?>

Morquio sendromlu Deniz, annesinin ilgisi ve şefkatiyle sosyalleşiyor

Adana'da 4 yıl önce eşini kaybeden Çiğdem Dinibütün, nadir görülen genetik metabolizma hastalığı mukopolisakkaridoz (MPS) nedeniyle boyu yaşıtlarına göre kısa kalan 13 yaşındaki oğlunun sosyal hayata adapte olabilmesi için çaba sarf ediyor.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Adana

Merkez Yüreğir ilçesi Yavuzlar Mahallesi'nde ikamet eden Çiğdem Dinibütün, 2016'da oğlu Deniz'in 4 yaşına gelmesine rağmen boy ve kilosunun yaşıtlarına göre gelişmediğini, vücudunda ise şekil bozukluğu olduğunu fark etmesi üzerine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne başvurdu.

????

Hastanedeki tetkikler sonucu çocuğa, vücutta enzim üretilememesi veya az üretilmesi sonucu ortaya çıkan MPS Tip 4 teşhisi konuldu.

Deniz Dinibütün, morquio sendromu olarak da bilinen hastalığa karşı enzim tedavisi görmeye başladı.

Eşinin 2021'de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından 3 çocuğunun bakımını tek başına üstlenen 50 yaşındaki anne Dinibütün, 92 santimetre boyundaki oğlunu haftada bir gün tedaviye götürüyor.

Dinibütün, hastalığı nedeniyle yürümekte güçlük çeken evladını sosyal hayata adapte olabilmesi amacıyla gezilere çıkarıyor.

Yanından ayrılmadığı çocuğuyla resim ve yemek yapıp, çeşitli oyunlar oynayan Dinibütün, oğlunun hastalığının engellerini aşmasına destek oluyor.

"Deniz ile yaptığım her şey bana mutluluk veriyor"

Anne Çiğdem Dinibütün, hastalık teşhisinin ardından hayatını oğluna göre ayarlamaya başladığını söyledi.

Deniz'in mutluluğu için çaba sarf ettiğini dile getiren Dinibütün, "Anne olarak önce ona hastalığını sevdirdim. Şu an çok rahat şekilde insanlara hastalığını anlatabiliyor. 'Ben neden böyleyim' değil 'Ben böyleyim' diyerek etrafındaki insanlara kendini kabullendiriyor." dedi.

Dinibütün, oğlunun hastalığı nedeniyle çabuk yorulduğunu ve tek başına bir şey yapamadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Oğlumda fiziksel bozukluklar ilk başladığında zorlanıyordum. Yürümesi kısıtlandıkça işlerimiz daha da zorlaşmaya başlamıştı. Şu an hiç zorlanmıyorum. Deniz ile yaptığım her şey bana mutluluk veriyor. O olmadan hiçbir yere gidemiyorum, hiçbir şey yapamıyorum. Birbirimizi tamamlıyoruz. Bana en çok güç veren şey Deniz'in güçlü olması. O güçlü oldukça ben daha da güçlü oluyorum. Onun yaşama sevinci, bana da yaşama sevinci veriyor. Hayatı, yaşamayı seviyor, hastalığıyla barışık. Bu benim için çok önemli. Ben de onsuz yapamıyorum artık. Deniz ile beraber olunca her şey çok güzel oluyor ve anlam kazanıyor. Ben ona 'engelli' demiyorum 'özel' diyorum. Bana Allah'tan gönderilmiş bir hediye, onu çok seviyorum."

"Annem elimi hiç bırakmıyor"

Morquio sendromlu Deniz de annesinin her zaman kendisine destek olduğunu vurgulayarak, "Annemi çok seviyorum çünkü her anımda yanımda oluyor. Annemle resim yapıyoruz. Beraber yemek yapmayı çok seviyorum. Annem elimi hiç bırakmıyor, iyi ki var. O olmazsa ben yapamam." ifadelerini kullandı.

"Yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyoruz"

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kor ise MPS Tip 4'ün nadir görülen genetik bir metabolizma hastalığı olduğunu söyledi.

Hastalarda boy kısalığı, baş çevresindeki büyüklük, x bacak görüntüsü, eklemlerde gevşeklik, gözlerde bulanıklık ve işitme kaybı gibi belirtiler görüldüğünü belirten Kor, sadece enzim tedavisi verilmediğini, fizik tedavi, ortopedi gibi diğer bölümleri ilgilendiren tedavilerin de yapıldığını ifade etti.

Kor, "Deniz'in dönem dönem ameliyat olması da gerekebiliyor. İki yıl önce bacaklarındaki eğrilikten dolayı ameliyat oldu. Şu an mevcut durumunu korumayı ve yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Özel gereksinimli çocuklarda ebeveyn desteğinin önemli olduğuna işaret eden Kor, şunları kaydetti:

"Burada bir adanmışlık söz konusu. Annesi, Deniz için elinden gelen her şeyi yapıyor. Haftada bir gün hastaneye gelmek bile yeterince büyük sorun. Çok ciddi özveri isteyen bir durum. Deniz'in annesi de özveriyle elinden geleni yapıyor. Anne desteği çok önemli."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'den Mescid-i Aksa hatibi Şeyh Muhammed Serendah'a Aksa'ya giriş yasağı

2025-09-19 16:23 - Dünya

İsrail'in Gazze saldırılarını yoğunlaştırması boykot çağrılarını yeniden gündeme getirdi

2025-09-19 12:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İletişim Başkanlığı "Gazze: İnsanlığın Turnusol Testi Paneli" düzenleyecek

2025-09-16 23:07 - Gündem

16 ülke, Gazze'ye yola çıkan Küresel Sumud Filosu'nun güvenliği için ortak çağrı yaptı

2025-09-16 14:28 - Dünya

İzmir'in Buca ilçesinde biriken çöplere mahalleliden tepki

2025-09-19 19:52 - Gündem

İletişim Başkanı Duran'dan İngiltere, Kanada ve Avustralya'nın Filistin'i devlet olarak tanımasına ilişkin açıklama

2025-09-21 20:51 - Gündem

Kompozisyonun Sırları: Bazı Çekimler Neden Akılda Kalıcı, Bazıları ise Sıkıcıdır?

2025-09-17 15:36 - İnsan&Hayat

Suriye’nin Şam Kırsalı ilinde milyonlarca dolarlık bağış kampanyası düzenlendi

2025-09-20 23:43 - Dünya

RTÜK'ten 'milli ve manevi değerlere aykırılık' gerekçesiyle 5 dijital platforma ceza

2025-09-18 16:48 - Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu, Hitler'le ideolojik açıdan adeta akrabadır

2025-09-16 13:22 - Siyaset

İlgili Haberler

Kars'ta bitkin bulunan yaralı bozayının tedavisi sürüyor

20:28 - Çevre-Hayat

Antalya'nın Demre ilçesi "sakin şehir" seçildi

19:07 - Çevre-Hayat

Sinop'ta sonbahar renkleri görsel şölen sunuyor

17:38 - Çevre-Hayat

İstanbul Boğazı ve çevresinde sis etkili oldu

14:38 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST İstanbul ziyaretçi sayısı kadar fidan dikilecek

13:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Petrol hakkına müteallik karar

10:22 - Ekonomi

İran'ın petrol ihracatı günlük 2 milyon 230 bin varile ulaştı

10:18 - Ekonomi

Irak'ta güvenlik birimlerinde görevli olanlar parlamento seçimi için oy kullanmaya başladı

09:27 - Dünya

Tanrı’ya dönüş: Çin’den Amerika’ya beş büyük Perestroika -Barbaros Nasün yazdı-

07:24 - En Son Yazılar

İngilizlerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e suikast örgütü & Örtülü Atatürk operasyonları -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

00:35 - En Son Yazılar