?>

Jandarma göçmen kuş nöbetinde

Van İl Jandarma Komutanlığına bağlı faaliyet gösteren Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, Van Gölü havzasındaki sulak alanlarda konaklayan göçmen kuşları korumak için nöbet tutuyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Van

Kentte her türlü yasa dışı faaliyetin önlenmesi için görev yapan jandarma ekipleri, doğal yaşamın korunması ve kaçak avcılığın engellenesine yönelik çalışmalarını da sürdürüyor.

İl Jandarma Komutanlığı Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, sorumluluk sahasında yaralı veya tehlike altındaki, sahipli ya da sahipsiz hayvanları korumak, onlara yardım eli uzatmak için çaba gösteriyor.

Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulaması üzerinden gelen ihbarları değerlendiren jandarma personeli, kış aylarında yiyecek sıkıntısı yaşayan yaban hayvanları için belirli periyotlarda doğaya yem bırakıyor.

Görev sahasına uygun arazi aracıyla Van Gölü çevresinde sürekli devriye gezerek başta flamingo, beyaz kaz ve dikkuyruk olmak üzere yüzlerce kuş türünün bulunduğu Van Gölü havzasındaki sazlık ve sulak alanlarda nöbet tutan ekip, kaçak avcılara izin vermiyor.

Yaptıkları denetimlerle yaban hayatının korunmasına katkı sunan ekipler, çevredeki vatandaşları da yaban hayatının korunması konusunda bilgilendiriyor.

"Teknolojik cihazları kullanarak önlemler alıyoruz"

Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Selim Kara, AA muhabirine, Van Gölü'nün zengin bir yaban hayatı çeşitliliğine sahip olduğunu söyledi.

Kapalı bir havza olan Van Gölü'nde yaşayan endemik tür inci kefalinin üreme döneminde gölü besleyen akarsularda koruma faaliyeti yürüttüklerini anlatan Kara, şunları kaydetti:

"Başta Van Gölü olmak üzere Erçek, Turna, Sarımemet, Deliçay, Zilan, Bendmahi, Karasu ve Dönemeç gibi sulak alan ve avlak bölgelerde suç işlenmesini önlemek amacıyla devriye faaliyetleri icra ediyoruz. İcra edilen faaliyetlere Asayiş Bot Komutanlığı Timi de eşlik ediyor. Kaçak avcılığın önlenmesi ve yaban hayvanlarının korunması amacıyla gece gündüz termal kameralar, dron ve dürbünler başta olmak üzere teknolojik cihazları kullanarak önlemler alıyoruz."

Kara, sorumluluk sahalarında bu yıl hem devriye esnasında hem de vatandaşların ihbarı üzerine yaralı halde buldukları 53 yaban hayvanını tedavi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine teslim ettiklerini belirterek, "Şehir merkezlerinde de 17 sahipsiz hayvanı Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Barınağına tedavileri yapılmak üzere götürdük. Sürekli sahadayız, çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Amacımız yaban hayatının korunmasına katkı sağlamak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli tenisçiler "en özel madalya" için hazırlanıyor

2024-02-22 11:57 - Spor

Türk Hava Kuvvetleri'nin sahip olduğu ilk tam uçuş simülatöründe 40 bin saat devrildi

2024-02-25 12:23 - Teknoloji

Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybedenler Ankara'da düzenlenen törende anıldı

2024-02-26 17:38 - Gündem

Jandarma göçmen kuş nöbetinde

2024-02-28 12:38 - Çevre-Hayat

İstanbul'da FETÖ operasyonunda 10 şüpheli yakalandı

2024-02-27 12:53 - Gündem

Kocaeli Şehir Hastanesi'nde kemik tümörü başarıyla alınan hasta sağlığına kavuştu

2024-02-27 18:58 - Sağlık

Bakan Uraloğlu: Haberleşmede hedef birinci etapta 5G'ye geçmek, ikincisi 6G

2024-02-25 14:27 - Siyaset

Gazze'ye destek için kendini yakan ABD'li asker Bushnell New York'ta anıldı

2024-02-28 09:27 - Dünya

Türk devletlerinin enerjisi ve Avrupa'nın ilgisi: Türkmenistan

2024-02-23 12:12 - Ekonomi

İsrail'in işgal ve ilhakına dair sunum yapacak Dışişleri Bakanlığı heyeti Lahey'e geldi

2024-02-26 00:07 - Gündem

İlgili Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, kardan "Kız Kulesi" yapan çocukları İstanbul'da ağırla

10:03 - Çevre-Hayat

Geleneksel el yazması baskısını öğrenmek için Ankara'dan Tokat'taki kursa geldi

20:58 - Çevre-Hayat

Çubuk Karagöl Tabiat Parkı'ndaki göl dondu

17:23 - Çevre-Hayat

VEDAŞ'ın fedakar çalışanı, 30 yıldır karlı dağlarda elektrik arızalarını gideriyor

15:42 - Çevre-Hayat

Hatay'da üreticiler mandalinaya katma değer kazandırmak için uygulamalı eğitim alıyor

15:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine hava ve topçu saldırıları düzenledi

11:02 - Dünya

ABD'de mahkeme, Trump'ın seçim kararnamesinin Washington ve Oregon’da uygulanmasını durdur

10:57 - Dünya

ABD Tarım Bakanlığı, dolandırıcılık iddialarının ardından Minnesota'ya yönelik fonları askıya a

10:47 - Ekonomi

Emine Erdoğan: Kültür ve sanat hayatımızı zenginleştirecek

10:33 - Gündem

İstanbul Havalimanı ve Gürbulak Gümrük Kapısı'nda uyuşturucu ele geçirildi

09:58 - Gündem