?>

Kadınlar, Tunceli'ye özgü motiflerle süsledikleri hediyelik eşyalardan kazanç sağlıyor

Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde Halk Eğitim Merkezi ve Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde açılan kurslara katılan kadınlar, el becerilerini geliştirerek yöreye özgü motiflerden hediyelik eşyalar üretiyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Tunceli

Nazımiye'de kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını sağlamak amacıyla çeşitli projeler hayata geçiriliyor.

Kaymakamlık koordinasyonunda yürütülen çalışmalar ile ilçedeki Halk Eğitim Merkezi ve ADEM tarafından belirli aralıklarla kadınlara yönelik kurslar açılıyor.

Bu sayede ev ortamından uzaklaşan kadınlar, haftanın belirli günlerinde geldikleri merkezlerde usta öğreticilerden el sanatlarıyla ilgili eğitim alıyor.

El becerilerini geliştirerek meslek öğrenen kadınlar, kente özgü yaban keçisi, ters lale, keklik ve Düzgün Baba Dağı motiflerini hediyelik eşyaların üzerine işliyor.

Kadınlar uzun uğraşlar sonucu yaptıkları ürünleri ildeki bazı kurumlara ya da yöreye gezmeye gelen turistlere satarak kazanç sağlıyor.

Kaymakam Hüseyin Remzi Konak, AA muhabirine, Nazımiye'nin küçük bir ilçe olduğunu ve buna rağmen büyük işler başardıklarını söyledi.

"Kadınların ekonomilerine katkı sağlıyoruz"

Kırsalda yaşayan kadınları desteklemek için çalışma yaptıklarını belirten Konak, şöyle konuştu:

"Kadınların ekonomilerine katkı sağlıyoruz ve hayatı daha kaliteli yaşamalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu süre zarfında da kadınların hayata bakışlarını değiştirmeye çaba harcıyoruz. İlçemizdeki Halk Eğitim Merkezi ve Aile Destek Merkezi'ndeki kurslara katılan kadınlar, yöremize özgü çok güzel hediyelik ve süs eşyaları yapıyorlar. Bu ürünleri diğer insanlara ulaştırmak amacıyla da el birliğiyle çalışma yürütüyoruz."

Halk Eğitim Müdürü Meral Kalkan da ilçede el sanatları alanında birçok kadına eğitim verdiklerini dile getirdi.

"Kadınlara meslek öğretip istihdama yönlendirmeye çalışıyoruz"

Her geçen yıl ADEM kurslarına ilginin artığını ifade eden Kalkan, "Özellikle ilçemizdeki dezavantajlı kadın vatandaşlarımız kurslarımıza kayıt yaptırıyorlar. Bunun yanı sıra diğer gönüllü kadınlarımızı da kurslarımıza dahil ediyoruz. Bu kurslarda kadınlarımızın tamamen devletimizin hibeleriyle ürünler yapıyor. Özellikle işsiz kadınlarımız merkezlerimize gelerek zamanlarını verimli geçirmeye çalışıyorlar. Aynı zamanda kadınlara meslek öğretip istihdama yönlendirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Usta öğretici Seher Kaya da kurslar sayesinde kadınları ev ortamından çıkararak sosyalleştirdiklerini ve birlikte keyifli vakit geçirdiklerini söyledi.

Kursiyer Ayşe Gök ise ev işlerinden arta kalan zamanında kurslara katılarak el sanatları alanında el becerisini geliştirdiğini anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti'den 81 ilde kadına yönelik şiddetle mücadele için eş zamanlı basın açıklaması

2023-11-25 13:53 - Siyaset

ABD'nin başkenti Washington'da, Gazze'deki çocuklar için yürüyüş düzenlendi

2023-11-20 01:43 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'deki Endonezya Hastanesinin 4 saat içinde boşaltılmasını istedi

2023-11-23 10:38 - Dünya

IEA Başkanı Birol: Petrol ve gaz endüstrisi COP28'de bir dönüm noktasıyla karşı karşıya

2023-11-23 09:37 - Ekonomi

Kadınlar, Tunceli'ye özgü motiflerle süsledikleri hediyelik eşyalardan kazanç sağlıyor

2023-11-26 12:23 - Çevre-Hayat

Antalya'da suyla dolan alt geçitte araçta mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

2023-11-26 00:22 - Gündem

Küresel piyasalarda pozitif seyir devam ediyor

2023-11-21 09:18 - Ekonomi

A Milli Futbol Takımı, Galler'de tarihi başarı peşinde

2023-11-21 11:12 - Spor

Xabi Alonso saha kenarında da parlıyor

2023-11-24 11:27 - Spor

Erzurum'da çil keklikler karlar üzerinde yiyecek ararken görüntülendi

2023-11-25 12:33 - Gündem

İlgili Haberler

Öğretmenler Günü'nde motosikletin çarpması sonucu hayatını kaybeden öğretmenin okulunda yas hak

16:27 - Çevre-Hayat

Öğretmeni, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Karagöz'ü anlattı

14:08 - Çevre-Hayat

Öğretmenler Günü'nde motosikletin çarpması sonucu ölen öğretmenin okulunda yas hakim

13:38 - Çevre-Hayat

Bodrum'un "süper babaannesi" bel ağrılarına rağmen torununa özveriyle bakıyor

12:53 - Çevre-Hayat

Prematüre doğan 570 gramlık Ayliz Nida, 1 yaşına ulaştı

12:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Rusya: Türkiye'nin Ukrayna krizinin çözümündeki arabuluculuk rolünü takdir ediyoruz

16:28 - Dünya

Malatya'da 10 bin 444 fidan toprakla buluşturuldu

16:22 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu'nu kabul etti

16:18 - Siyaset

Tayland'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 2,1 milyon kişi etkilendi, 13 kişi öldü

16:12 - Dünya

Enerji depolamada 2026'nın "dönüm noktası" olması bekleniyor

15:58 - Ekonomi