?>

Kamuda veri güvenliği için blokzinciri önerisi

Blokzinciri alanında araştırmalar yapan Projesium'un kurucu ortağı Phillips, "Blokzincir sistemi hem veri tabanı kullanımında hem de kripto para aktarımında kullanılabilecek. Bürokratik işlemler ve iş yükü azalacak." dedi.

Teknoloji - 7 yıl önce

ANKARA - AYŞE BÖCÜOĞLU BODUR

Blokzincir teknolojisi alanında araştırmalar yapan, finans ve teknoloji alanında projeler üreten Projesium'un kurucu ortağı Gökçe Phillips, "Blokzinciri, hem veri tabanı kullanımında hem de kripto para aktarımında kullanılabilecek. Sistem, zamandan tasarruf sağlayacak, bürokratik işlemler ve iş yükü azalacak." dedi.

Phillips, AA muhabirine yaptığı açıklamada, blokzinciri teknolojisinin kamuda kullanıldığında birçok kolaylık sağlayacağını söyledi.

Blokzinciri teknolojisinin değiştirilemez, dağıtık veri tabanı üzerine kurulu bir teknoloji olduğunu anlatan Phillips, verinin saklandığı her yerde blokzinciri teknolojisinin kullanılabileceğini bildirdi.

Phillips, kamuda verinin saklandığı birçok kurum olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bunlar, kimlik, vergi, sigorta ve devlet hastanelerindeki veriler olabilir. A devlet hastanesinde yaptırdığımız MR sonuçları, B devlet hastanesine şu anda aktarılmıyor. Blokzincirin dağıtık veri yapısında bu bilgilere her yerden ulaşılabiliyor olacak. İzinli kurumlar ulaşabilecek ve izin verilmeyen kişiler de göremeyecek. Bunun yanında kamu kendi arasındaki veri geçişlerinde, bir kurum başka bir kuruma veri aktarıyorsa, yine blokzincirinin çok büyük getirisi olur. Veri tabanının kullanıldığı, tutulduğu ve aktarıldığı her alanda kamuda da değişikler göreceğimize inanıyorum. Dolayısıyla güvenlik anlamında blokzincirinin bize getireceği birçok yenilik var."

Blokzincirinden hem veri tabanı kullanımında hem de kripto para aktarımında yararlanılabileceğini vurgulayan Phillips, bir kurum başka bir kuruma veri aktarırken blokzincirinin büyük getirisi olacağını dile getirdi. Phillips, "Blokzinciri, zamandan tasarruf sağlayacak, bürokratik işlemler ve iş yükü azalacak. Kendinizle ilgili bir bilgi değişikliği olduğunda tek tek kurumları dolaşmanız gerekmeyecek. Bilgi bir yerde güncellendiği zaman diğer bütün kurumlarda da bu otomatik güncellenecek ve devlet bu veri doğru mu değil mi arayışı içinde olmayacak." dedi.

Güvenlik ve değişmezlik alanında da blokzinciri teknolojisinin önemli olduğunu vurgulayan Phillips, blokzinciri veri tabanları üzerinde girilen bir verinin değişme olasılığının olmayacağını belirtti.

Phillips, bu teknolojiyle kayıtlar silinmiş gibi bir bahane olmayacağını anlatarak, "Blokzinciri sayesinde veriler dağıtık bir şekilde saklanıyor. Eskiden büyük alanlar vardı ve oralar veri merkeziydi. Bu veri merkezi yandığında her şey gidiyordu. Blokzinciri ile veriler dağıtık saklandığı için bir yerdeki zarar görürse, diğer yerdeki duruyor olacak. Bu sistemde bir veri güncellendiğinde bu yeni bilgi hepsine aktarılabiliyor." diye konuştu.

Phillips, kamuda blokzinciri alanına ilginin artmaya başladığını, bazı kamu kurumlarının eğitim almak için girişimde bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gönül gözüyle 13 yıldır öğrencilerine 'ışık' oluyor

2018-11-22 18:32 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mevlit Kandili'ni kutladı

2018-11-20 02:57 - Gündem

Ronaldinho'ya haciz

2018-11-23 02:32 - Spor

Kamuda veri güvenliği için blokzinciri önerisi

2018-11-23 16:32 - Teknoloji

İsrail polisi İçişleri Bakanı Deri hakkında dava açılmasını istedi

2018-11-20 16:02 - Dünya

36 bin aday halktan oy isteyecek

2018-11-18 20:28 - Siyaset

Fenerbahçe defans ve hücum organizasyonları çalıştı

2018-11-22 18:57 - Spor

Milli güreşçi Buse Tosun'dan altın madalya

2018-11-17 02:07 - Spor

Afrin ve Bab'da çetelere operasyon

2018-11-21 00:12 - Dünya

'Avrupa ordusu kurmaya çalışmıyoruz'

2018-11-21 00:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

HAVELSAN'ın 6 yeteneğine NATO sertifikasyonu

15:42 - Teknoloji

Aşırı avlanma nedeniyle morina balıklarının boyutları yarı yarıya küçüldü

12:52 - Teknoloji

Milli teknoloji ürünü NATO tatbikatından başarıyla çıktı

11:47 - Teknoloji

YTÜ Yıldız Teknopark ve BV Portföy 1 milyar liralık fonla girişimcileri destekleyecek

16:38 - Teknoloji

Halkbank kadın girişimciliğini destekleyen yaklaşımını teknolojiyle harmanlıyor

16:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını bildirdi

00:52 - Dünya

TBMM'nin çalışma süresi uzatıldı

00:48 - Siyaset

AB liderlerinden, İsrail ile işbirliğini azaltmaya yönelik öneriler geliştirilmesi talimatı

00:32 - Dünya

CNN: ABD, İran'ı müzakere masasına oturtmak için sivil nükleer programlarına yardımı görüşüyor

00:18 - Dünya

İspanya ile İsrail arasında diplomatik kriz

00:07 - Dünya