?>

İZÜ’de ‘İslam Ekonomisi ve Finans Çalıştayı’ yapıldı

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde(İZÜ) ‘İslam Ekonomisi ve Finansı Çalıştayı’ yapıldı. Çalıştay’da Üniversite-Sektör işbirliğinin önemi, İslam’da Bankacılık ve Finans, Katılım Bankacılığı İnsan Kıymetlerini Geliştirmede Üniversite- Sektör İşbirli

Ekonomi - 9 yıl önce

Bir gün süren Çalıştaya, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Ersoy, Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Kuveyttürk Katılım Genel Müdürü Ufuk Uyan, Albarakatürk Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Utku, Dr. Yahia Abdul-Rahman’ın yanı sıra öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.

“HEDEF 2023’DE SEKTÖR KÂRINI 300 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK”

Çalıştay hakkında bilgi veren İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Bugün İslam Ekonomisi ve Finansı çalıştayı yapıyoruz. Bu çalıştayımızda Türkiye’de katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteren faizsiz bankaların genel müdürleriyle birlikteyiz. Türkiye, son dönemde iki devlet bankasının da katılımıyla 2023 hedefinde bu sektörü yüzde 15 yani 300 milyar dolara kadar çıkartmayı hedeflemiş. Özellikle İstanbul’un İslami finans merkezi olması bağlamında nitelikli insan açığı konusu gündemimizde. Biz üniversite-sektör işbirliği bağlamında çok güzel bir iş birliğimiz var. Bugün bu vesileyle akademisyenlerle, sektör temsilcilerini bir araya getirmiş bulunuyoruz. Tabi üniversitemizde sertifikadan başlamak üzere, lisan ve lisansüstü dört programımız var. Uluslararası konferanslar düzenliyoruz, bu yıl üçüncüsünü yapacağız” dedi.

“Çok önemli de bir konuğumuz var Dr. Yahia Abdul-Rahman’ın ‘İslam’da Bankacılık ve Finansman’ kitabi üniversitemiz tarafından yayınlandı bu kitabın bugün tanıtım lasmanını da yapıyoruz” diyen Bulut, Ayrıca, Türkiye’deki İslami Finans tecrübesi yanında Amerika’daki İslami finans tecrübesini tartışacağız. Yani Amerika’daki faizsiz finans tecrübesi 1980’li yıllardan itibaren başladı. Bu kitabi katılımcılarımıza hediye edip bu tecrübeyi tartışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“2023 VE 2071 HEDEFLERİNE FAİZSİZ BANKACILIKLA ULAŞACAĞIZ”

Toplumun müslüman olduğunu o yüzden faizin haram kabul edildiğini dile getiren Bulut, “Bu toplumsal bilinç yaygınlaştığı takdirde, insanların yastık altındaki tasarrufları başta olmak üzere, ellerindeki tasarrufları bu katılım bankalarına ekonominin daha da canlanması için katmaları anlamına geliyor. Biz faizsiz finansı kastederken sadece finans değil ekonomi bağlamında da ele alıyoruz. Yani toplumun atıl duran hiçbir kaynağı kalmasın. Ekonomide sahip olduğumuz emek, sermaye, müteşebbis ve toprak gibi bütün bunların ekonomiye katılması demek. Türkiye’nin, 2023 ve 2071 hedeflerine böyle ulaşabileceğini düşünüyoruz. 

Dolayısıyla bu İslami Bankacılılığın toplumuzdaki atıl kalmış kapasite başta olmak üzere toplumun bütün kesimini ekonomik büyüme yarışına dâhil etmekte çok önemli. Ayrıca bunun ötesinde müslümanların kendi değerler sistemine, inançlarına, medeniyet birikimlerine göre hayatı yaşamalarını bu dünyada huzur ve mutluluk içinde yani büyürken huzura ulaşmalarını temin etmiş olacağız” açıklamalarında bulundu.

“TÜRKİYE’DE HIZLI BİR BÜYÜME VAR”

Faizsiz Bankacılığının 30 yıldır konuşulduğunu ve Türkiye’de altı tane Faizsiz Katılım Bankası olduğunu söyleyen Kuveyttürk Katılım Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Dünyada yüzde 10’un üzerinde büyüyen bir sektör ülkemizde ise yüzde 30’luk büyüme gösteriyor. Geldiğimiz noktada nitelikli insanın yetişmesi önem arz ediyor, özellikle üniversitelere çok talep var. Katılım bankacılığıyla ilgili olarak doktora, mastır yapmak isteyen öğrenciler var. Lisans düzeyinde ilk defa hem Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde hem de diğer üniversitelerde bölümler açılıyor dolayısıyla bunun üniversite-sektör işbirliği halinde nasıl geliştirebiliriz, hangi alanlara odaklanmamız gerekiyor, insan kaynağının yetiştirilmesinde bir ders kitabi, araştırma yapılması gibi konuları şuanda konuşuyoruz” dedi.

“SEKTÖRDE ÇALIŞACAK NİTELİKLİ İNSANA İHTİYACIMIZ VAR”

Çalıştayın akşama kadar devam edeceğine değinen Ufuk Uyan, “Faizsiz Bankacılık, hakikaten insana dokunan bir sektör, insan odaklı bir sektör o yüzden yola insanla çıkmakta önemli. Baktığınız zaman katılım bankaları ciddi bir şekilde büyüyor. Özelliklede yeni gelen kamu katılım bankalarında da çalışacak insana ihtiyaç var. Faizsiz Bankacılık sektörü kurum kültürünü gerektiriyor. Gidip müşteriye anlatırken konvansiyonel anlamda bir bankadan istihdam etmeniz doğru olmuyor, anlatamıyor dolayısıyla bu bilgileri, özellikleri doğru şekilde aktarmamız gerekiyor. Üniversiteyle de bu anlamda iş birliği önemli, ciddi nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

CHP Milletvekilleri Genel Kurul'u terk etti

2016-05-20 15:27 - Gündem

Nusaybin’den Tekirdağ’a havanlı mesaj

2016-05-20 13:04 - Genel

Şenol Güneş: Şampiyonluğumuzda rakiplerimizin de büyük payı var!

2016-05-17 20:02 - Spor

Samsun’da 19 Mayıs Uluslararası Yarı Maratonu

2016-05-19 17:03 - Spor

Eşine telefonda veda edip kendini vurdu !

2016-05-17 12:14 - Asayiş

Finlandiya'dan gelen Balık Kartalı, Lisinia'ya emanet

2016-05-18 19:17 - Gündem

Teröristler birbirine düştü!

2016-05-21 15:40 - Genel

5 emniyet amiri ve 1 komiser hakkında tenzili rütbe uygulandı

2016-05-18 02:37 - Gündem

İZÜ’de ‘İslam Ekonomisi ve Finans Çalıştayı’ yapıldı

2016-05-23 13:52 - Ekonomi

Ankaraspor, Trabzonspor’u mağlup etti

2016-05-17 22:18 - Spor

İlgili Haberler

Toplam ciro endeksi temmuzda yıllık bazda yüzde 38,8 arttı

10:23 - Ekonomi

Turkcell dünyanın en iyi şirketleri listesinde yer aldı

10:13 - Ekonomi

Piyasalarda gözler ABD'de enflasyon ile ECB ve TCMB'nin faiz kararına çevrildi

09:17 - Ekonomi

Isparta'da dolu yağışı üreticileri 100 milyon lira zarara uğrattı

20:13 - Ekonomi

Türk firmaları Irak'ın yeniden inşasının yanı sıra inşaat tasarımına da katkı sağlıyor

17:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fransa'da Macron karşıtı gösterilerde 540 kişi gözaltına alındı

10:58 - Dünya

Tekirdağ'daki Türkmenli Göleti'nde su seviyesi yüzde 2'nin altına düştü

10:42 - Çevre-Hayat

ABD'de Trump destekçisi aktivist Charlie Kirk'ü öldüren saldırgan aranıyor

10:33 - Dünya

Toplam ciro endeksi temmuzda yıllık bazda yüzde 38,8 arttı

10:23 - Ekonomi

Turkcell dünyanın en iyi şirketleri listesinde yer aldı

10:13 - Ekonomi