?>

Kahramanmaraş'ın ihracatı deprem öncesi seviyeye yaklaştı

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ın ihracatı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 11'lik artışla 1 milyar 128 milyon dolara çıktı.

Ekonomi - 6 ay önce

Kahramanmaraş

Metal mutfak eşyaları, mücevher, tekstil ve hammaddeleri ihracatıyla adından söz ettiren Kahramanmaraş, 6 Şubat 2023'te Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası dış satımda gerileme yaşadı.

Bölgeye yapılan yatırımlar, iş dünyasına verilen desteklerle birlikte eski günlerine dönen kentin ihracatı deprem öncesindeki 1,5 milyar dolar seviyesine bir adım daha yaklaştı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Hikmet Gümüşer, AA muhabirine, büyük yıkım yaşayan Kahramanmaraş'ın afet nedeniyle gerileyen ihracatının geçen yılki toparlanmayla 1,2 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Ticari hayat ve istihdam noktasında deprem öncesi seviyeye ulaşıldığını ifade eden Gümüşer, şöyle konuştu:

"Kahramanmaraş depremin yaralarını sarma noktasında ve ekonomisinin toparlanması sürecinde özellikle kent sanayicisi ve halkının şehrine sahip çıkmasıyla önemli bir başarı gösterdi. Kahramanmaraş'ta deprem öncesi istihdam rakamlarıyla deprem sonrasındaki 2025 yılı Ocak ayı istihdam rakamlarını karşılaştırdığımızda hemen hemen aynı ve 175 bin SGK'ye kayıtlı çalışanımız var. Bu durum insanlarımızın motivasyonunun devam ettiğini ve eski günlerine dönmek istediğini bizlere gösteriyor. Şehrimiz genel anlamda toparlanma motivasyonuna sahip. Depremden sonra küçük sanayi esnafımızın yer sorunlarını gidermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

"2025 yılı ihracat hedefi 2 milyar dolar"

İhracat rakamlarını deprem öncesi seviyenin üzerine çıkartma hedefiyle 2025 yılını geride bırakmak istediklerini belirten Gümüşer, bu yönde çalıştıklarının altını çizdi.

Gümüşer, şu değerlendirmede bulundu:

"İlimiz deprem öncesi dönemde, 2022 yılında 1,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmişti. Deprem dönemi olan 2023'te 1 milyar dolara çok zor ulaştık, 2024 yılında ise 1,2 milyar dolar seviyesindeyiz. 2025 yılında 2 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Çünkü çoğu sanayi tesisimiz sigorta tazminlerinden aldıkları bedellerle yeniden işlerine yatırım yaptılar. Bu durum onların yeniden faaliyetlerine başlamasını sağladı. 2025 yılı daha yoğun sanayi faaliyetlerinin olacağı bir yıl olacak."

Depremi yaşayan kentin, tekstil, altın ve metal sektörlerindeki faaliyetleriyle adından söz ettirmeyi sürdürdüğünü anlatan Gümüşer, toparlanma sürecinin de ticari hayata olumlu yansıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

Bakan Göktaş: 43 bin 921 gencimiz Aile ve Gençlik Fonu'na başvurdu

2025-02-01 15:08 - Siyaset

ABD'li astronot Williams, uzayda en uzun yürüyüşü yapan kadın oldu

2025-01-31 19:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirlerimizi süratle depreme dayanıklı hale getirmek dışında bir seçeneğimiz bulunmuyor

2025-02-03 20:02 - Siyaset

Trump, Washington'daki uçak kazasından dolayı Biden ve Obama yönetimlerini suçladı

2025-01-31 11:03 - Dünya

ABD'de helikopterle uçağın çarpıştığı kazanın ardından enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor

2025-02-04 08:47 - Dünya

Çocuk yaşta edindiği mesleğini 51 yıldır aralıksız sürdürüyor

2025-01-29 12:27 - Çevre-Hayat

Trump'tan ABD'ye kaçak giren 'suçlu göçmenler'in Guantanamo'da tutulması talimatı

2025-01-30 00:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleri üzerinden kurulan tuzakları darmadağın edeceğiz

2025-01-29 14:28 - Siyaset

Şanlıurfa'da derede mahsur kalan yaklaşık 500 kaplumbağa bakımlarının ardından doğaya bırakıldı

2025-02-02 14:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kimya sektörü temmuzda 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

15:42 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım

15:37 - Ekonomi

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla 7 ayda 250 bin ton yük taşındı

14:52 - Ekonomi

Kamu işçisinin zam görüşmeleri sonuçlandı

14:33 - Ekonomi

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı

14:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABB FOMGET, UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde İsrail ekibi Kiryat Gat'ı 3-1 yendi

21:32 - Spor

Galatasaray, Osimhen ve Sane için imza töreni düzenledi

21:28 - Spor

Denizli'de sağanak sebebiyle bazı evleri ve alt geçitleri su bastı

21:22 - Asayiş

DMM'den "400 akademisyenin usulsüz şekilde atandığı" iddiasına ilişkin açıklama

20:18 - Gündem

Hayal kırıklıkları, abartılmış beklentilerinden meydana gelir! -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

20:11 - En Son Yazılar