?>

Cammu Keşmir'in eski Başbakanı Ömer Abdullah 8 ay sonra serbest bırakıldı

Hint hükümetinin özel statüsünü kaldırdığı ve kısıtlamalar uyguladığı Cammu Keşmir'de, Kamu Güvenliği Yasası (PSA) kapsamında gözaltında tutulan bölgenin eski Başbakanı Ömer Abdullah, yaklaşık 8 ay sonra serbest bırakıldı.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

Hint hükümetinin 5 Ağustos 2019'da özel statüsünü kaldırıp ikiye bölerek çeşitli kısıtlamalar uyguladığı Cammu Keşmir'de, Kamu Güvenliği Yasası (PSA) kapsamında gözaltında tutulan bölgenin eski Başbakanı Ömer Abdullah, yaklaşık 8 ay sonra serbest bırakıldı.

Cammu Keşmir Hükümet Sözcüsü Rohit Kansal, Twitter'dan eski Başbakan Abdullah'ın gözaltı sürecinin sona erdiğini duyurdu.

Abdullah'ın PSA kapsamında 4 Ağustos'ta birlikte gözaltına alındığı babası, eski başbakanlardan Faruk Abdullah da 11 gün önce serbest bırakılmıştı.

Aralarında Mehbuba Müfti'nin de bulunduğu çok sayıda siyasetçinin ise gözaltı süresi devam ediyor.

Ülkede tartışmalı yasalardan 1978 tarihli PSA, "kamu düzenini bozma" gerekçesiyle kişilerin 3 aya kadar yargılama olmaksızın gözaltına alınabilmesine imkan tanıyor, bu süre 6 aya kadar uzatılabiliyor. Yasa kapsamında, devletin güvenliğini tehdit edenler iki yıl boyunca gözaltında tutulabiliyor.

Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılması

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'nci maddesini 5 Ağustos 2019'da iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış ve eyaleti ikiye bölmüştü.

Eyalet, 31 Ekim 2019'da resmi olarak merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh "Birlik Toprağı" statüsünde iki bölgeye ayrılmıştı.

Kararın ardından Hint güvenlik güçleri, Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve halk üzerindeki baskıları yoğunlaştırmış, sokağa çıkma yasağının yanı sıra internet, telefon ve ulaşım kısıtlamaları getirilmiş, bölgedeki yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı.

İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Koronavirüsten korunmak için sosyal medyadan “#EvdeKal“ çağrısı yükseliyor

2020-03-20 15:27 - Medya

BDDK'dan bankaları rahatlatıcı karar

2020-03-24 00:57 - Ekonomi

Gökyüzünün hakimi kadın paraşütçüler

2020-03-20 15:17 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Çanakkale Zaferi' mesajı

2020-03-18 02:22 - Genel

Almanya'da koronavirüsle mücadele için ikiden fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı

2020-03-22 23:57 - Dünya

Kevin Durant koronavirüse yakalandı

2020-03-18 12:47 - Dünya

ABD'de Kovid-19 nedeniyle 3 eyalette ulusal muhafızlar harekete geçirildi

2020-03-23 11:32 - Dünya

Garanti BBVA'dan koronavirüsün ekonomik etkilerine yönelik tedbirler

2020-03-24 02:07 - Ekonomi

Elazığlı depremzedelerin kuzu sevinci

2020-03-22 15:30 - Çevre-Hayat

Plasenta anne karnındaki bebeği 'koronavirüsten koruyor'

2020-03-22 15:37 - Sağlık

İlgili Haberler

Gazze’de ateşkesin ikinci gününde Filistinliler evlerine dönmeye devam ediyor

12:47 - Dünya

ABD ile Çin arasındaki gerilim, ekonomi ve teknolojinin farklı cephelerinde tırmanıyor

12:22 - Dünya

Filipinler'de meydana gelen depremlerde 7 kişi hayatını kaybetti

11:08 - Dünya

Trump, Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Machado'nun ödülü kendisine ithaf ettiğini söyledi

11:02 - Dünya

Trump, federal çalışanların işten çıkarılmasının "Demokrat odaklı" olacağını söyledi

07:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı

13:27 - Gündem

Antalya'da göçükte zarar gören evlerinden tahliye edilen aileler bekleyişini sürdürüyor

13:23 - Gündem

İsrail tarafından alıkonulan İsviçreli aktivist Rochard, maruz kaldığı kötü muameleyi anlattı

13:17 - Gündem

Özgürlük Filosu'na katılan İzlandalı müzisyen Stina, İsrail hapishanesinde yaşadıklarını anlatt

13:07 - Gündem

TürkTraktör bu yıl ihracatta 10 bin adedi geçmeyi hedefliyor

13:03 - Ekonomi