?>

İstiklal Savaşı gazisi babasından kalan en değerli emanetler

Afyonkarahisar'da yaşayan 74 yaşındaki Cemalettin Ayyıldız, Çanakkale ve İstiklal Savaşı gazisi babasından kalan 4 madalyayı ve özel eşyalarını "en değerli emanetler" olarak saklıyor.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

AFYONKARAHİSAR - MUSTAFA BAYER

Afyonkarahisar'da yaşayan Cemalettin Ayyıldız, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gazisi babası Mehmet Şükrü Ayyıldız'dan kalan madalyaları, "en değerli emanet" olarak saklıyor.

Afyonkarahisarlı Mehmet Şükrü Ayyıldız, Afyon İdadisinden (lisesi) mezun olduktan sonra yedek subay olarak askere çağrıldı.

Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale ve Kafkas Cephesi'nde görev alan, yüzbaşı rütbesine yükselen Ayyıldız, Mondros Mütarekesi sonrası memleketine döndü.

Burada iki yıl boyunca Kuvva-i Milliye teşkilatlanması için çalışan Ayyıldız, İsmail Şükrü Çelikalay öncülüğünde kurulan ve İstiklal Harbi'nin ilk askeri birliklerinden "Çelik Alay"a katılarak, düşmanı Dumlupınar'da ilk karşılayan askerler arasında yer aldı.

Cephelerde gösterdiği başarılardan dolayı aldığı biri İstiklal Madalyası, 4 madalyayı evlatları Tacettin ve Cemalettin'e bırakan Ayyıldız, 1990 yılında 97 yaşındayken vefat etti.

Gazinin oğullarından 74 yaşındaki Cemalettin Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cephelerde onlarca çatışmaya giren babasından kendilerine çok değerli hatıralar kaldığını söyledi.

Babasının hayatının 11 yılının cephelerde geçtiğini anlatan Ayyıldız, "Babam vatan, namus ve Kur'an uğruna cephelerde savaştı. Kafkas Cephesi'nde bir taburu kurtardığı için gümüş liyakat madalyasını, Çanakkale'de ön cephede savaştığı için biri Osmanlı tuğralı iki madalyasını ve İstiklal Madalyası'nı ağabeyime bıraktı. Ağabeyim vefat edince bana emanet edildi. Ben de gururla bu emanete sahip çıkıyorum." diye konuştu.

"Bu madalyalar istiklalimizin sembolü"

Ayyıldız, İstiklal Madalyası’nın babasına kendisi doğmadan önce 1923 yılında verildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Biz bu madalyalara her baktığımızda ecdadımızın o yıllarda neler yaşadığını, çektikleri zorlukları kalbimizde hissediyoruz. Bu madalyalar vatanımızın nasıl kurtarıldığının, yeniden doğuşun sembolü. Bunlar bizim en büyük zenginliğimiz, babamızdan bize kalan en değerli miras. Bizden de çocuklarımıza, torunlarımıza kalacak. Bu madalyalar istiklalimizin sembolü."

"Ağabeyim babamı eve almamış"

Babasından dinlediği hatıraları da aktaran Ayyıldız, şunları söyledi:

"Annemle evlendikten 6 ay sonra Kafkas Cephesi’ne gitmiş. 7 sene orada kalmış. Ermeni çeteleri ile savaşmış. Babam terhis edilince eve gelmiş. Askerde iken doğan ağabeyim, 7 yaşındayken gelen babamı tanımadığı için 'Sen kimsin' diye eve almamış. Annemler anlatıyor, 'O senin baban' denilse de babam ancak bir gün sonra eve girebilmiş. Mütarekenin ardından döndüğü Afyonkarahisar'da Şükrü Çelikalay ile Kuvva-i Milliye teşkilatının kurulması için çalışmış. İstiklal Harbi'nde görev almış."

İstiklal Madalyası olan kişilerle ilgili araştırmalar yapan yazar Hasan Özpunar da Afyonkarahisar'da 2 bin 48 kişiye madalya verildiğinin belirlendiğini ifade etti.

Madalya alan kişiler arasında çok bilinen isimlerin de yer aldığını dile getiren Özpunar, şunları kaydetti:

“Hem cephede hem de cephe gerisinde savaşan insanlar var. Ali Çetinkaya var. Yine dönemin ilk milletvekili ve aynı zamanda cephede savaşan Şükrü Çelikalay var, Nebil Hoca var. Mehmet Şükrü Ayyıldız da İstiklal Madalyası alan, bunun yanında 3 tane daha madalyası olan, cephede göğüs göğüse savaşmış bir büyüğümüz. O dönemin en eğitimlilerinden, hem lise mezunu hem de medrese eğitimi almış, hafızlığı ve Arapça bilgisi üst düzeyde bir kişidir. Savaş çıkınca hemen üst rütbeli subay olarak askere alınmıştır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Van Persie'den sakatlık açıklaması

2017-09-05 20:32 - Spor

Çanakkale’de dönüş yoğunluğu

2017-09-02 18:42 - Asayiş

'Istanbul Photo Awards 2017' sergisi İzmir'de açıldı

2017-09-08 00:12 - Kültür Sanat

PKK uyuşturucu sevkiyatını Belçika'dan yapıyor

2017-09-02 13:17 - Dünya

Ukrayna Türkiye maçı ne zaman saat kaçta şifresiz mi? (Türkiye Ukrayna milli maç)

2017-09-02 22:37 - Spor

Trump'tan Kuzey Kore diplomasisi

2017-09-05 13:17 - Genel

Fikret Orman: Beşiktaş Türkiye'nin yükselen değeri

2017-09-04 17:22 - Spor

Trende uyuşturucu ele geçirildi

2017-09-07 00:17 - Asayiş

Son dakika haberleri! Sarıyer Kumköy sahilinde denize giren genç kız kayboldu

2017-09-04 19:47 - Asayiş

Emniyeti işgal eden cuntacı makam koltuğuna oturdu

2017-09-05 17:47 - Genel

İlgili Haberler

Çanakkaleli çiftçi Filistin'e destek için tarlasına traktörle "Özgür Filistin" yazdı

16:58 - Çevre-Hayat

Kayseri'de Tozlu Göleti kıyısında balık ölümleri görüldü

16:52 - Çevre-Hayat

Nemrut Krater Gölü'nün çevresi sonbahar renklerine büründü

16:03 - Çevre-Hayat

Annelik hasretini koruyucu aile olduğu üç kardeşle dindirdi

14:38 - Çevre-Hayat

İnternet bağımlısı gencin sanal alemde geçirdiği süre YEDAM desteğiyle kısaldı

14:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin, Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Caymazoğlu’nu kabul etti

00:28 - Dünya

Türkiye'de tüm okullarda "Filistin farkındalık etkinlikleri" düzenlenecek

00:07 - Gündem

Suriye'nin Halep kentinde PKK/YPG ile Suriye güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı

23:42 - Dünya

Yargıtay'ın bozma kararının ardından 28 Şubat davasında karar açıklandı

23:33 - Gündem

Nepal'de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 47'ye yükseldi

23:02 - Dünya