?>

Kadınlara 'göz çevresine yönelik makyajlara ara verin' uyarısı

Türk Oftalmoloji Derneği , yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) göz yoluyla bulaşabildiğine dikkati çekerek, makyaj malzemelerini ortak kullanılmaması ve göz çevresine yönelik makyajlara ara verilmesi uyarısında bulundu.

Genel - 6 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Türk Oftalmoloji Derneğinden (TOD), yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınında gözlerin en önemli bulaşma yerlerinden biri olmasının, göz hijyenini daha da öne çıkardığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Oftalmoloji Derneği Oküloplastik Cerrahi Birim Başkanı Prof. Dr. Ferda Çiftçi, özellikle kadınların yaptığı yüz makyajlarında, hijyenin her zamankinden daha fazla önem taşıdığını söyledi.

Araştırmaların, koronavirüste gözden bulaşmanın oldukça yaygın olduğunu ortaya koyduğuna işaret eden Çiftçi, "Bu nedenle elimizle göz ve yüz temasımızı en aza indirmeliyiz. Özellikle kadınlarımızın göz çevresine yaptığı makyajlar, bu dönemde risk oluşturabilir." uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Çiftçi, mutlaka makyaj yapılması gerektiği hallerde ise dikkat edilmesi gereken maddeleri şöyle sıraladı:

"Makyaj malzemelerinizi kimseyle paylaşmayın. Ortak kullanım her zaman risklidir. Makyajınızı steril şartlarda yapın, öncesinde mutlaka ellerinizi yıkayın. Eski veya uzun süre bekletilmiş makyaj malzemelerini kullanmayın. Bakteriyel risklere neden olabilir. Kirpiklerinize bu dönemde sıvı makyaj malzemeleri sürmeyin. Göz kalemi, kaş kalemi, far gibi göz ve göz çevresine yönelik makyaj malzemelerini çok çok dikkatli kullanın. Mümkünse göz ve göz çevresi makyajından bir süre uzak durun. Bu dönemde yapay kirpik kullanmayın. Makyaj malzemelerinin kesinlikle gözle, göz mukozası ile temas etmemesine çok dikkat edin. Makyajı temizlerken de gözle temastan sakının. Kontakt lens kullanıcısıysanız, önce lensi yerleştirin sonra makyaj yapın. Çıkarırken de önce makyajınızı temizleyin sonra kontakt lensi çıkarın. Yerleştirirken de çıkarırken de lense dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın."

Prof. Dr. Ferda Çiftçi, Kovid-19 virüsünün ağız, burun ve göz yoluyla vücuda bulaştığına vurgu yaparak, "Kadınların kendilerine gösterdiği bakım ve özeni takdir ediyoruz ama her zamankinden daha çok, bu dönemde güzelliğinize gösterdiğiniz özeni ve dikkati, sağlığınıza göstermenizi istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Murat Paksoy

Haftanın Öne Çıkanları

Fatih Terim'in sağlık durumu iyiye gidiyor

2020-03-27 15:27 - Spor

Azerbaycan, koronavirüs ile mücedelenin birinci ayında 'yeni hayata' alışmaya çalışıyor

2020-03-28 14:27 - Dünya

BDDK'dan bankaları rahatlatıcı karar

2020-03-24 00:57 - Ekonomi

Bangsamoro'daki barış bölgedeki istikrara katkı sağlıyor

2020-03-29 16:18 - Dünya

Cammu Keşmir'in eski Başbakanı Ömer Abdullah 8 ay sonra serbest bırakıldı

2020-03-24 16:32 - Dünya

Avrupa borsaları yükselişle kapandı

2020-03-25 00:32 - Ekonomi

Bangsamoro'daki barış bölgedeki istikrara katkı sağlıyor

2020-03-29 15:42 - Dünya

ÖSYM, KPSS tarihlerini güncelledi

2020-03-27 15:06 - Genel

İsrail'de koronavirüs vaka sayısı 2 bini geçti

2020-03-25 14:12 - Dünya

Lübnan'da Kovid-19 nedeniyle kısmi sokağa çıkma yasağı

2020-03-26 22:37 - Dünya

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Trump, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkes için İsrail ve Mısır'a gitmek üzere Beyaz Saray’dan ayrıldı

00:22 - Dünya

Fransa'da yeniden Başbakan atanan Lecornu hükümetini kurdu

00:18 - Dünya

Netanyahu'dan, "İsrail'e saldırmak için toparlanan düşmanlar olduğu" iddiası

22:43 - Dünya

AFAD'dan Türkiye'nin Gazze'ye yönelik yardımlarına ilişkin açıklama

22:27 - Gündem

Trump: ABD Çin'e zarar vermek değil, yardım etmek istiyor

22:22 - Dünya