Kayısı bahçesine enerji üretimi ve verimi artırma hedefiyle güneş panelleri kuruldu

Erciyes Üniversitesinin (ERÜ) tarım arazisindeki kayısı ağaçlarının üzerine kurulan açılır kapanır güneş enerjisi panelleriyle enerji sağlanırken meyve veriminde de artış hedefleniyor.

Çevre-Hayat - 10 ay önce

Kayseri
ERÜ'nün yöneticisi olduğu TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı tarafından desteklenen "Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu" kapsamında 55 proje yürütülüyor.
Bu kapsamda ERÜ ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜNAM) işbirliğindeki "Tarımda Yeşil Dönüşüm için Güneş Enerjisi Projesi" ile ERÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (ERÜTAM) tarım alanının 330 metrekaresine güneş enerjisi panelleri yerleştirildi ve enerji üretimine başlandı.
Proje yöneticisi Doç. Dr. Özhan Şimşek, arazideki kayısı ağaçlarının bir bölümünün üzerine güneş enerjisi panelleri yerleştirildiğini söyledi.
Kontrol alanında ise panel bulunmadığını ifade eden Şimşek, böylece hem yetişmiş meyve veren ağaçların verimliliğini hem de yeni dikilen fidanların gelişimini gözlemleyeceklerini belirtti.
????
Şimşek, güneş enerji sisteminin yaklaşık 33 kilovatlık bir kurulum gücüne sahip olduğunu, yıllık 46 bin kilovatın üzerinde enerji üretimi beklediklerini dile getirdi.

"Standart güneş panellerinden farklı paneller kurmaya çalıştık"

Projenin amacının sadece enerji üretmek olmadığına dikkati çeken Şimşek, "Bu güneş enerjisi ile beraber bitkinin verim ve kalitesini iyileştirmeye çalışıyoruz. O yüzden standart güneş panellerinden farklı güneş panelleri kurmaya çalıştık, tarıma özel. Ağacın ihtiyacı olabilecek güneş enerjisini, doğal güneşi alabilmesi için çeşitli eğimlerle oluşturulmuş, aynı zamanda açılır kapanır sistemlerle oluşturulmuş modern bir tesis kazandırdık." diye konuştu.
Güneş enerjisinin yanı sıra toprağın nemini, tüm meteorolojik verileri, sulama sistemini kontrol edecek, anlık veri toplayan sensörlerin de deneme alanında faaliyete geçtiğini belirten Şimşek, 7 gün 24 saat bahçenin izlendiğini ve kontrol edilebildiğini, verilere göre gerekli işlemlerin yapıldığını anlattı.

Elde edilecek enerji sondaj kuyularında kullanılacak

Üniversitenin enerji ihtiyacının çok fazla olduğunu ifade eden Şimşek, "Buradaki tarım arazisinde kullandığımız su kaynakları sondajla çekiliyor. Burada da ciddi bir enerji ihtiyacı ortaya çıkıyor. ODTÜ GÜNAM ile yaptığımız hesaplamada bütün kuyulardan gerekli suyu almak için lazım olan enerjiyi bu güneş enerjisiyle sağlayabiliyoruz. Hem enerjiyi sağlayacağız, enerjiden tasarruf edeceğiz hem de tarımda verimliliği arttırmış olacağız." dedi.
Projenin sonunda güneş enerjisi sisteminin bitki verimi kalitesine ve aynı zamanda genç fidanların büyüme ve gelişmesine katkılarını gözlemleyeceklerini ve bunları paylaşacaklarını aktaran Şimşek, bu sistemi tarıma adapte etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Panellerin kayısı ağaçlarını zirai dona karşı da koruması hedefleniyor

Türkiye'nin kayısı yetiştiriciliğinde dünyada lider konumda olduğunu vurgulayan Şimşek, bu stratejik ürünün erken çiçek açtığı için ilkbahar dönemindeki soğuklardan zarar gördüğünü söyledi.
Kurulan sistemle verimliliği artırmanın yanı sıra ağaçları soğuk ve don zararlarından korumak istediklerinin altını çizen Şimşek, "Sistemimiz belli ölçülerde dona karşı fiziksel olarak da dayanıklı. Güneş panelleri açılır kapanır sistemler olduğu için herhangi bir don tehlikesi ya da yağış tehlikesi olduğunda bu sistemleri kapatabiliyoruz. Ağaçların üstünde sıcaklığı arttıracak doğal bir mekanizma oluşturuyoruz. Bu nedenle çok aşırı olmamak kaydıyla don zararlarından bitkilerimizi koruyacağımızı düşünüyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Bakanlığı, 15 bin 247 sözleşmeli personel ve 2 bin 753 sürekli işçi alacak

2025-09-29 00:37 - Sağlık

Toprak Razgatlıoğlu, İspanya'daki ikinci ana yarışta 2. oldu

2025-09-28 16:32 - Spor

Bayraktar KIZILELMA'nın ilk defa mühimmatlı uçuşu paylaşıldı

2025-09-26 15:57 - Teknoloji

Dışişleri Bakanı Fidan İngiltere Dışişleri Bakanı Cooper ile New York'ta görüştü

2025-09-24 21:27 - Siyaset

Fenerbahçe, Süper Lig'in 7. haftasında yarın Antalyaspor'u ağırlayacak

2025-09-27 11:43 - Spor

Küresel Sumud Filosu'na katılan Fransız'dan Google'a hayatlarını tehlikeye attığı suçlaması

2025-09-23 14:03 - Dünya

Gaziantep FK'nin yenilmezlik serisi 5 maça çıktı

2025-09-28 09:33 - Spor

"Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri"nde 4. gün oturumları gerçekleştirildi

2025-09-25 19:47 - Sağlık

İstanbul için kuvvetli sağanak uyarısı

2025-09-28 15:03 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Galiçya Türk Şehitliği'ni ziyaret etti

2025-09-28 18:17 - Gündem

İlgili Haberler

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Dusan Vlahovic, Beşiktaş yolunda

19:13 - Spor

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya