?>

Kahvaltıda bunlardan uzak durun

Obezite Doktoru Dr. Fevzi Özgönül, kahvaltı yaparken uzak durulması gereken gıdalar hakkında bilgiler verdi.

Sağlık - 10 yıl önce

Dr.Fevzi Özgönül, “Kahvaltının, hem güne başlarken gerekli olan günlük enerji ihtiyacımızı karşılayacak hem de gün sonunda vücudun yeniden yapılanması ve bağ dokusunun güçlenmesi için gerekli olan yapı malzemelerini içerecek bir çeşitlilikte olması gerekir. Bu nedenle kahvaltı öğünü geçiştirilmeyecek kadar önemli bir öğündür.” dedi.

KAHVALTIDA SÖYLENENİN AKSİNE YULAF TÜKETMEYİN

Kahvaltıda kesinlikle yulaf ve kepek içeren gıdaların tüketilmemesini öneren Dr.Fevzi Özgönül, “Bu uzun süre tok hissederim mantığıyla yapılan çok büyük bir yanlıştır. Kahvaltıyı yapış amacımız,bedenimizin akşam ihtiyaç duyduğu yapı malzemelerini ona kazandırmak ve güne enerjili başlamaktır. Bu nedenle kahvaltıda beslenmeyi önemseyelim. Uzun süre tok hissetmek değil yeterince besleyici gıdaları almak önemlidir. Sindirim sistemimiz genelde tembelliğe meyilli olarak çalışır. 

Eğer siz yiyeceklerin içerisinde sindirimi kolay olan yiyecekleri çok tutarsanız. Besin değeri yüksek fakat sindirimi uzun sürecek yiyeceklere karşı sindirim sisteminin ilgisi azalır. Bu nedenle özellikle işlenmiş gıdalardan kabul ettiğimiz ve bizim suda eriyen diye açıkladığımız undan yapılmış, şeker ihtiva eden yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor. Sindirim sisteminiz güçlenene kadar bu tür yiyecekleri sabah kahvaltısında tercih etmeyelim” dedi,

Dr.Fevzi Özgönül, Sabah kahvaltısında tercih edilmesi gereken yiyecekleri ise şöyle sıraladı;“1 dilimden fazla ekmek. Reçel, hatta diyet reçel dahil (diyet reçel vücudu kandırmaktır. İntikamı tatlı krizi ile olur). Bal ( bal her ne kadar doğal ve sağlıklı olsa da şeker içerdiği için sindirim sistemini tembelleştirir). Her türlü unlu gıda ( eğer 1 dilim ekmek yenilmeyecekse yerine o kadar miktarda börek veya simit olabilir fakat diğer unlu gıdalar yasaklar arasındadır)

Sabah süt ile tüketilen kahvaltılı gevrekler ( Sindirim sistemini tembelleştiren gıdalardandır. Çok kolay sindirilir ve çabuk enerjidir. Odunu talaş yaparak aktığınızda nasıl hemen yanıp sizi ısıtmıyorsa aynı şekilde kahvaltılık gevrekler de günü kurtarır fakat çabuk acıktırır yanında yediğiniz değerli gıdalar sindirilmez küçülemezsiniz.)

Kepek ve yulaflı karışımlar ( Sindirim sisteminde pasajı hızlandırdığı ve su çekerek uzun süre tok hissettirdiği için kulağa hoş gelen fakat gece yapılanmanızı engelleyerek size zarar veren yiyeceklerdendir. Çok kabızlık şikayetiniz olduğunda sabahları 1 tatlı kaşığı arada yiyebilirsiniz fakat kesinlikle bu miktarı arttırmaya çalışmayın yoksa yeterince beslenemezsiniz.)

İçi bol malzemeli tost veya poğaça gibi gıdalardan da uzak durun. Çünkü çok malzeme de koysanız yediğiniz tost olduğundan ekmek miktarı malzemeye oranla fazla olacaktır ve sindirim sistemi tembelliği seçecektir.”

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Üzerinde sözde PKK kimliği bulunan terörist yakalandı

2016-03-11 19:33 - Asayiş

Dünya pırlanta fiyatları yüzde 25 düştü

2016-03-15 13:04 - Ekonomi

Önceki saldırılarda neredeydin Demirtaş!

2016-03-15 17:04 - Siyaset

Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinden birlik mesajı

2016-03-15 19:35 - Gündem

"Eskişehirspor haklıysa bırakırım "

2016-03-13 19:17 - Spor

Aşırı hız cana maloldu: 1 ölü 3 yaralı

2016-03-12 07:18 - Asayiş

Diriliş Ertuğrul üniversitelilerle buluştu

2016-03-10 22:13 - Asayiş

AFAD o sistemi uygulamaya geçiriyor

2016-03-12 13:31 - Genel

Kuzey Ege’de fırtına seferleri vurdu

2016-03-14 11:43 - Genel

Cezaevi aracı kaza yaptı: 1ölü, 7 yaralı

2016-03-16 14:13 - Asayiş

İlgili Haberler

"Ailede prostat kanseri olanlara meme kanserine karşı dikkatli olun" uyarısı

11:57 - Sağlık

Çocuklukta başlayan bazı kronik hastalıklar, plastiklerdeki kimyasallarla ilişkilendirildi

11:02 - Sağlık

Adalet Bakanı Tunç Antalya'daki Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri'nde konuştu

12:57 - Sağlık

Alzheimer hastaları için "akıllı takip cihazı" desteği 6 ilde başladı

12:23 - Sağlık

Van'ı 'sağlık üssü' haline getirecek şehir hastanesinin yapım çalışmaları devam ediyor

10:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bakan Bayraktar, ABD'li iş insanlarına yatırım çağrısında bulundu

20:07 - Ekonomi

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik telefonu

20:03 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "Filistin'in Sesi Erdoğan" paylaşımı

19:38 - Gündem

ABD Başkanı Trump, 80. BM Genel Kurulu'na hitap etti

18:47 - Dünya

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'na hitap ediyor

18:42 - Siyaset