Kadınlar halı sahada buluşup sosyalleşmek için top koşturuyorlar

Futbolu ilk kez deneyimlemek isteyen kadınlar, Arkadaşını Al Gel Platformu organizasyonuyla halı sahada buluşup skor olmaksızın maç yapıyor, eğlenerek sosyalleşiyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Istanbul
Psikolog Derya Kaya'nın 2022 yılında TFF'de aday hakemken ilk önce birkaç kız arkadaşıyla gerçekleştirdiği halı saha maçı organizasyonları, zamanla çevrelerine yayıldı ve sosyal medya aracılığıyla daha da geniş kitlelere ulaştı.
Kaya, bu organizasyonların beğenilmesi üzerine futbolun kadınların bir araya gelip sosyalleşmesini sağlayabilecek bir araç olabileceği düşüncesiyle Arkadaşını Al Gel Platformu'nu kurdu. Dünya genelinde erkek sporu olarak bilinen ancak son yıllarda profesyonel liglerin kurulmasıyla kadınlar arasında da yaygınlık gösteren futbolu değerlendiren platform, bu sayede 2 yıla yakın sürede her yaştan ve meslekten kadını bir araya getirmeyi başardı.
Kadınlar ister tek başlarına ister arkadaşlarıyla takım halinde katıldıkları futbol maçları, İstanbul'un yanı sıra Ankara, Malatya, Sakarya, İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep'te de düzenleniyor. Bu illerdeki maçlara da katılım yoğun oluyor.

Skor yok, kaleciler erkek

Rekabetin yerini eğlenceye bırakmak için skor tutulmayan 1 saatlik maçlarda, sakatlanmaların önüne geçmek için kaleciler erkeklerden seçiliyor. Katılımcıların aileleri ve arkadaşlarının da izleyici olarak eşlik ettiği maçlarda, 6 veya 7'şer oyuncudan oluşan takım oyuncuları, güzel anılar biriktiriyor.

AA ekibi etkinliğe katıldı

AA ekibi, organizasyon kapsamında Avcılar'da gerçekleşen art arda 2 maçı takip etti. Birinci seansta ilk defa futbol oynayan kadınlar, ikinci seansta ise artık kramponlarıyla gelen katılımcılar yer aldı. Halı sahada kendi sıralarını bekleyen erkekler de bu maçları saha kenarından izledi.
Arkadaşını Al Gel Platformu kurucusu Derya Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halı saha maçı yapmak istendiğinde 12 kadını bir araya getirmenin zor olabileceğini anlattı.
Kadınların maç sonrası çıkışta birbirleriyle arkadaş olduklarına ve böylece sosyal bir ekip daha kurulduğuna dikkati çeken Kaya, "Biz Ankara, İzmir, Malatya, Sakarya, İstanbul gibi birçok yerde bulunmasak da artık oralarda halı saha maçı düzenlenmesi için bir aracı olmaya başladık. Güzel de gidiyor, çok da mutluyuz, ekibimiz çok tatlı." diye konuştu.

"Kadınlar neden halı saha maçı yapmıyor?" sorusuyla başladı

Platformun kuruluş sürecini aktaran Kaya, şunları söyledi:
"Geçen sene Türkiye Futbol Federasyonu'nda aday hakem olarak başlamıştım. Orada futbol oynarken aklımda, 'Kadınlar neden halı saha maçı yapmıyor?' gibi bir soru belirdi aklımda. Kendi arkadaşlarımı toplarken dedim ki, 'Bunu dışarıya da yayalım.' Sosyal medya aracılığıyla birçok kişiye yaydık ve onlar da bizimle iletişime geçti. Halı sahada buluşup maç yaptık. Böyle başladı aslında. Yani planlanmış değil, tamamen spontane, insanların bize ulaşmasıyla oldu."
Birçok meslek grubundan kadının bir araya geldiği maçlara çocuklarıyla, eşiyle veya arkadaşlarıyla gelenler olduğunu belirten Kaya, "Bütün kadınlara açık olduğumuzu buradan duyurmak istiyoruz. Gelsinler, oynasınlar... Biz her türlü desteği vermeye hazırız, biz onları bekliyoruz." dedi.

Hırsın olmadığı, kuralsız maçlar

Maçları kuralsız yaptıkları bilgisini de paylaşan Kaya, "Örneğin bir arkadaşınızla geldiniz, siz farklı takıma arkadaşınız da farklı takıma giriyor ki hırs da olmasın. Burada hırsı engelleyici birçok faktör var; maçı yöneten kişi de hırsı durmadan engellemeye ve eğlenmeye gelindiğini hatırlatmaya yönelik davranıyor. O yüzden tamamen eğlencesine, yenen-yenilen değil, güzel ve birlikte vakit geçirmeli maçlar. Temel odağımız burası." değerlendirmesinde bulundu.

Kadınların eğlencenin tadını çıkarıp oyunu bırakmak istemediklerini gördükçe bu etkinlikte ısrarcı davrandıklarına işaret eden Kaya, birkaç maça gelen ve spor bilgisine, iletişim becerilerine inandıkları insanlarla daha sonra işbirliği yaptıklarını söyledi. Kaya bu kadınlardan bazı maçları yönetmesini talep ettiklerini ve böylece sirkülasyon sağladıklarını da anlattı.
Derya Kaya, biraz da önyargıları yıkmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Yani, 'Kızlar futbol oynayamaz, erkekler voleybol oynayamaz.' deniliyor. Sokakta erkek çocuklarının rahatlıkla futbol oynayabileceği bir alan varken kadın ve kız çocuklarının bu alanın birazcık daha gerisinde kaldığını fark ettik. O yüzden diyoruz ki herkes oynayabilir, sporun cinsiyeti yok, kadını yok, erkeği yok. Herkes istediği spor dalını yapabilir." ifadelerini kullandı.

"Benim akşam halı saha maçım var" resti çekip gelen kadınlar var

Eşlerine, "Benim akşam halı saha maçım var.' diyerek rest çeken ve o maça gece saat 23.00'te de olsa gelen kadınlarla tanıştıklarını kaydeden Kaya, "Buradan çıktıktan sonra bize geri dönüşler çok iyi. Sosyal medya aracılığıyla, 'Çok güzeldi, eğlenceliydi.' dedikleri zaman biz de motive oluyoruz, 'İyi bir şeyler yapıyoruz' diyoruz. Biz bu işe çok gönül verdik ve yaptığımız işe inanıyoruz da, güveniyoruz da." dedi.
Kaya, maçı izlemeye gelen ailelerin saha kenarında video çektikleri, tezahüratta bulunduklarını ve organizasyonun aile içi ilişkilere olumlu anlamda etki ettiğini de şu sözlerle anlattı:
"Annenin rolü değişiyor burada. Çünkü anne de her şeyi yapabilen konumuna geliyor çocuğunun gözünden. Anne de futbol oynayabilir, evet baba da temizlik yapabilir. Bunun bir ayrım olmadığını çocuğa aslında burada kanıtlamış oluyoruz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ukrayna: Rusya, topraklarımıza 60'tan fazla İHA ve 90'a yakın çeşitli model füzeyle saldır

2024-03-22 11:43 - Dünya

Şeker hastalığından görme kaybı yaşayan hasta, 13 yıl sonra ışığa kavuştu

2024-03-20 14:22 - Sağlık

Giresun'da ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı fındıkla lezzetlenen kadayıf

2024-03-17 12:23 - İslam-Hayat - Safer 1448

"Enerjisini atsın" diye yönlendirildiği halterde dünya ve Avrupa şampiyonu oldu

2024-03-22 12:23 - Spor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Dezenformasyon Bülteni'nin 119'uncu sayısını yayınladı

2024-03-22 22:13 - Medya

Türkiye’de 'Yılın Otomobili' için 28 otomobil yarışacak

2024-03-21 18:08 - Medya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Ermenistan ve Azerbaycan'a "barış" çağrısı

2024-03-19 15:28 - Dünya

Bayram geliyor kandilleri yakın! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2024-03-18 07:40 - En Son Yazılar

Erzurum, Kars ve Ardahan'da kar etkili oldu

2024-03-18 12:02 - Çevre-Hayat

Bulgaristan'da Türkiye Büyükelçisi Sekizkök’e devlet nişanı takdim edildi

2024-03-19 19:28 - Dünya

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Giresun ve Trabzon için gök gürültülü sağanak uyarısı

15:12 - Gündem

UNRWA: İsrail'in Doğu Kudüs'ün Şuafat Mülteci Kampı'ndaki tesislerimize el koyması an

15:09 - Dünya

TUS ve STS Tıp Doktorluğu 2. Dönem sınav giriş belgeleri erişime açıldı

14:57 - Gündem

Yunanistan'da bir haftada 45 yeni Batı Nil virüsü vakası

14:53 - Dünya

Bilecik'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

14:48 - Gündem