?>

'Kare kodlu çek sistemini senetler üzerinden de kurmak istiyoruz'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Kare kodlu çek, müşterinin bütün öz geçmişini görebilmenize fırsat sağlıyor. Geçmişteki davranışları, ödeme alışkanlıkları, düzgün ödeyip ödemediğini rahatlıkla görüyorsunuz." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

DÜZCE (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Kare kodlu çek, müşterinin bütün öz geçmişini görebilmenize fırsat sağlıyor. Geçmişteki davranışları, ödeme alışkanlıkları, düzgün ödeyip ödemediğini rahatlıkla görüyorsunuz. Bu sayede çeke olan güven artmış oldu ama bu yetmez. Buna benzer bir sistemi senetler üzerinden de kurmak istiyoruz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Teknopark Konferans Salonu'nda düzenlenen Düzce İş İnsanları İstişare Toplantısı'nda, Düzce'nin yatırımcılar açısından cazip bölge haline geldiğini söyledi.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayısının 1'den 5'e çıktığını, kentin ürünlerinin 124 ülkeye ihraç edilir hale geldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Eskiden Düzce'den ihracat yapacağımız hayalimize bile gelmezdi. Ama şimdi 124 ülkeye Düzce'de üretilen ürünler gidiyor. Odamız, borsamız Düzce'nin gelişmesi için büyük gayret gösteriyor." diye konuştu.

Zor bir dönemden geçtiklerini, ihracata bakan sektörlerde çok büyük sıkıntı olmadığını ama iç piyasaya bakan sektörlerde sıkıntı yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, iş insanlarının sıkıntılarını öğrenip bunları hükümete, bürokrasiye iletmek için burada olduklarını kaydetti.

Son dönemde ağustos 2018'den sonra en büyük şikayetlerinin bankalar olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Sizlerin talebi ve hükümetimizin aldığı inisiyatifle kamu bankaları bu devrede ilk defa yaramıza merhem olmaya çalıştı, özel bankalar maalesef bizi yağmurda bıraktılar. Kamu bankaları, şemsiye olabildikleri ölçüde üzerimize şemsiye oldular." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, faizlerin bir miktar düşürüldüğünü, yeni kredilerin verilmeye başlandığını, bundan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ama yeter mi? Faiz oranları yine yüksek, istediğimiz krediye istediğimiz şekilde Ağustos 2018'den önce olduğu gibi ulaşamıyoruz. Perakende sektöründe iş yapan kardeşlerimizin en büyük şikayetlerinden bir tanesi, pos komisyonlarıydı. Nihayet burada da bir adım atıldı, pos komisyonlarına üst sınır getirildi. Çek ve senet tahsilatı, bu devrede en önemli sıkıntılardan bir tanesiydi. Çare olarak kare kodlu sistemi getirmiştik. Kare kodlu çek, müşterinin bütün öz geçmişini görebilmenize fırsat sağlıyor. Geçmişteki davranışları, ödeme alışkanlıkları, düzgün ödeyip ödemediğini rahatlıkla görüyorsunuz. Bu sayede çeke olan güven artmış oldu ama bu yetmez. Buna benzer bir sistemi senetler üzerinden de kurmak istiyoruz. Senetlerde maalesef işte çalınması, diğer risk tedbirlerinin alınması noktasında senetleri de belirli disipline edecek sisteme geçilmesi için çalışıyoruz, hükümetimize iletiyoruz."

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının devamında yaşanılan sıkıntıların çözümü noktasında iş adamlarına bilgiler verdi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Van'da 4 büyüklüğünde deprem

2019-10-20 13:25 - Genel

Kızılay'dan Tel Abyad'daki sivillere insani yardım

2019-10-19 20:12 - Gündem

TOKİ'nin indirim kampanyasından 15 bin kişi yararlandı

2019-10-21 18:46 - Genel

OGM'nin personel alımında sözlü ve uygulamalı sınavlar başlıyor

2019-10-21 19:17 - Ekonomi

Galatasaray-Real Madrid maçı biletleri satışta

2019-10-17 17:42 - Spor

'Kare kodlu çek sistemini senetler üzerinden de kurmak istiyoruz'

2019-10-21 21:26 - Ekonomi

Babanın motosiklet tutkusu ailesini de sardı

2019-10-21 15:02 - Çevre-Hayat

Tekvando Federasyonundan İrem Yaman açıklaması

2019-10-21 19:34 - Spor

Şili'de zam protestolarında ölü sayısı 11'e yükseldi

2019-10-21 20:02 - Dünya

İstanbul'da 2018'de yaklaşık 121 milyar liralık konut satıldı

2019-10-21 14:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ayakkabı sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacına mesleki eğitim merkezinden destek

12:38 - Ekonomi

Evlerde etkili tasarruf yöntemleriyle su tüketimi yarı yarıya azaltılabilir

12:23 - Ekonomi

Başkentte kurbanlık satışlarının sona ermesiyle hayvan pazarlarındaki çadırlar toplanıyor

12:18 - Ekonomi

Şanlıurfa'da OSB yatırımları istihdamı katlayarak arttırdı

11:47 - Ekonomi

Dünya şehirleri temiz hava ve yeşil istihdam için harekete geçti

11:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kurban Bayramı'nın üçüncü günündeki 722 trafik kazasında 6 kişi hayatını kaybetti

14:08 - Gündem

Arjantin Devlet Başkanı Milei, Madrid'de İspanya hükümetine hakaret etti

14:03 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, yapay zekada yetenek havuzu oluşturacaklarını açıkladı

13:57 - Dünya

Gazze'ye insani yardım taşıyan Madleen gemisine İsrail'in saldırısına Türkiye ve dünyadan

13:53 - Gündem

İnebolu'dan Kastamonu'ya 95 kilometrelik Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü başladı

13:48 - Gündem