?>

“İyi çiğnemek, sindirim hastalıklarından korur“

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Karabulut: "Besinler ağızda ne kadar iyi çiğnenirse sindirim sistemini o kadar az yorar. İyi çiğnemek, sindirim hastalıklarından korur"

Sağlık - 8 yıl önce

İSTANBUL

Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Laika Karabulut, "Besinler ağızda ne kadar iyi çiğnenirse sindirim sistemini o kadar az yorar. İyi çiğnemek, sindirim hastalıklarından korur." dedi.

Karabulut, sindirim rahatsızlıklarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yenilen gıdaların çiğneyip yutulduğu andan başlayan sürece "sindirim" denildiğini aktardı.

Gıdaların parçalanması, en küçük elementlere bölünmesi, arda kalanların makat yoluyla dışarı çıkarılmasına kadar geçen sürecin sindirim olduğunu belirten Karabulut, alınan gıdaların faydalarını toparlayarak enzimatik olaylardan sonra, gıdaların parçalanmasının ardından kalanların çıkarıldığı anda o öğünün sindiriminin bittiğini bildirdi.

Karabulut, "Sindirim rahatsızlıkları deyince, ağızdan başlayan ve makata kadar devam eden bu büyük sistem yaklaşık 6-7 metredir. Sistemin büyüklüğünü düşünürseniz, her organın kendi hastalıklarına dair rahatsızlıklar olabiliyor. Düzgün beslenmemek ana nedenlerden biri... Öğünlere ve yediğimiz gıdaların özelliklerine dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

"En az 20 kere çiğnemeyi alışkanlık haline getirmeliyiz"

Midenin, en sık karşılaştıkları sorun olduğunu belirten Karabulut, "Midenin yaptığı iş çok önemli. Farkına varmadan midemize saygısız davranıyoruz. İyi çiğnemiyoruz. Sağlıklı bir insan karbonhidratını, proteinini ve yağını dengeli almak zorunda. Bu gıdaların mide içerisinde öğütülüp atılma süreleri de farklı. Mide aynı zamanda strese karşı kramp tarzında cevaplar verebilme özelliğine sahip. Besinler çok iyi çiğnenmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Karabulut, iyi çiğnemenin sindirim hastalıklarından koruduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İyi çiğnemek fazla iştahı kontrol altına alır. Besinler ağızda ne kadar iyi çiğnenirse sindirim sistemini o kadar az yorar. İyi çiğnemek, sindirim hastalıklarından korur. Özellikle ülser ve reflü hastalığı olanlar besini daha fazla çiğnemeli. Bu durum kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinde de azalmaya neden olacaktır. Çalışan insan hızlı yiyerek zaman kazandığını düşünür ama diğer yandan iyi çiğnenmemiş besinlerin emilimi daha zor olacağından besinsel ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bu da enerji ve verimliliğinizi düşürür. Muhakkak yemek yemeye ve yerken de en az 20 kere çiğnemeyi alışkanlık haline getirmeliyiz."

Laika Karabulut, bu rahatsızlıkların kesin tedavisinin olduğunu da belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

ABD’li sözcüden Türkiye’ye teşekkür

2018-03-07 18:57 - Dünya

Vartolu (Erkan Kolçak Köstendil) kimdir, kaç yaşında,aslen nereli?

2018-03-07 22:32 - Magazin

FETÖ elebaşısı Gülen’in yeğeni yeniden tutuklandı

2018-03-10 23:02 - Asayiş

Dünyanın en hızlı 25 arabası! Dünyanın en hızlı arabası hangisi

2018-03-08 07:42 - Magazin

'Türkiye'nin vefakar yüzünü gördük'

2018-03-09 02:02 - Dünya

Sağlıkta yeni dönem başlıyor! Geleneksel tıp geliyor

2018-03-10 12:32 - Sağlık

Nijerya'da 'teşhis edilemeyen hastalık' can alıyor

2018-03-08 03:02 - Dünya

Tarsus 'humusu' ile gastronomi turizminde öne çıkmak istiyor

2018-03-11 19:57 - Gündem

FETÖ'nün Akdeniz Bölgesi yapılanması çözülüyor

2018-03-10 21:42 - Gündem

Bakan Özhaseki'den deprem açıklaması

2018-03-10 22:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Türkiye ile Gürcistan sağlık alanında mutabakat zaptı imzaladı

15:37 - Sağlık

Meme kanseri riskini azaltmak için düzenli egzersiz şart

12:33 - Sağlık

Bingöl'de kurulu UMKE Lojistik Merkezi uluslararası eğitim verilebilecek kapasiteye ulaştı

11:27 - Sağlık

Usulsüz işlem yapan özel hastanelere 6 ayda yaklaşık 334 milyon lira ceza uygulandı

10:23 - Sağlık

Malatya'da farklı illerden cerrahların da katılımıyla 14 canlı ameliyat yapıldı

16:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Çin'den AUKUS'un nükleer silahların yayılması riski taşıdığı uyarısı

17:33 - Dünya

Bir Avuç İnsani Yardım Derneği, Nijerya’da iki yetimhaneyi hizmete açtı

17:27 - Dünya

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Sadettin Saran, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'nu ziyaret etti

17:23 - Spor

60 saniyede ekonomide bugün (21 Ekim 2025)

17:08 - Ekonomi

İsrail ordusu, Batı Şeria'da Filistinlilere baskı ve saldırılarını sürdürdü

16:32 - Dünya