?>

İzmir'deki "Uzaktan Aşı Danışmanlığı Polikliniği" ebeveynlerin aşı tereddüdünü gidere

İzmir'de, anne ve babaların aşılara ilişkin sorularına bilimsel yanıtlar vererek aşı tereddüdüyle ilgili sıkıntıları gidermek amacıyla Uzaktan Aşı Danışmanlığı Polikliniği açıldı.

Sağlık - 2 ay önce

İzmir

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmete alınan ve Türkiye'de "ilk" olduğu belirtilen poliklinik haftanın 5 günü hizmet verecek.

Aşı takvimiyle ilgili soruları olan, Türkiye'nin her yerinden anne ve babalar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) aracılığıyla randevu aldıktan doktorlara sorularını çevrim içi yöneltebilecek.

????

Görüşmede doktorlar, anne ve babalara aşıların ne zaman ve hangi durumda yapılması gerektiği ve aşılanmanın bireysel ve toplumsal faydaları konusunda bilgiler veriyor.

Doktorlardan aşılanmayla ilgili doğru bilgileri alan anne ve babalar, akıllarındaki soru işaretlerinin giderilmesiyle en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak çocuklarına aşılarını yaptırabilecek.

"Aşı tereddüdüyle ilgili sıkıntıları gidereceğiz"

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Dilek Orbatu, hastane bünyesinde açılan polikliniğin Türkiye'de "ilk" olduğunu söyledi.

Poliklinik sayesinde, aşı tereddüdü yaşayan ebeveynlerin uzman hekimlere hızlı ve kolayca danışma fırsatı bulacağını, merak ettikleri her soruya yanıt alabileceğini belirten Orbatu, "Doğru, bilimsel ve en yeni bilgilere ebeveynlerimizin ulaşmasını sağlayacağız. Onları bu konuyla ilgili destekliyoruz. Çünkü bilgiye ulaşabilirler ve doğru bilgilere ulaştıkları konusunda kendilerini emin ellerde hissederlerse, toplumda çok düşük de olsa belli bir miktarda gelişmiş aşı tereddüdüyle ilgili sıkıntıları gidereceğiz." ifadelerini kullandı.

"Aşılar hem kişiyi hem de toplumu koruyor"

Hastanede Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlker Devrim ise polikliniğin ailelere, hastaneye başvurmalarına gerek kalmadan uzaktan bilgi verebileceğini kaydetti.

Polikliniğin, çalışma hayatları nedeniyle zaman bulamayan anne ve babalar için kolaylık olacağını dile getiren Devrim, "Bilgi almak istediklerinde MHRS üstünden randevu alarak ulaşabilirler. 20 dakikalık sürede herhangi bir aşıyla ilgili sorular sorabilirler." diye konuştu.

Devrim, son yıllarda sosyal medyadan aşılarla ilgili doğru olmayan bilgiler paylaşıldığını, bunun da anne ve babaları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, poliklinik sayesinde anne ve babaların konusunda uzman hekimlerden bilgi alacağının altını çizdi.

Devrim, şunları kaydetti:

"En büyük hedeflerden bir tanesi aşı kararsızlığının önüne geçebilmek. Burada geniş vakitte aşılarla bilgi vereceğiz. Aşılar hem kişiyi hem de toplumu koruyor. Aşılanmak sadece o çocuğa karşı değil aynı zamanda topluma karşı da bir görev gibi. Aşılar hayat kurtarıyor. Şu an biz birçok hastalığı görmüyorsak aşılama sayesinde. Anne ve babaları çocuklarını aşılamaya davet ediyorum."

11 yaşındaki oğlu için aradı

Poliklinikten ilk hizmeti alan Müge İlhan Çam da uzmanlarla görüştükten sonra çevrim içi açıklama yaptı.

Çam, İzmir'de yaşadığını, aşılamayla ilgili çevresinde bazı olumsuz görüşler olduğu için 11 yaşındaki oğlunun bazı aşılarını yaptırmadığını söyledi.

Görüşmenin çok olumlu geçtiğini anlatan Çam, "Bu şekildeki görüşmeler sayesinde aşılarla ilgili aklımızdaki soruları sordum. Aşılarla ilgili soru işareti olan arkadaş çevrem var. Onları da bilgilendireceğim. Bu görüşmeyi yapmaktaki amacım o. Sadece oğlumu değil, çevremdeki aileleri de bilgilendireceğim." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyet yapmasına rağmen karnındaki şişlik inmeyen kadının rahminden 9 kilogramlık ur çıktı

2025-05-20 11:58 - Sağlık

İçişleri Bakanlığından güvenlik koruculuğunun 40. yılına özel paylaşım

2025-05-16 16:57 - Gündem

Kars'taki tarihi Kız Kalesi turizme kazandırılmayı bekliyor

2025-05-17 17:25 - Kültür Sanat

Sardes Antik Kenti'nde gece müzeciliği deneyimi başlıyor

2025-05-18 10:33 - -

Rusya Devlet Başkanı Putin, KazanForum'a mesaj gönderdi

2025-05-16 13:22 - Dünya

Engelliler bir günlük askerlik sevinci yaşadı

2025-05-15 18:18 - Magazin

Doğu Karadeniz'de besicilerin yaylalara göçü sürüyor

2025-05-18 10:42 - Çevre-Hayat

Basketbol Süper Ligi’nin 89. takımı Esenler Erokspor oldu

2025-05-21 12:45 - Spor

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde geliştirilen projeler 69 ilde eş zamanlı sergileniyor

2025-05-17 15:12 - Teknoloji

Emlak danışmanları kira artış hızının yazın daha da yavaşlamasını bekliyor

2025-05-17 12:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yeşilayın "Gönüllü Hekimler Projesi"ne başvurular başladı

19:52 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu, 18 bin sağlık personeli atamasının ekimde yapılacağını bildirdi

13:38 - Sağlık

Kahramanmaraşlı genç kadavradan nakille diyalizden kurtuldu

12:48 - Sağlık

Yanlış yerdeki paratiroit ve boynundaki kanserli tiroit bezlerinden 6 saatlik operasyonla kurtuldu

12:43 - Sağlık

"Ev hemodiyalizi" böbrek hastalarının hayatını kolaylaştırdı

12:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump, Brezilya'nın eski lider Bolsonaro'ya davranış biçimini eleştirdi

02:02 - Dünya

TBMM'deki bazı komisyonların tatilde ve aravermede çalışmasını içeren kararlar Resmi Gazete

01:32 - Gündem

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanlığına Fahrettin Altun atandı

01:02 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 7 yılda stratejik iletişim ve kriz yönetiminin merkezi oldu

00:57 - Medya

Bursa'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

00:37 - Asayiş