?>

Kadınlar, Tunceli'ye özgü motiflerle süsledikleri hediyelik eşyalardan kazanç sağlıyor

Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde Halk Eğitim Merkezi ve Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde açılan kurslara katılan kadınlar, el becerilerini geliştirerek yöreye özgü motiflerden hediyelik eşyalar üretiyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Tunceli

Nazımiye'de kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını sağlamak amacıyla çeşitli projeler hayata geçiriliyor.

Kaymakamlık koordinasyonunda yürütülen çalışmalar ile ilçedeki Halk Eğitim Merkezi ve ADEM tarafından belirli aralıklarla kadınlara yönelik kurslar açılıyor.

Bu sayede ev ortamından uzaklaşan kadınlar, haftanın belirli günlerinde geldikleri merkezlerde usta öğreticilerden el sanatlarıyla ilgili eğitim alıyor.

El becerilerini geliştirerek meslek öğrenen kadınlar, kente özgü yaban keçisi, ters lale, keklik ve Düzgün Baba Dağı motiflerini hediyelik eşyaların üzerine işliyor.

Kadınlar uzun uğraşlar sonucu yaptıkları ürünleri ildeki bazı kurumlara ya da yöreye gezmeye gelen turistlere satarak kazanç sağlıyor.

Kaymakam Hüseyin Remzi Konak, AA muhabirine, Nazımiye'nin küçük bir ilçe olduğunu ve buna rağmen büyük işler başardıklarını söyledi.

"Kadınların ekonomilerine katkı sağlıyoruz"

Kırsalda yaşayan kadınları desteklemek için çalışma yaptıklarını belirten Konak, şöyle konuştu:

"Kadınların ekonomilerine katkı sağlıyoruz ve hayatı daha kaliteli yaşamalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu süre zarfında da kadınların hayata bakışlarını değiştirmeye çaba harcıyoruz. İlçemizdeki Halk Eğitim Merkezi ve Aile Destek Merkezi'ndeki kurslara katılan kadınlar, yöremize özgü çok güzel hediyelik ve süs eşyaları yapıyorlar. Bu ürünleri diğer insanlara ulaştırmak amacıyla da el birliğiyle çalışma yürütüyoruz."

Halk Eğitim Müdürü Meral Kalkan da ilçede el sanatları alanında birçok kadına eğitim verdiklerini dile getirdi.

"Kadınlara meslek öğretip istihdama yönlendirmeye çalışıyoruz"

Her geçen yıl ADEM kurslarına ilginin artığını ifade eden Kalkan, "Özellikle ilçemizdeki dezavantajlı kadın vatandaşlarımız kurslarımıza kayıt yaptırıyorlar. Bunun yanı sıra diğer gönüllü kadınlarımızı da kurslarımıza dahil ediyoruz. Bu kurslarda kadınlarımızın tamamen devletimizin hibeleriyle ürünler yapıyor. Özellikle işsiz kadınlarımız merkezlerimize gelerek zamanlarını verimli geçirmeye çalışıyorlar. Aynı zamanda kadınlara meslek öğretip istihdama yönlendirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Usta öğretici Seher Kaya da kurslar sayesinde kadınları ev ortamından çıkararak sosyalleştirdiklerini ve birlikte keyifli vakit geçirdiklerini söyledi.

Kursiyer Ayşe Gök ise ev işlerinden arta kalan zamanında kurslara katılarak el sanatları alanında el becerisini geliştirdiğini anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muş ve Bitlis'te 800 bin ton pancarın şekere dönüşen yolculuğu sürüyor

2023-11-19 14:32 - Ekonomi

İsrail Başbakanı Netanyahu: Geçici ateşkes sağlansa dahi Hamas'la savaşa devam edeceğiz

2023-11-21 23:37 - Dünya

Yalova'da fırtınanın savurduğu çatı parçaları 2 kişiyi yaraladı

2023-11-25 19:33 - Asayiş

Eski İsrail Adalet Bakanı Şaked: Gazze'deki 2 milyon Filistinli orayı terk etmeli

2023-11-22 15:23 - Dünya

Fenerbahçe Başkanı Koç ve Galatasaray Başkanı Özbek, PFDK'ye sevk edildi

2023-11-21 19:33 - Spor

Bazı atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

2023-11-25 10:37 - Gündem

Bakan Göktaş: Kısa bir süre içerisinde yeni engelli atamaları yapılacak

2023-11-22 14:02 - Gündem

İstanbul'da elektrikli skuter işletmeciliği için 27 Kasım'da başvurular başlıyor

2023-11-22 15:13 - Ekonomi

Giresun'un doğusu ile Trabzon çevreleri için kuvvetli yağış uyarısı

2023-11-21 13:43 - Gündem

Hollanda'da genel seçimleri İslam düşmanı Wilders'ın partisi açık farkla önde tamamladı

2023-11-23 10:13 - Dünya

İlgili Haberler

Erzurum'da koruma altındaki çocuklar, fedakar bakıcılarının Anneler Günü'nü kutladı

15:23 - Çevre-Hayat

Havaların ısındığı Iğdır'da yaylalar çiçeklerle renklendi

15:13 - Çevre-Hayat

Gönüllü yaptığı işlerle özel gereksinimli bireylerin "en özel" annesi oldu

14:58 - Çevre-Hayat

Kitap okuma yarışmasına katılan anneler çocuklarının oturduğu sıralarda sınava girdi

14:47 - Çevre-Hayat

Aksaray'ın "judocu müdürü" ve ailesi, gençlere örnek oluyor

14:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den "Anneler Günü" mesajı

17:17 - Gündem

İSG kültürü sanal gerçeklik ve oyunlarla yaygınlaştırılıyor

17:12 - Gündem

Avcılar'da zincirleme trafik kazası ulaşımı aksattı

17:07 - Gündem

Sovyet uzay aracı yarım asırlık yolculuğunun ardından Hint Okyanusu'na düştü

16:57 - Dünya

Gönen baldo pirinci ve Erdek Kapıdağ zeytinyağı coğrafi işaretle tescillendi

16:52 - Ekonomi