.
Bana yetiyor, Allah'a şükürler olsun. Tek başıma siparişleri yetiştirmeye çalışıyorum."

"Kök boya çok sağlıklıdır"

Karaağaç, kök boyaların rengine göre kaynama işlemi yaptığını daha sonra boyanan ipleri kurumaya aldığını belirtti.

İplerin 2-3 saat boya alması için kazanlarda kaynadığını vurgulayan Karaağaç, şunları kaydetti:
"Bazı renklerimiz için ipleri geceden suya koyar sabah alırız. Kök boya ne kadar kazanda çok durursa o kadar iyi olur. Kazanlardan çıkardığımız boyanmış iplerin suyunu süzdürdükten sonra kuruması için güneşe koyuyoruz.
Ardından müşterilerimize yolluyoruz. Genellikle boya işleri İstanbul, İzmir, Adana, Kayseri, Sivas ve Tokat'tan geliyor. Bu ara genellikle kilim ipleri boyuyorum. Bazı ülkelerden de isteyen oluyor.
Afganistan, Pakistan ve İran'da müşterilerimiz var. Bu ülkelerde de bu işi yapmak isteyenler oluyor. Arıyorlar tarif ediyorum.
Bu işin son temsilcisi benim. Ben de bırakırsam kimse bu işle uğraşmayacak. Kök boya çok sağlıklıdır. O yüzden halen tercih ediliyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Medipol Başakşehir PSG deplasmanında

2020-12-07 13:09 - Gündem

Süper Lig'de 11. haftanın perdesi açılıyor

2020-12-03 12:26 - Gündem

Uluslararası Yatırım Zirvesi, 7 Aralık'ta başlayacak

2020-12-02 02:16 - Ekonomi

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar

2020-12-05 02:59 - Sağlık

Göztepe bu sezon 6. beraberliğini aldı

2020-12-06 15:46 - Spor

Kaynayan kazandaki iplere 55 yıldır kök boyayla renk veriyor

2020-12-07 15:36 - Çevre-Hayat

Beşir Derneği Suriyeli engelli sığınmacıya elektrikli motosiklet hediye etti

2020-12-03 18:31 - Çevre-Hayat

Fransa'da siyahi müzisyeni darbeden 2 polise tutuklama

2020-11-30 19:11 - Dünya

ABD'den Çin'e vize kısıtlaması

2020-12-05 15:41 - Dünya

Fransız pilot Sebastien Ogier, WRC'de 7. kez şampiyon oldu

2020-12-06 19:46 - Spor

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Uzmanlara göre, İsrail "sonsuz savaş" stratejisiyle ABD'yle ilişkileri "en sıkın

12:22 - Dünya

Güneydoğu'da anız yangınlarıyla mücadele sonuç veriyor

12:18 - Gündem

Bakan Bayraktar: Türkiye'nin hedefi enerjide dışa bağımlılığı bitirmek

12:13 - Ekonomi

İranlı yetkiliden, "İsrail ve ABD'ye ait gemiler Hürmüz Boğazı'ndan geçemeyecek"

12:07 - Dünya

İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarında 1 kişi hayatını kaybetti 7 kişi yaralandı

12:02 - Dünya