?>

Karaman'ın Ulu Camisi yüzyıllardır ayakta

Karaman'ın Akçaşehir beldesinde Karamanoğulları Beyliği tarafından 1200'lü yıllarda yaptırılan ve şehirdeki tek hünkar mahfili olan Ulu Cami görenleri etkiliyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Karaman

Karaman'ın Akçaşehir beldesinde Karamanoğulları Beyliği'nce 1200'lü yıllarda yaptırılan ve kentteki tek hünkar mahfili olan Ulu Cami hala dimdik ayakta duruyor.

Bölgede ibadete açık, en büyük cami olan Ulu Cami'nin kitabesi olmadığı için ne zaman yapıldığı net bilinmiyor.

Karamanoğlu Beyliği döneminde yaptırılan camide, aynı anda 800 kişi ibadet yapabiliyor.

Kesme taştan kare planlı inşa edilen caminin mihrabı, zengin stalaktit süslemesiyle dikkati çekiyor. Tavanın mihrap önüne rastlayan bölümünde renkli ve tezhipli bir göbek bulunuyor. Ahşap tavanın değişik bölümleri, orijinal kalem işi desenleri yapıya ayrı bir hava katıyor.

Son cemaat yeri 6 yığma sütun üzerine oturan camiyi, çok sayıda yığma sütun ve kemer ayakta tutuyor.

Kadın mahfilinin ön cephesinde, sundurma şeklinde dizayn edilen ahşap işlemeli hünkar mahfili ise camiyi daha da değerli kılıyor. Karaman'da tek hünkar mahfili olan cami, bu özelliğiyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

"Bölgedeki en önemli tarihi yapı"

Akçaşehir Belediye Başkanı Hikmet Yirşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlardır ayakta duran caminin, beldelerinin göz bebeği olduğunu söyledi.

Yirşen, yapının 1986 ve sonrasında çoğunlukla, orijinaline sadık kalınarak ufak tefek restorasyonla bugüne ulaştığına dikkati çekerek, caminin, bölgedeki en önemli tarihi yapılardan biri olduğunu belirtti.

Yirşen, "Kesme taştan yapılan caminin tavanı, ardıç ağaçlarıyla kaplı. Bu ardıçlar ilk yapımında kullanılan ardıçlar. Hala aynı sağlamlıkta duruyor. Hocanın vaaz verdiği hutbe, pencere, dolap, şimdi kadınların namaz kıldığı ikinci kat ahşaptan yapılmış. Bunlar orijinal haliyle duruyor. Caminin duvarlarında ve tavandaki ahşap kirişlerde kalem işi desen ve yazılar var. Ahşap kirişlerin kenarlarına kalemle Allah'ın 99 adı yazılmış. Bu işlemeler ve oymalar bize o zamandaki ahşap ve işleme sanatının ne kadar gelişmiş olduğunu anlatıyor." diye konuştu.

Cami ziyaretçilerini bekliyor

Karaman'daki hiçbir camide hünkar mahfilinin olmadığına dikkati çeken Yirşen, "Bozkırın ortasındaki bir kasabada bu kadar büyük ve önemli bir caminin olması, beldemizin tarihte de önemli bir merkez olduğunun göstergesidir. Karaman'a gelenler, bu bölgeden geçenler, camimizi ziyaret etsinler." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Riyad ile Abu Dabi arasındaki Aden çatlağı

2019-08-21 17:42 - Dünya

Haydar Aliyev'in yakın dostu Osman Gezeker'in ailesinden Azerbaycan'a teşekkürler

2019-08-18 22:14 - Özel Haber

Yargıtay 'edepsiz' için verilen cezayı bozdu

2019-08-17 14:32 - Gündem

Genç Türk mühendisler Akkuyu NGS'de iş başı yapıyor

2019-08-16 17:37 - Gündem

KDK, vatandaşların ilginç başvurularına da çözüm buluyor

2019-08-21 15:02 - Gündem

Şehit güvenlik korucuları defnedildi

2019-08-18 02:17 - Dünya

Meteorolojiden 11 il için kuvvetli sağanak uyarısı

2019-08-21 17:52 - Gündem

Bakanlıktan ağaç dikme rekoru hedefi

2019-08-21 18:17 - Gündem

'Son Anadolu şampiyonu'ndan kötü başlangıç

2019-08-20 15:12 - Spor

Afrika'nın baharat adasında 'baharat turu'

2019-08-20 16:27 - Dünya

İlgili Haberler

'Neyzenlerin Kutbu': Niyazi Sayın

16:54 - Kültür Sanat

Iraklı genç, kurşun kalemin ucunu işleyerek minimal heykeller yapıyor

12:22 - Kültür Sanat

'Buğday Tanesi'ne Uluslararası Bodrum Film Festivali’nden ödül

01:37 - Kültür Sanat

Mısır'da 226 yıl önce keşfedilen firavun mezarı, 20 yıllık restorasyonun ardından bugün yeniden açılıyor

16:18 - Kültür Sanat

Yetim Vakfı, 81 ilde 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' etkinliği düzenledi

17:08 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Gazze’de ateşkes devreye girdi

07:08 - Dünya

İsrail hükümeti, ABD Başkanı Trump'ın Gazze'de ateşkes anlaşmasını onayladı

02:32 - Dünya

Galatasaray, Başakşehir ve Samsunspor, Avrupa Futbol Kulüpleri Birliğine katıldı

00:52 - Spor

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 7. hafta heyecanı başladı

00:08 - Spor

Özgürlük Filosu'nda alıkonulan 3 Türk milletvekili yurda döndü

23:58 - Gündem