?>

'Kanserojen maddelerin dokunarak anlaşılması mümkün değil'

Ticaret Bakanlığı Tüketici Korunması Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Karaaslan, "Kanserojen maddelerin elleyerek, koklayarak ve dokunarak anlaşılması mümkün değil." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

İstanbul

Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Ticaret Bakanlığı Tüketici Korunması Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Karaaslan, tüketicilerin kırtasiye malzemesi, okul kıyafeti ve diğer ürün gruplarında nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Kanserojen maddelerin elleyerek, koklayarak ve dokunarak anlaşılmasının mümkün olmadığını aktaran Karaaslan, bakanlığın mevzuatının AB mevzuatına birebir uyumlu olduğunu ve bu çerçevede 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini artırarak sürdürdüklerini kaydetti.

Denetimlerin yanında tüketicileri aydınlatmak için de çalışmalar yaptıklarına işaret eden Karaaslan, Alo 175 hattına gelen ihbar ve şikayetleri titizlikle incelediklerini vurguladı.

Karaaslan, söz konusu denetimleri 2011 yılından beri gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, denetim sonucu güvensiz buldukları üretici ve ithalatçılara çok ciddi yaptırımlar uyguladıklarını ifade etti.

Bakanlık olarak hem üretici hem de tüketici için yapılan bilinçlendirme çalışmaları ile denetimler neticesinde ürünlerdeki zararlı madde tespitinin her yıl azaldığını gördüklerini belirten Karaaslan, tüketicilerin merdiven altı satış noktalarından uzak durmaları gerektiğini anlattı.

"Güvensiz ürünlerin yurda girişine engel oluyoruz"

Meral Karaaslan, bakanlık tarafından açılan internet sitesine ilişkin bilgi vererek, "Tüketiciler; Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi ile güvensiz bulunan ürün gruplarına ilişkin fotoğraf, marka, model ve o ürünün hangi risklere karşı sınıfta kaldığını görebiliyor. Bu internet sitesinde geçtiğimiz aylarda yaptığımız denetim sonuçlarını takip etmeniz mümkün." diye konuştu.

Gümrüklerden Türkiye'ye giren ithal ürünlerde de risk odaklı denetim yaptıklarını ve güvensiz ürünlerin yurda girişine engel olduklarını vurgulayan Karaaslan, bakanlığın denetim ekiplerinin yerli ve ithal ürün ayrımı yapmaksızın bütün satış noktalarında denetimlerini sürdürdüğünün altını çizdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özipek ise herkesin tekstil alışverişinde pamuklu ve yünlü kumaş tercih etmesi gerektiğini belirterek, kumaşların özellikle boyalarına ve kumaşta kullanılan kimyasal maddelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Boyar maddelerin içerisindeki kanserojen maddelerin doğrudan doğruya temasla değil, parçalanarak terle birlikte vücuda girdiğini aktaran Özipek, "Laboratuvarda bunun tespitini yapıyoruz. Bu kimyasalların hormonal ve kanserojen etkileri var." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Vücuttaki ödemin nedeni kalp yetmezliği olabilir

2019-08-29 16:02 - Sağlık

MSB'den 'Büyük Taarruz' özel videosu

2019-08-30 16:37 - Gündem

Tataristan halkı, Gökdeniz Karadeniz'in yaptırdığı caminin açılışını bekliyor… Erdoğan açılışa gelıyor mu!

2019-08-30 18:34 - Özel Haber

Okumak için geldiği Türkiye'ye ailesi de taşındı

2019-08-29 15:17 - Çevre-Hayat

Protez bacaklarına Türkiye'de kavuştu

2019-08-31 14:47 - Çevre-Hayat

İyimserler daha uzun yaşıyor

2019-08-27 17:17 - Sağlık

Süt toplama tesisi 700 aileye ekmek kapısı oldu

2019-09-01 15:12 - Çevre-Hayat

Gazzeli kadınlar nakış yaparak 'kanseri' unutmaya çalışıyor

2019-08-27 18:32 - Dünya

'Yüzüm yanık diye herkes benden kaçıyor'

2019-09-01 15:22 - Çevre-Hayat

Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı

2019-09-03 13:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Fed Başkanı Powell, gelecek aylarda bilanço küçültmeyi durdurabileceklerine işaret etti

22:02 - Ekonomi

Enerji Bakanı Bayraktar, BAE ile 1 milyar dolarlık yatırımda son aşamaya geldiklerini bildirdi

19:27 - Ekonomi

Alman otomotiv tedarikçisi Webasto, Almanya'da 300 kişiyi daha işten çıkaracak

18:52 - Ekonomi

IMF: Banka dışı finansal kurumların büyümesi yeni istikrar risklerini ortaya çıkarıyor

18:33 - Ekonomi

Walmart ve OpenAI'dan yapay zeka destekli alışveriş için işbirliği

18:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Kavelaşvili ile görüştü

00:27 - Siyaset

A Milli Futbol Takımı grubu ilk ikide bitirmeye çok yaklaştı

23:57 - Spor

Gazze'deki hükümet: İsrail'den Kızılhaç aracılığıyla 45 Filistinlinin naaşını teslim aldık

23:53 - Dünya

Türkiye 4 golle kazandı

23:48 - Spor

İsrail, Kızılhaç'ın Hamas’tan 4 İsrailli esirin cesedini teslim aldığını açıkladı

23:22 - Dünya