?>

Judoda şampiyonluklara ambargo koydu

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde çocuk yaşlarda kendisi gibi albino hastası ağabeyine özenerek judoya başlayan ve 4 yıl üst üste Türkiye şampiyonu olan yüzde 50 görme engelli 16 ya��ındaki Ruken Adıgüzel, başarısıyla göz dolduruyor.

Spor - 6 yıl önce

Mardin

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde başladığı judoda, 4 yıl üst üste Türkiye şampiyonu olan yüzde 50 görme engelli Ruken Adıgüzel'in (16) hedefi 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na katılmak.

Kızıltepe Cumhuriyet Anadolu Lisesi 10'uncu sınıfta okuyan Ruken Adıgüzel, çocuk yaşta kendisi gibi albino hastası ağabeyine özenerek judoya başladı.

Bu süreçte derslerini aksatmadan fırsat buldukça evde, okulda ve spor salonunda idman yapan Ruken, 2016 yılından bu yana kısıtlı imkanlarla katıldığı organizasyonlarda Türkiye şampiyonu olmayı başardı.

Son olarak geçen ay Karaman'da düzenlenen müsabakada gençler ve ümitlerde çıktığı 21 maçın tamamını kazanan Ruken, bir kez daha Türkiye şampiyonu oldu.

Ruken'in hedefi 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na katılarak hem Türk bayrağını dalgalandırmak hem de engellilerin başarısını göstermek.

"Judo insanlarla iletişimimi sağladı"

Ruken Adıgüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, judo ile ilgilenen ağabeyine özenerek öğretmeninin de desteğiyle bu spora başladığını söyledi.

2016 yılında katıldığı yarışmalarda ümitler ve yıldızlar kategorisinde Türkiye birincilikleri aldığını aktaran Ruken, judonun kendisi için çok şey ifade ettiğini belirterek, "Sınıf öğretmenim ve antrenörüm Özge hoca beni daha çok ısındırdı. Daha sonra beden eğitiminden Ramazan ve Şakir hocalarımla güç kondisyonunu yaptık. Judo benim için savunmayı ifade ediyor. Judo aynı zamanda benim insanlarla iletişimimi sağladı. Judo denilince kelimeler kifayetsiz kalıyor." diye konuştu.

"Türkiye birincisi olmak ayrı bir şeref, ayrı bir gurur"

"Türkiye birincisi olmak ayrı bir şeref, ayrı bir gurur." diyen Ruken, bir yandan sevinç bir yandan da heyecan duyduğunu dile getirdi.

Judonun kendisini zorlamadığını, sadece imkanlar yönünden zorlandığını anlatan Ruken, "Bazen çalıştıracak kimse bazen de malzemelerimiz olmuyor. Malzeme açısından çok zorlanıyoruz. Judo kıyafetim yok. Turnuvaya tekvando elbiseleriyle katıldım." diye konuştu.

"Bütün engelliler spor yapmalı"

Sporun engel tanımadığına işaret eden Ruken Adıgüzel, engellilere spor yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Ruken, toplumda engellilerle ilgili anlayışın değişmesi gerektiğine dikkati çekerek "Engellidir hiçbir şey yapamaz, deniyor. Ama bakarsınız dünyada en iyi yüzücü bile engelliydi. Engelli değil, özel çocuklar onlar. Bence bütün engelliler spor yapmalı, topluma engellilerin gücünü göstermeliler." ifadelerini kullandı.

Gelecek yıl da birincilik elde ederek milli takım kampına katılmayı arzu ettiğini aktaran Ruken, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na katılmak istediğini kaydetti.

Ruken, "Orada İstiklal Marşı'nı dinletmek ve bayrağımızı gururla dalgalandırmak istiyorum." ifadesini kullandı.

Hem okulu hem de judoyu başarıyla sürdürdüğünü anlatan Ruken, olimpiyatlara da en iyi şekilde hazırlanmaya çalıştığını belirtti.

Ruken Adıgüzel, en büyük destekçisi olan ailesine ve öğretmenlerine teşekkür etti.

"Kızımız gururumuz"

Anne Müjde Adıgüzel de 3'ü albino hastası 5 çocuğu olduğunu belirterek, Ruken'in başarısıyla gururlandıklarını söyledi.

Ailesi olarak her zaman Ruken'in destekçisi olacaklarını ifade eden Adıgüzel, "Her sene birinci oluyor, madalya alıp geliyor. Kızımız gururumuz. Kızım hırslı ve çok çalışkan. Küçükken de ev eşyalarını kırıyordu. 4 yıldır Türkiye birincisi. Başarılarının devam etmesini istiyoruz. İnşallah dünya birincisi de olur. Yapacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Ruken başarısıyla örnek oldu

Okul müdürü İsmail Atay da öğrencileri Ruken'in üst üste şampiyonluğunun tesadüf olmadığını vurguladı.

Ruken'in 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda da başarılı olacağına inandıklarını aktaran Atay, öğrencileriyle gurur duyduklarını ifade etti.

Ruken'in başarısının diğer öğrencilere de örnek olduğunu anlatan Atay, şöyle konuştu:

"Ruken'in başarısından sonra öğrencilerimizin yoğun talebi var, judo yapmak istiyorlar. Bu konuda ilgili öğretmenlerimize başvurduk. İnşallah önümüzdeki yıl diğer branşlara ek olarak judoda da çalışmalarımızı başlatacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Türkiye’nin yeni hükümet sisteminin kökleşmesine ihtiyacı vardır'

2019-03-01 20:57 - Siyaset

Sınırın sıfır noktasına askeri sevkiyat

2019-03-06 18:01 - Asayiş

Tuzla’daki koku soruşturmasında flaş gelişme

2019-02-27 21:09 - Asayiş

Judoda şampiyonluklara ambargo koydu

2019-03-06 18:27 - Spor

Tüfeği temizlerken uyuyan babasını öldürdü

2019-03-03 20:17 - Asayiş

"8 de 18 de kapanır, yeter ki biz kazanalım"

2019-03-04 01:25 - Spor

Kocaeli’de dehşet! Kayınvalidesi ve 2 kayınbiraderini öldürdü

2019-03-04 12:42 - Gündem

Eskişehirspor çıkışını Adana maçıyla sürdürmek istiyor

2019-02-27 21:13 - Spor

Çığ düşme anı kamerada

2019-03-05 12:57 - Asayiş

Putin ile Netenyahu bir araya geldi, kriz bitti

2019-02-28 01:38 - Dünya

İlgili Haberler

Fenerbahçe, hazırlık maçında yarın Portimonense ile karşılaşacak

09:48 - Spor

Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu rövanş maçları başladı

00:42 - Spor

Beşiktaş'ın prensip anlaşmasına vardığı Kyle Walker-Peters, İstanbul'a gelecek

00:13 - Spor

UEFA Konferans Ligi 1. eleme turu rövanş mücadelesi başlayacak

00:07 - Spor

Hull City, İstanbulspor’u hazırlık maçında 2-1 mağlup etti

22:57 - Spor

Günün Manşetleri

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu mayısta arttı

10:37 - Ekonomi

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda gözaltı sayısı 252'ye yükseldi

10:34 - Gündem

Hizmet üretim endeksi mayısta yıllık yüzde 3,9 arttı

10:32 - Ekonomi

Evde Bakım Yardımı hesaplara yatırıldı

10:28 - Ekonomi

İnşaat üretim endeksi mayısta yıllık yüzde 20,3 arttı

10:23 - Ekonomi