?>

Kalp kapağı kendi dokusundan üretilen zarla değiştirildi

Kalp kapağında darlık bulunan hasta, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ilk kez uygulanan, kişinin kendi dokusundan üretilen kalp zarının değiştirilmesi olarak bilinen "Ozaki" yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Sağlık - 7 yıl önce

ANKARA - DUYGU YENER

Kalp kapağında darlık bulunan hasta, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ilk kez uygulanan, kişinin kendi dokusundan üretilen kalp zarının değiştirilmesi olarak bilinen "Ozaki" yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Japon bilim adamı Dr. Ozaki tarafından mekanik ve biyolojik kalp kapaklarına alternatif olarak geliştirilen "Ozaki" yöntemi, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde erişkin bir hastaya ilk kez Sağlık Bilimleri Üniversitesi Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde uygulandı.

SBÜ Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Serdar Günaydın, Prof. Dr. Kanat Özışık, Doç. Dr. Atike Tekeli Kunt'dan oluşan cerrahi ekibine, anesteziyoloji-kardiyoloji klinikleri ve Prof. Dr. Cem Alhan destek verdi. İlk kez gerçekleştirilen operasyon, farklı hastanelerden çok sayıda kalp damar cerrahisi uzmanı tarafından da izlendi.

Prof. Dr. Serdar Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aort kapak hastalarında cerrahi olarak tamiri mümkün olmayan durumlarda mekanik ya da biyolojik yapay kapakların, girişimsel olarak ise yine biyolojik temelli stent kapaklarının kullanıldığını söyledi.

Bu yöntem sayesinde ilk defa hastalarda hiçbir yabancı madde kullanmadan kapak ameliyatı yaptıklarını ifade eden Günaydın, "Hastanın yaşının genç olması nedeniyle daha önce uyguladığımız yöntemler, uygulamakta tereddütlerimizin olduğu seçeneklerdi. Metal kapak kullandığımız zaman hasta uzun süre kan sulandırıcı ilaç alıyor ve kanama veya pıhtı atması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor." dedi.

Günaydın, "Ozaki" tekniğiyle hastanın kendi kalp zarından yaprakçıklar oluşturarak kalp kapağının değiştirildiğini, Avrupa'da 2016'dan itibaren kullanılmaya başlanan bu yönteme ilişkin yurt dışında eğitim aldıklarını söyledi.

Ameliyatını gerçekleştirdikleri hastanın yaşı ve genel durumunun iyi olması nedeniyle "Ozaki" yöntemini tercih ettiklerini anlatan Günaydın, "Hastanın tamamen kendi dokularını kullanarak, hiçbir yabancı bir cisim kullanmadan ameliyatı gerçekleştirmiş olduk. Yabancı madde olmadığı için hastamızda beklenen sıkıntıların pek çoğu ile karşılaşmadık. Kan sulandırıcı ilaç kullanılmasına gerek kalmadı. Bu durum kanama ve pıhtılaşma gibi çok ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Hastamızda bu ilaçları kullanmayacağız. Metal kapaklarda ileride darlık oluşabiliyor ya da var olan halka kalpte belli yerlere baskı yapabiliyor. Bu tür sıkıntıları da hastamızdan beklemiyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Günaydın, operasyonun herkese uygulanabileceğini, Ankara'da ilk kez gerçekleştirilen operasyon için diğer hastanelerden çok sayıda kalp damar cerrahının operasyonu izlemek için katıldığını söyledi.

"Yeniden doğmuş gibiyim"

Ameliyat sonrasında sağlığına kavuşan Hasan Karabulut, Giresun'da yaşadığını ve esnaf olduğunu belirtti.

Karabulut, "Kalp kapağımın biri doğuştan hiç çalışmıyormuş. Altı yıl öncesine kadar bilmiyordum. Halsizlik, yolda yürüyememek, gece tıkanma, uykusuzluk gibi sorunlar yaşıyordum. Giresun'da gittiğimiz doktorlarımız da Numune Hastanesini önerdiler. Buraya geldik ve ameliyatımı oldum. Şu anda çok iyiyim, rahatım, yeniden doğmuş gibiyim. Kendi dokum da ameliyat için uymuş, bu da beni çok sevindirdi. İnşallah, sağlıklı bir şekilde memleketime döneceğim." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Van kedisi annesiz yavrulara 'anne' oldu

2018-09-26 15:32 - Çevre-Hayat

Huzuru 'sanatta' buldu

2018-10-01 19:02 - Çevre-Hayat

Savaş mağduru çocuklar için 'Sınırsız Şenlik'

2018-09-30 01:07 - Gündem

Siyasi partiler 'İçtüzük' konusunda anlaştı

2018-09-27 20:57 - Siyaset

Beşiktaş Kulübünden kınama

2018-10-01 00:32 - Spor

İran'dan Suriye'ye füze saldırısına ilişkin açıklama

2018-10-01 18:32 - Dünya

Van'da 'kuş' festivali

2018-09-30 21:47 - Magazin

Lise öğrencileri yapay zekada TEKNOFEST'e damga vurdu

2018-09-25 19:57 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de yatırımcılara hitap etti

2018-09-27 10:32 - Dünya

'Arakan krizi' BM özel oturumuyla tekrar dünya gündeminde

2018-09-27 15:02 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye'de üretilecek yerli SMA ilacı için işbirliği protokolü imzalandı

13:03 - Sağlık

KTÜ Tıp Fakültesinin ilk kadın beyin cerrahı görev başında

12:42 - Sağlık

Demir eksikliği çocuklarda motor gelişimini ve bilişsel fonksiyonları olumsuz etkiliyor

12:03 - Sağlık

AB, oyuncaklardaki zararlı kimyasalları yasaklıyor

19:03 - Sağlık

Organ nakli bekleyen genç hastane odasında umudunu koruyor

12:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

IMF ve Ukrayna 8,2 milyar dolarlık program için anlaştı

01:27 - Dünya

Yeni yılda vergi ve harçlar yeniden değerleme oranının altında belirlenecek

00:52 - Ekonomi

Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 25,49 olarak belirlendi

00:48 - Ekonomi

Beyaz Saray yakınlarında vurulan 2 ulusal muhafız askerinin öldüğü bildirildi

00:22 - Dünya

Samsunspor Teknik Direktörü Reis: Puanlar almak ve galip gelmek için çok iyi fırsatımız olacaktır

00:13 - Spor