?>

Kapatılan kömür santrallerinin güneş enerjisine dönüştürülmesi kapasiteyi yüzde 15 artırabilir

Dünyada kapatılan kömür madenlerinin yerine güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulmasının, küresel güneş enerjisi kapasitesini yüzde 15 artırabileceği hesaplanıyor.

Ekonomi - 2 ay önce

Londra

Uluslararası enerji düşünce kuruluşu Global Energy Monitor'un (GEM) Küresel Kömür Madeni Takipçisi verileri temel alınarak hazırladığı analize göre, 2020'den beri faaliyetleri durmuş veya devre dışı kalmış durumda olan 312 açık kömür madeni bulunuyor.

Bu madenler, neredeyse Lüksemburg büyüklüğünde 2 bin 89 kilometrekarelik bir alan kaplıyor ve 103 gigavatlık GES kurulumu için potansiyel alan oluşturuyor.

????

Ayrıca, dünyada 2030'un sonuna kadar rezervlerin tükenmesi veya madencilik ömrünün dolması nedeniyle kapatılması muhtemel toplam 3 bin 731 kilometrekarelik maden alanı daha tespit edildi. Bu madenlerin kapatılması durumunda, bu alanlara da ek olarak 185 gigavat kapasiteli GES kurulabilir.

Böylece, toplam 446 kömür madeni ve 5 bin 820 kilometrekarelik kapatılmış veya devre dışı kalmış maden arazisi, güneş enerjisine dönüştürülmek için uygun olabilir. Rapora göre, bu dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi halinde, küresel güneş enerjisi kurulu gücünün yüzde 15'ine denk gelecek 300 gigavatlık güneş enerjisi kapasitesi oluşturulabilir.

Bir başka deyişle, söz konusu potansiyel güneş enerjisi kapasitesi Almanya büyüklüğünde bir ülkenin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek seviyede bulunuyor.

Çin "kömürden güneşe dönüşüme" başladı

GEM'in verilerine göre, Çin'de 14 gigavat kapasiteli 90 "kömürden güneşe dönüşüm" projesi ve planlama aşamasında 9 gigavatlık 46 proje bulunuyor.

Avustralya, ABD, Endonezya ve Hindistan'dan oluşan 4 büyük kömür üreticisi ülke ise, bu dönüşüm potansiyelinin neredeyse dörtte üçüne sahip.

Bu dönüşüm, sadece dünyanın 2030'a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefine katkı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda madencilik sonrası oluşan çevresel sorunların giderilmesi için ekonomik bir teşvik de sunuyor.

Rapora göre, kömürden güneşe geçiş yapılan sahalarda 259 bin 700 kalıcı iş ve 317 bin 500 geçici veya şantiye işi imkanı bulunurken, bu rakam, kömür sektörünün 2035'e kadar kaybedeceği iş gücünden daha yüksek. En büyük potansiyel, kömür üretiminin yoğun olduğu Avustralya, Endonezya, ABD ve Hindistan gibi ülkelerde bulunuyor.

GEM Başkan Yardımcısı Ryan Driskell Tate, kömür şirketlerinin iflas ederek çalışanları işten çıkardığını ve bu durumun ardında enkaz bırakan sonuçlar doğurduğunu dile getirerek, "Ama bu kullanılmış kömür sahaları, temiz enerji geleceği için büyük bir potansiyele sahip. Bu dönüşüm zaten başladı. Şimdi ihtiyacımız olan, doğru teşvik karışımıyla bu bölgelerde yeni nesil güneş enerjisi yatırımlarını hayata geçirmek." ifadelerini kullandı.

Global Energy Monitor Enerji Dönüşüm Takipçisi Proje Yöneticisi Cheng Cheng Wu da rapora ilişkin değerlendirmesinde, kömürün "mirasının toprağa kazındığını" belirterek, "Ancak bu miras geleceğimizi tanımlamak zorunda değil. Kömür madenlerinden güneş enerjisine geçiş başladı ve bu potansiyel Avustralya, ABD, Endonezya ve Hindistan gibi büyük kömür üreticilerinde açığa çıkarılmaya hazır. Bu dönüşüm, arazi rehabilitasyonu, yerel istihdam ve temiz enerji üretimini tek bir stratejide birleştiren nadir bir fırsat sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

2025-06-17 19:33 - En Son Yazılar

Merkez Bankası rezervleri 155,9 milyar dolara yükseldi

2025-06-13 15:03 - Ekonomi

Leroy Sane'den Bayern Münih'e veda mesajı

2025-06-12 16:18 - Spor

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği, personeline "ülke içi seyahat" uyarısı yaptı

2025-06-12 14:42 - Dünya

Emniyet ve trafik ekiplerince bir haftada 403 bin 49 sürücüye işlem yapıldı

2025-06-15 11:57 - Asayiş

Wimbledon'ın toplam para ödülü, 53,5 milyon sterlinle rekor seviyeye çıktı

2025-06-12 16:02 - Spor

BİLSEM öğrencileri musluktan akan suyu elektriğe dönüştürdü

2025-06-12 12:23 - Teknoloji

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella: Gazze'deki durum kabul edilemez

2025-06-11 19:33 - Dünya

Kayseri'de koyun ve kuzularını kaybeden besici, belediye sayesinde hayvanlarına kavuştu

2025-06-11 16:42 - Çevre-Hayat

Kocaelispor, forvet oyuncusu Bruno Petkovic ile prensip anlaşmasına vardı

2025-06-17 16:23 - Spor

İlgili Haberler

İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 4'e indirdi

15:13 - Ekonomi

Türk boğazlarından yılın ilk yarısında yaklaşık 41 bin gemi geçti

14:18 - Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 4'e düşürdü

14:07 - Ekonomi

TSPB ve FODER'den sosyal medyadaki yatırım tavsiyelerine karşı uyarı

13:53 - Ekonomi

Bu yıl 127 yeni nesil milli yük vagonu raylara indi

13:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yurt genelinde sıcak hava hafta sonu da etkisini sürdürecek

15:28 - Gündem

Karabük'te ormanlık alanda yeniden yangın çıktı

15:23 - Gündem

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir'in cenazesi Trabzon'da toprağa verildi

15:18 - Gündem

İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 4'e indirdi

15:13 - Ekonomi

Kenan Yıldız, Ballon d'Or'da yılın en iyi genç oyuncusu ödülüne aday gösterildi

15:07 - Spor