?>

Kara deliğin fotoğrafını yayımlayan ekibe 3 milyon dolarlık ödül

Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesinde yer alan bilim insanları, "Bilimin Oskar'ı" olarak nitelendirilen 2020 Çığır Açan Buluş Ödülü'nü kazandı.

Teknoloji - 6 yıl önce

Ankara

Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesi kapsamında ilk kez bir kara deliğin fotoğrafını yayımlayan bilim insanları, "Bilimin Oskar'ı" olarak nitelendirilen 2020 Çığır Açan Buluş Ödülü'ne layık görüldü.

LiveScience'ın haberine göre, 2020 Çığır Açan Buluş Ödülü'nün temsilcilerinden yapılan açıklamada, nisan ayında kara deliğin fotoğrafını yayımlayan bilim insanlarının 3 milyon dolarlık ödülün sahibi olduğu belirtildi.

Ödülün yaklaşık 347 bilim insanı tarafından paylaşılacağı ve her birine 8 bin 646 dolar ödeneceği kaydedildi.

Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesinin yöneticisi, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde görevli bilim insanı Sheperd S. Doeleman, ödülün, "çok çalışarak, risk alarak, hatalar yaparak, başarılara imza atarak geçen on yılı aşkın sürenin ve en yüksek bilimsel hedeflere bağlı bir uzman ekibi oluşturmanın mükemmel bir tasdiki" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kara deliğin fotoğrafı

Uluslararası Olay Ufku Teleskobu projesi kapsamında bir araya gelen bilim adamları, nisan ayında Dünya'ya 53 milyon ışık yılı mesafedeki Başak (Virgo) takım yıldızındaki M87 Galaksi'sinin merkezindeki süper masif kara deliğin fotoğrafını yayımlamıştı.

Fotoğrafta kara deliğin "olay ufku" olarak adlandırılan, kütle çekiminin en güçlü olduğu eşik bölgesi ve çekim alanına giren ışığın bükülmeleri görülebiliyor.

Bilim insanları dünyanın farklı yerlerindeki radyo teleskoplarla elde edilen X-ışını verilerini birleştirerek oluşturdukları imajı dünyanın 5 kentinde eş zamanlı basın toplantılarıyla kamuoyuna duyurmuştu.

Fotoğraf, bilim tarihinin ilk kara delik görüntüsü olarak kayıtlara geçmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kilolarından kurtulup 'asker' olmayı hayal ediyor

2019-09-01 18:13 - Çevre-Hayat

Haydar Paşa Garı'nda 30 Ağustos mapping gösterisi

2019-08-31 02:27 - Gündem

Melen Çayı'nda hafta sonu yoğunluğu

2019-09-01 18:02 - Çevre-Hayat

Palamut balıkçıyı üzdü

2019-09-01 19:02 - Gündem

İhtiyaç sahipleri için 'Sosyal Market'

2019-09-01 18:07 - Çevre-Hayat

'Geleceğin Türkiyesi'nde Yönetim' raporu açıklandı

2019-09-04 21:17 - Gündem

Giryan'a saldırılarını yoğunlaştıran Hafter umduğunu bulamadı

2019-08-30 21:52 - Dünya

TBMM Başkanı Şentop muhtarlarla buluştu

2019-09-01 21:42 - Siyaset

ABD'den İran Devrim Muhafızları hakkında bilgi verene 15 milyon dolar ödül

2019-09-04 23:47 - Dünya

Uyuşturucudan uzak durmak için cezasını köyünde çekiyor

2019-09-06 16:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İTÜ ARI Teknokent, 2030'a kadar dünyada etki bırakan en iyi teknopark olmayı hedefliyor

12:33 - Teknoloji

Araştırmaya göre, akıllı saatler stres düzeyini doğru ölçemiyor

11:42 - Teknoloji

Türk kadın liderden Avrupa'ya havacılık teknolojisi hamlesi

11:23 - Teknoloji

TEKNOFEST Robotaksi yarışması başladı

13:43 - Teknoloji

Yapay zeka, askeri gemi görevine hazırlanıyor

12:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Kavelashvili'yi resmi törenle karşıladı

17:18 - Gündem

Fransa, Gazze'de 6 gazetecinin ölümüne neden olan İsrail saldırısını kınadı

17:08 - Dünya

Özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrencilere ödenen destek artırıldı

16:58 - Gündem

Yunanistan'da yangınlar nedeniyle çok sayıda yerleşim yeri tahliye edildi

16:33 - Dünya

ABD'de yıllık enflasyon temmuzda yüzde 2,7 ile beklentilerin altında geldi

16:22 - Ekonomi