?>

Kamu işçisinin zam pazarlığında kritik hafta

Kamudaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde, hükümetin, yeni zam teklifini bu hafta sunması bekleniyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

ANKARA

Kamudaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren zam görüşmelerinde hükümetin işçi heyetine yeni zam teklifini bu hafta sunması bekleniyor.

Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle ilgili 31 Mayıs'ta başlayan süreç devam ediyor.

Önceki dönemlerden farklı olarak bu yıl birlikte hareket eden Türk-İş ve Hak-İş, en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebinde bulunmuştu.

Bu teklif üzerine 8 Temmuz'da hükümet, işçilere brüt ücreti 3577-3750 lira arası olanlara 100 lira, brüt ücreti 3750-4000 lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam ile yılın ilk 6 ayı için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı teklif etti.

Hükümetin teklifini düşük bulan Türk-İş ve Hak-İş, taleplerinin karşılanacağı yeni bir teklifi beklemeye başladı. Kurban Bayramı tatili dolayısıyla ara verilen zam pazarlığında, hükümetin, yeni zam teklifini bu hafta sunması bekleniyor.

"Grev kararı alması gereken sendikalar var"

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, açıklamasında, sözleşme süreleri 1 Ocak 2021 itibarıyla başlayan iş yerlerinde müzakere süresinin 30 Temmuz'da sona ereceğini belirterek, bu kapsamdaki bazı sendikaların yasal olarak ilerleyen günlerde grev kararı alması gerekeceğine dikkati çekti.

Sözleşmeyi uzlaşıyla masada imzalamak istediklerini vurgulayan Ağar, "Bu, çalışanlar ve aileleri ile birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemli bir sözleşme. Herkesin gözü burada. Bir önceki teklif oldukça yetersizdi. Hükümetin yeni teklifi, beklentilerimizi karşılayacak seviyede olmalı." dedi.

"Teklif müzakere edebilecek seviyedeyse uzlaşılır"

Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız da müzakere takviminin daraldığını belirterek, görüşmelerin uzamasının kimseye fayda sağlamadığını söyledi.

Hükümetten bu hafta yeni ve tatmin edici bir teklif beklediklerini ifade eden Yıldız, "Görüşmelerin başından beri taraflar arasında olumlu bir hava var. Hükümetin bu olumlu havayı yeni teklifine yansıtmasını istiyoruz. Bu teklif müzakere edebileceğimiz seviyede olursa uzlaşı sağlanır." dedi.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

THY geçen hafta günlük 1268 uçuşla Avrupa'da 2. oldu

2021-07-18 17:31 - Ekonomi

İzmir'de anne ile kızı aynı üniversiteden mezun oldu

2021-07-25 15:06 - Çevre-Hayat

Kremlin: ABD ve NATO'nun silah konusunda eşitliği bozan eylemlerine karşı önlemler aldık

2021-07-20 18:35 - Gündem

Milli judocular Tokyo'da ilk çalışmasını yaptı

2021-07-20 21:46 - Spor

Hindistan'da son 24 saatte 42 bin 15 Kovid-19 vakası belirlendi

2021-07-21 15:37 - Gündem

Daikin Avrupa'daki ikinci büyük VRV üreticisi olacak

2021-07-19 17:23 - Yerel haber-Şirket Haber

Dünyanın en büyük spor şöleni başlıyor

2021-07-22 13:02 - Spor

Hakkari'deki doğal güzellikler birçok ilden gelen doğaseverleri cezbetti

2021-07-22 15:21 - Çevre-Hayat

KKTC Cumhurbaşkanlığı, BMGK'nin Kapalı Maraş'a yönelik 'ilkesiz' açıklamasını kınadı

2021-07-24 22:02 - Dünya

İngiltere'de aşı karşıtlarının protestosuna polis müdahalede bulundu

2021-07-25 01:06 - Dünya

İlgili Haberler

İstanbul Havalimanı 7. yaşına Avrupa'nın en yoğun havalimanı olarak girdi

13:37 - Ekonomi

Cumhuriyet altını 100 yaşında

12:02 - Ekonomi

Deflasyon ve hane halkı tüketimindeki yetersizlik Çin ekonomisine pranga olmaya devam ediyor

11:57 - Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Diyarbakır'da 4 sahada 24 sondaj yapılacağını açıkladı

11:52 - Ekonomi

UPS bu yıl 48 bin kişiyi işten çıkardı

23:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Marmaray 12 yılda 1,4 milyarı aşkın yolcuya hizmet verdi

14:17 - Gündem

UNESCO Genel Konferansı'nın yapılacağı Semerkant, tarihindeki en büyük etkinliğe hazırlanıyor

13:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini kabul etti

13:43 - Gündem

İstanbul Havalimanı 7. yaşına Avrupa'nın en yoğun havalimanı olarak girdi

13:37 - Ekonomi

Varşova Büyükelçisi Denktaş, Türkiye-Polonya ilişkilerini değerlendirdi

13:33 - Gündem