?>

Jeotermal enerjiden tarıma 'ısıtma' desteği

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’de yaklaşık 4000 dekarlık alanda jeotermal ısıtma yapıldığını, bu alanı 4-5 katına çıkararak tarımdaki maliyetleri düşürmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de toplam 13 bin dekar sera alanında ısıtma yapıldığının tahmin edildiğini söyledi.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgeleri (TDİOSB) çalışmaları kapsamında yıl sonuna kadar 2800 dönüm arazide daha seraların inşasına başlanacağını ifade eden, Şentürk, şöyle konuştu:

"Tarım ve Orman Bakanlığı ile pek çok belediye, jeotermal enerji kaynaklı seracılığı desteklemekte ve bununla ilgili çalışmalar yürütmektedir. Bu alanda istihdam edilecek kişi sayısı da 1500 olarak öngörülüyor. Türkiye jeotermal kaynaklar açısından zengin olduğu için jeotermal kaynaklı seracılığın da ülkemizin doğusundan batısına yapılabileceğine inanıyoruz. TDİOSB çalışmaları kapsamında Aydın Efeler'de 650 dönüm, Manisa Alaşehir'de 1500 dönümde yer belirleme çalışmaları sonuçlandı ve yer tahsis çalışmaları aşamasına geçildi. Denizli Sarayköy'de ise 650 dönümlük altyapı ve arazi tahsis çalışmaları tamamlanarak arazi dağıtımları yapıldı. Jeotermal kaynaklar ile tarımsal üretim, elektrik üretiminin ikincil yatırım konusudur. Türkiye’de yaklaşık 4000 dekarlık alanda jeotermal ısıtma yapılmakta. Hedefimiz bu alanı 4-5 katına çıkararak optimum düzeyde kaynağımızdan faydalanmak ve tarımdaki maliyetleri düşürmektir."

"Tarımda jeotermal Ar-Ge yatırımları YEKDEM'e bağlı"

Şentürk, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) bitiş tarihinin ötelenmesini beklediklerini, ayrıca yenilenebilir enerjide mevzuat düzenlemesine ihtiyaç bulunduğunu aktardı.

Seracılıkta yetiştirilen ürünün kalitesinin ve veriminin, bitkinin istediği çevre koşullarının oluşturulmasına bağlı olduğuna dikkati çeken Şentürk, şöyle devam etti:

"Bitkiler genelde yaz bitkileri olmaları dolayısıyla yüksek sıcaklık istemektedirler. Biz bu ısıyı jeotermal enerjiden sağlayarak, hem seracılık maliyetlerini düşürüyoruz hem de ürünün yetişmesi için uygun ortamı sağlamış oluyoruz. Sera içi sıcaklık artışında her 10 derecelik artışın bitki gelişimini 2 kat arttırdığı belirlenmiştir. Örneğin Aydın’da jeotermal ısıtmasız seralarda yılda 2 dönem halinde yapılan dekarda 12-20 ton arası verim alınırken, jeotermal ısıtmalı seralarda bu verim 30-40 tona varmaktadır. Bu seralar modern teknolojik seralar olduğu için toprak kullanılmamaktadır. Dolayısıyla topraktan kaynaklı herhangi bir hastalığa karşı ilaç kullanımına da gerek kalmamaktadır. Sıcaklık kontrolü bilgisayar vasıtasıyla yapıldığından sıcaklık kontrol ve dengesi verimli bir şekilde çalışmaktadır."

Sera ve kurutmacılıkta jeotermal enerji

Şentürk, jeotermal kaynakların tarımın her alanında verimliliği ve kaliteyi artırmak için kullanmasının önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye'de 2000'in üzerinde petrol arama amacıyla açılan ama ekonomik olarak faydalanılamayan ve içerisinde jeotermal kaynak bulunduran kuyunun tarımsal faaliyetler için kullanılmasının ekonomiye ve petrol ruhsatı sahiplerine katkı sağlayacağını söyledi.

Jeotermal kaynaklardan birçok alanda faydalanabileceğini aktaran Şentürk, "Jeotermal kaynaklardan başta sera yatırımları, meyve sebze kurutmacılığı ve balık yetiştiriciliği faaliyetlerinde faydalanılması gerekiyor. Kaynak bulunabilirliği ve ulaşılabilirliği açısından Ege Bölgesi ve Güney Marmara Bölgesi avantajlı görünüyor fakat ikincil yatırımlar için elektrik üretiminde olduğu gibi çok yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyulmuyor. Bu sebeple kaynağın bulunduğu pek çok bölge ikincil yatırımlar için uygundur denilebilir. Bu kapsamda jeotermal enerjiden Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Manisa, Aydın, Denizli, Afyon, Antalya ve daha birçok ilde hem seracılıkta hem de kurutmada faydalanılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya Sağlık Örgütü: ABD, Kovid-19'un Vuhan laboratuvarından çıktığı iddiasına kanıt sunmadı

2020-05-05 17:46 - Gündem

Jeotermal enerjiden tarıma 'ısıtma' desteği

2020-05-08 17:47 - Ekonomi

Fındıkta 'külleme' hastalığıyla mücadele yapma çağrısı

2020-05-08 15:02 - Ekonomi

İngiltere'de Kovid-19/ koronavirüs ölümleri 30 bini geçti

2020-05-06 23:12 - Dünya

Yönetmen Özer Kızıltan son yolculuğuna uğurlandı

2020-05-07 22:17 - Gündem

Çiftler düğünlerinden vazgeçmeyip erteliyor

2020-05-02 15:53 - Gündem

Libya ordusunun Hafter milislerine yönelik operasyonları sürüyor

2020-05-03 23:17 - Dünya

'Anneler Günü izni' çiçekçileri sevindirdi

2020-05-07 16:47 - Ekonomi

Futbolda ligler 12 Haziran'da başlıyor

2020-05-06 18:52 - Gündem

TAV, Almatı Havalimanı için imzayı attı

2020-05-08 13:54 - Genel

İlgili Haberler

New York Fed'in çalışması yapay zekanın kullanımı artarken işten çıkarmanın az olduğunu gösterdi

21:38 - Ekonomi

Baykar'ın satın aldığı Piaggio Aerospace İtalyan Mali Polisi ile sözleşme imzaladı

21:23 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:40 - Ekonomi

FedEx, İstanbul Havalimanı'ndaki yeni küresel hava aktarma tesisini hizmete açtı

17:13 - Ekonomi

Bakan Bayraktar: Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi ile dünya petrol arzına katkıda bulunuyoruz

16:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump'tan Savunma Bakanlığının adını Savaş Bakanlığı olarak değiştirmeye yönelik ilk adım

06:23 - Dünya

Trump, Elon Musk hariç teknoloji liderlerini Beyaz Saray'da ağırladı

06:17 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, Konya'da

02:53 - Spor

Alaattin Köseler ile 25 sanığın yargılandığı davada ara karar

00:47 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Japonya ile varılan ticaret anlaşmasına yönelik kararnameyi imzaladı

00:18 - Dünya