?>

Kahramanmaraş'ta kalp kapağı anjiyo yöntemiyle değiştirilen kadın sağlığına kavuştu

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, kalp kapağında ileri düzeyde yetmezlik bulunan ve cerrahi operasyon şansı bulunmayan kadın hasta, ameliyatsız anjiyo yöntemiyle tedavi edildi.

Sağlık - 7 ay önce

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta yaşayan 69 yaşındaki Behiye Bilir, kalp rahatsızlığı şikayetiyle KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu.

KSÜ Rektörü ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alptekin Yasım ile aynı bölümde görev yapan Prof. Dr. Erdinç Eroğlu tarafından muayene edilen Behiye Bilir'in kalp kapağında ileri düzeyde yetmezlik bulunduğu tespit edildi.

Kadın hastanın farklı rahatsızlıklar nedeniyle açık kalp ameliyatı olamayacağına karar veren doktorlar, ameliyatsız anjiyo yöntemiyle kalp kapağına müdahale etmeye karar verdi.

Anjiyo yöntemiyle boyundaki damar üzerinden kalp kapağına ulaşan doktorlar, yapmış oldukları müdahaleyle kalp kapağını daralttı.

Operasyonun ardından bir süre hastanede gözetim altında tutulan kadın hasta, daha sonra taburcu edildi.

Prof. Dr. Alptekin Yasım, AA muhabirine, açık kalp ameliyatını kaldırabilecek durumda olmayan hastaya, ameliyatsız anjiyo yöntemi uyguladıklarını belirtti.

Söz konusu yöntemle, açık kalp ameliyatına gerek kalmadan kapağın onarılabildiğini vurgulayan Yasım, bu sayede hastaların yaşam kalitesinin de arttığını anlattı.

"Bundan sonra nefes darlığı azalacak"

Yasım, şunları söyledi:

"Hasta bu işlemden çok fayda görecek. Bundan sonra nefes darlığı azalacak. Bundan sonraki hayatını daha rahat bir şekilde devam ettirecek. İleri dönem kalp yetmezliği, kalp kapak yetmezliği olan hastalar maalesef çok fazla miktarda var. Bunların büyük kısmı ameliyat olamıyor. Böyle kalp kapak tamiri yapılıyor ama kapak tamiri yapılamayacak hastalar da var. Çünkü hastanın genel kondisyonu, bir açık kalp ameliyatını kaldıracak durumda olmayabiliyor. Bu işlem normalde açık kalp ameliyatı yapılamayacak hastalar için."

Yasım, hastanın kendilerine ilk geldiğinde sağlık durumunun son derece kötü olduğunu, başarılı geçen bir operasyonun ardından sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Söz konusu operasyonun ekonomik olarak pahalı olduğunu belirten Yasım, "Bu yöntem, 10 yıldan fazla zamandır Türkiye'de yapılmamış bir ameliyat. Her yıl dünyada 200-300 civarında bu işlem yapılıyor. Türkiye'de de biz başlattık. Bizden sonra da başka kliniklerde başlar inşallah." ifadelerini kullandı.

"Hasta aynı gün yürümeye başladı"

Prof. Dr. Erdinç Eroğlu da operasyonun gayet başarılı geçtiğini belirterek, KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin ameliyat şansı kalmamış bu tür hastaların umudu olacağını vurguladı.

Hastanın kalp kapağında ciddi kaçak olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Hastanın ciddi kalp yetmezliği ve ek hastalıkları da olması nedeniyle ameliyatı kaldıramayacağı için anjiyo yöntemiyle kalp kapağının tamir edilmesine karar verdik. Normalde genel anestezi altında ameliyatla 5-6 saat süren bu operasyon, yurt dışından getirilen özel cihaz sayesinde anjiyo altında yaklaşık 30 dakikada uygulandı. Böylelikle hastanın riski en aza indirildi. Lokal anestezi altında yapıldığı için hasta aynı gün yürümeye başladı ve nefesi rahatlamaya başladı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran 13 Ocak'ta üç Avrupa ülkesiyle nükleer müzakereyi görüşecek

2025-01-01 14:39 - Dünya

Samsunspor'un Trabzonspor maçında hedefi 3 puan

2025-01-02 16:38 - Spor

Batı Konferansı lideri Oklahoma City Thunder, galibiyet serisini 12 maça çıkardı

2025-01-01 12:46 - Spor

İsrail'in Gazze'deki son saldırılarında 13 Filistinli can verdi, 15 kişi yaralandı

2025-01-02 11:03 - Dünya

Pamukkale 2024'e dolu veda edecek

2024-12-29 13:33 - Çevre-Hayat

Japonya'da 'ruh sağlığı sorunları' sebebiyle izne ayrılan öğretmen sayısı arttı

2025-01-02 12:14 - Dünya

Güney Kore'de devlet başkanlığından uzaklaştırılan Yoon, 'sonuna kadar mücadele edeceğini' söyledi

2025-01-01 22:08 - Dünya

Futbolda 2024-2025 sezonu devre arası hakem listesi açıklandı

2025-01-02 14:39 - Spor

Voleybolda 2024 böyle geçti

2024-12-31 11:32 - Spor

Kars ve Ardahan'da göletler dondu, Tunceli'de bitkiler kırağıyla kaplandı

2025-01-01 13:09 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Türk Kızılay ile Türkiye Acil Tıp Vakfı arasında işbirliği protokolü imzalandı

20:02 - Sağlık

Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan küçük Miran, Diyarbakır'daki tedaviyle hayata tutundu

14:02 - Sağlık

Aydın'da 800 gram doğan bebek, 4 aylık kuvöz sürecinin ardından taburcu edildi

13:57 - Sağlık

Kadavradan nakille 10 yıldır gördüğü diyaliz tedavisinden kurtuldu

13:42 - Sağlık

İç organları dışarıda doğan bebek, ailesi ve doktorların kararlılığıyla yaşama tutundu

12:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump, Moskova'daki ABD-Rusya görüşmesinin sonucuna göre Rusya'ya yaptırımlara karar verecek

01:07 - Dünya

Yüksek Askeri Şura kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem

İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarında 19 bine yakın öğrenci ve eğitimci canından oldu

00:48 - Dünya

Trump: (Gazze'yi tamamen işgal planı) Bu, tamamen İsrail'e kalmış bir durum

00:32 - Dünya

ABD, Ukrayna'ya 203,5 milyon dolarlık muhtemel askeri satışı onayladı

00:03 - Dünya