?>

'Karadeniz'in Zeugması'nda mozaikler gün yüzüne çıkacak

Hadrianaupolis Antik Kenti'nde ara verilen ve normalleşme süreciyle yeniden başlayan kazı çalışmalarında bulunan kilisenin tabanındaki mozaikler gün yüzüne çıkacak.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Karabük

Geç Hellenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen, "Karadeniz'in Zeugması" olarak adlandırılan Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde ara verilen ve normalleşme süreciyle yeniden başlayan kazı çalışmalarında bulunan kilisenin tabanındaki mozaikler gün yüzüne çıkacak.

Eskipazar ilçesinin yaklaşık 3 kilometre doğusunda bulunan ve 2003'te başlatılan kazı çalışmalarının dönemler halinde sürdüğü Hadrianaupolis'te, şimdiye kadar iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi 14 dağınık yapı ortaya çıkarıldı.

İncil'de adı geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates'un yer aldığı, at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvanın tasvir edildiği mozaiklerle ünlenen ve bu nedenle Zeugma'ya benzetilen antik kentte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süreci kapsamında uygulanan normalleşme ile geçen yıl ara verilen kazı çalışmaları yeniden başladı.

Kastamonu Müze Müdürlüğü bünyesinde, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ersin Çelikbaş koordinatörlüğünde 25 kişilik ekiple başlatılan ve 3 ay sürecek kazıda, milattan önce 1. yüzyıldan sonra yapıldığı tahmin edilen ve geçen yıl varlığı belirlenen bir kilisenin tabanındaki mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor.

25 kişilik ekip görev yapıyor

Karabük Valisi Fuat Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte Kilise-C'nin üstü kapatılarak tabanlarındaki mozaiklerin sergilendiğini ve tarih meraklılarının ilgi gösterdiğini söyledi.

Geçen yılki kazılarda bulunan bir kilisenin tabanında rastlanan yeni mozaiklerin gün yüzüne çıkartılacağını belirten Gürel, "Kazılar yeniden başladı. 25 kişilik ekibimiz var. Sosyal mesafe uygulanarak kazılar devam ediyor. Kazılar geçen yıl bulunan kilise yapısında ve nekropol dediğimiz alanda yapılacak. Kilisede rastlanan yeni mozaikleri olduğu yerde korumaya almıştık. Bunlar gün yüzüne çıkarılacak. Nekropol alanında bulunan kaya mezarları da açılacak." diye konuştu.

Ersin Çelikbaş da antik kentin çok eski bir yerleşim yeri olduğunu kaydetti.

Kazılarda ortaya çıkan eserleri önce koruyacaklarını, sonra da sergileyeceklerini vurgulayan Çelikbaş, ören yerine dönüştürmek için çalışmaların sürdüğünü, antik kentin çok önemli bir ziyaret merkezi olabileceğini dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Malatyaspor'da aylar sonra güzler güldü

2020-06-21 15:10 - Spor

Gazze'deki Suriyeli mülteciler UNRWA'dan yardım istedi

2020-06-21 17:13 - Dünya

'Karadeniz'in Zeugması'nda mozaikler gün yüzüne çıkacak

2020-06-26 15:57 - Çevre-Hayat

Geleneksel okçuluk çadırında hedeflerine 'ok' atıyorlar

2020-06-22 16:07 - Çevre-Hayat

Petrol ithalatı nisanda yüzde 18,1 azaldı

2020-06-26 12:42 - Ekonomi

Soğutma teknolojisi küresel ısınmaya neden olmamalı

2020-06-25 15:12 - Teknoloji

En büyük savunma ihracatında kritik imza

2020-06-22 14:42 - Teknoloji

Eskişehirspor kritik virajda

2020-06-26 14:57 - Spor

ABD'den İstanbul'a ilk tarifeli uçuş gerçekleşti

2020-06-21 16:22 - Gündem

Sedef Tersanesi çalışmalarında hız kesmedi

2020-06-21 18:27 - Teknoloji

İlgili Haberler

Van'daki İnci Kefali Tabiat Parkı sonbahar renklerine büründü

12:27 - Çevre-Hayat

70'inde resimle tanışan Makbule teyze, 89 yaşında üretmeye devam ediyor

12:23 - Çevre-Hayat

Erzurum'un son ustalarından Fuat Kavgacı 61 yıldır kalaycılık ateşini söndürmüyor

12:13 - Çevre-Hayat

Sağlıklı hayat merkezinden aldığı destekle 36 yıldır tiryakisi olduğu sigarayı bıraktı

12:08 - Çevre-Hayat

Yeşilay sayesinde 10 yıllık kumar bağımlılığından kurtuldu

12:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Almanya'da mahkeme ChatGPT'nin lisanssız şarkı sözlerini kullanamayacağına karar verdi

14:27 - Dünya

Hakkari'de Nehil Sazlığı'ndaki yangına havadan müdahale ediliyor

14:23 - Gündem

Türk inşaat firmalarının uluslararası rekabet gücü "ikiz dönüşüm" ile artırılacak

14:17 - Ekonomi

Fransa'da Danıştay, Le Pen'in il meclisi üyeliğinden men edilmesine ilişkin kararı onadı

14:12 - Dünya

Kartal'da Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesi davasında mütalaa açıklandı

14:08 - Gündem