?>

'Kangal köpeği ısırmaz, teslim alır'

Dünyaca ünlü Kangal köpeklerinin asayiş devriye köpeği olarak kullanılmaya başlanması Kangal köpeğinin ana vatanı Sivas'ta üreticiyi memnun etti.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

SİVAS - Serhat Zafer

İstanbul Emniyet Müdürlüğünce hayata geçirilen "Asayiş devriye köpeği olarak Kangal ve akbaş yetiştirme projesi" kapsamında Kangal köpeklerinin ilk görevine yılbaşı tedbirleri kapsamında Taksim Meydanı'nda çıkması, Kangal köpeğinin ana vatanı Sivas'ta memnuniyetle karşılandı.

İri cüssesi, cesareti ve çevikliği, zekiliği, sahibi ve görevine sadakatiyle dünyaya ün salan Kangal köpekleri, güvenlik güçlerince özellikle toplumsal olaylarda asayiş devriye köpeği olarak kullanılmaya başlandı.

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan tarafından başlatılan "Asayiş devriye köpeği olarak Kangal ve akbaş yetiştirme projesi" kapsamında yetiştirilen Kangal köpekleri, yılbaşı tedbirleri kapsamında Taksim Meydanı'nda ilk kez görev aldı.

Sivas'ta yaklaşık bin 600 metre yükseklikteki Meraküm Tepesi üzerinde kurulan, İç Anadolu Seçkin Irk Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi'nin işletmecisi ve Kangal köpeği uzmanı Hüseyin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kangal köpeklerinin güvenlik güçleri tarafından toplumsal olaylarda kullanılmasının üretici olarak kendisini mutlu ettiğini ve gururlandırdığını söyledi.

Kangal'ın koku alma duyusunun çok yüksek olduğunu aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

"Kangal köpeği, özellikle ürkütücü ulumaları, baskın yapısı, babayiğitliği, aslanı andıran görüntüsüyle mutlaka sizlere karşı caydırıcı bir özellik taşır. Kangal köpeği, güçlü bir çene basıncına sahiptir ve ailesine çok düşkündür. Asla saldırmaz ve eşinden başka bir dünyası olmaz. Kangal köpeği güçlüdür, sezileri kuvvetlidir, hızlıdır, çeviktir, atiktir ve saldıracağı kişiyi öldürmez, ısırmaz; aksine teslim alır, yere yatırır ve onun hareketliliğini bekler. Hareketliliği arttığı andan itibaren tekrar onu etkisiz hale getirmek için uğraşır."

"Köpek seçimine dikkat edilmeli"

Yıldız, Kangal'da yavru seçiminden önce ata seçiminin yapılmasının önemine işaret ederek şunları söyledi:

"Kullanılacak alana göre şeceresini incelemek lazım, ona göre yavru seçiminde doğru karakter tercihi yapılır. Bu bahsettiğim şeyler, saf Kangal için geçerlidir, saf Kangal olmayan bir köpek için kesinlikle geçerli değildir. En önemli nokta bozulmamış olması, kırılmamış olması önemlidir yoksa kırma köpeklerden gelebilecek tehlikeyi göz önünde bulundurmak lazım."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Marmara bölgesinde 32 kişiyi internet üzerinden dolandıran şüpheliler yakalandı

2018-01-02 21:27 - Asayiş

Alkollü sürücü yılın son saatlerinde dehşet saçtı: 3 yaralı

2018-01-01 06:02 - Asayiş

Osmaniye’de trafik kazası: 3 ölü, 4 yaralı

2017-12-30 23:02 - Asayiş

Kağıthane’de polisle hırsız arasında çatışma çıktı: 1 polis yaralandı

2017-12-31 02:02 - Asayiş

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu'nun CHP ziyareti

2018-01-04 16:43 - Genel

Bir milyon mavi kapakla gelen mutluluk

2018-01-04 20:07 - Çevre-Hayat

Suudi Arabistan’da petrole rekor zam

2018-01-02 19:47 - Dünya

Başbakan Yıldırım komandoların zorlu eğitimini izledi

2018-01-01 18:14 - Genel

Zimbabveli ailenin yaşadıkları 'Terminal' filmini aratmıyor

2017-12-29 19:42 - Dünya

Kayıp aileyle ilgili olarak tutuklu kardeşlerin babası, serbest bırakıldı

2017-12-29 21:02 - Asayiş

İlgili Haberler

Doğadan topladığı ağaç dallarını hayvan figürlü bastonlara dönüştürüyor

12:58 - Çevre-Hayat

Morquio sendromlu Deniz, annesinin ilgisi ve şefkatiyle sosyalleşiyor

12:27 - Çevre-Hayat

Arıları için her hafta yaklaşık 900 kilometre yol katediyor

12:13 - Çevre-Hayat

Kahramanmaraş'ta çiftçiler "akdarı"yı kuşlardan dronla koruyor

11:47 - Çevre-Hayat

İzmirli öğrenciler "Küresel Sumud Filosu"na destek için koreografi oluşturdu

11:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 7 Filistinli hayatını kaybetti

12:58 - Dünya

Rize'de şiddetli yağışın ardından mahsur kalan kadın kurtarıldı

12:57 - Gündem

Dursun Özbek, Fenerbahçe ile olan gerginliğin sona ermesini arzu ediyor

12:52 - Spor

Tarihi Hicaz Demiryolu Hattı yeniden canlanıyor

12:48 - Ekonomi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, New York'ta Trump'ın konvoyu nedeniyle trafikte mahsur kaldı

12:43 - Dünya