?>

İnternet bağımlısı gencin sanal alemde geçirdiği süre YEDAM desteğiyle kısaldı

Muş'ta günde yaklaşık 14 saat internette vakit geçiren 27 yaşındaki M.Ö, Yeşilay Danışmanlık Merkezinden (YEDAM) aldığı destek sayesinde sanal alemde harcadığı süreyi kısalttı.

Çevre-Hayat - 1 gün önce

Muş

Hasköy ilçesinde yaşayan ve son 5 yıldır günde yaklaşık 14 saat internet kullanan M.Ö, 2 yıl önce ailesinin desteğiyle Muş YEDAM'a başvurdu.

????

Burada görevli uzmanlardan danışmanlık hizmeti almaya başlayan M.Ö, bu sayede internet kullanımını kontrol altına alarak 4 saate kadar düşürdü.

Sanal alemde uzun süre vakit geçirdiği dönemde uyku düzeni bozulan, sosyal hayattan uzaklaşan, aile ve arkadaşlarıyla iletişimini koparan M.Ö, YEDAM sayesinde hayatına yeni sayfa açtı.

İnternet kullanımını kontrol altına almanın mutluluğunu yaşayan M.Ö, artık zamanını daha verimli kullanıyor, ailesi ve arkadaşlarıyla vakit geçiriyor.

Önceden sosyal medyada uzun süre vakit harcayan, internette oyun oynayan M.Ö, internet bağımlılığının hayatında olumsuzluklara yol açtığını söyledi.

Yaklaşık 15 yıldır akıllı telefon kullandığını anlatan M.Ö, şöyle konuştu:

"Özellikle son 5 yılda internet, hayatımın neredeyse tamamını kaplamıştı. Günde 14 saate varan internet kullanımım vardı. Uyku düzenim bozulmuştu, sosyal hayatımdan uzaklaşmıştım, ailemle ve arkadaşlarımla iletişimim neredeyse kopma noktasına gelmişti. Bir süre sonra bunun bir bağımlılığa dönüştüğünü ben de fark ettim ama tek başıma baş edemedim. Bu süreçte ailem bana en büyük desteği verdi. Onlar da durumumu gördü ve çözüm arayışına girdi. Muş YEDAM'a başvurmam konusunda beni yönlendirdiler. O gün hayatımın dönüm noktalarından biriydi.

"Hayatımın kontrolünü yeniden elime almak, bana öz güven verdi"

Yaklaşık 2 yıldır YEDAM'dan danışmanlık hizmeti aldığını belirten M.Ö, "Uzman psikologlarla yaptığımız görüşmeler, ailemle katıldığımız bilgilendirme çalışmaları bana çok şey kattı. İnternet kullanımımı günde 14 saatlerden 4 saatlere kadar düşürdüm. Bu küçücük gibi görünen rakam, aslında benim için çok büyük bir başarı." dedi.

YEDAM sayesinde internet bağımlılığını kontrol altına aldığına ve kendini tanımaya başladığına dikkati çeken M.Ö, "Zamanımı daha verimli kullanmayı öğrendim. Artık kitap okuyabiliyorum, ailemle vakit geçirebiliyorum, arkadaşlarımla yeniden bağ kurabiliyorum. Hayatın aslında sadece ekranlardan ibaret olmadığını yeniden fark ettim. Hayatımın kontrolünü yeniden elime almak, bana öz güven verdi." ifadelerini kullandı.

Çocuklarında, yakınlarında bu tür durumla karşılaşan ailelerin bunu görmezden gelmemeleri gerektiğini vurgulayan M.Ö, şunları söyledi:

"İnternet bağımlılığı, alkol ya da sigara kadar ciddi bir sorun ama çaresiz değilsiniz. YEDAM, ücretsiz danışmanlık hizmetleri veriyor. Sadece bağımlı olan kişiye değil aileye de destek oluyorlar. Ben bunu yaşayarak gördüm. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. YEDAM sayesinde bağımlılığımla mücadele etmeyi öğrendim. İnterneti hayatımdan tamamen çıkarmak değil onu kontrol altına almak çok değerli bir kazanım oldu. Artık teknolojiyi ben yönetiyorum, teknoloji beni değil. Bu süreçte yanımda olan aileme, bana yol gösteren YEDAM uzmanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Assolist Cemal' huzurevini şarkılarla şenlendiriyor

2025-10-01 11:38 - Magazin

Diyarbakır'da görevli imamlar tarihi camilerde turistlere 4 dilde hizmet sunuyor

2025-10-06 14:23 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Van'da çocuklar camilerde düzenlenen etkinlikle eğlenceli vakit geçirdi

2025-10-06 13:27 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Babasından öğrendiği berberliği 62 yıldır aynı heyecanla sürdürüyor

2025-10-03 12:58 - Magazin

Rus Tekta Group yöneticisi Sevastyanova: Kalite, profesyonellik ve deneyim bakımından ANTTEQ ile çalışmaya karar verdik

2025-10-06 08:19 - Özel Haber

İnternet bağımlısı gencin sanal alemde geçirdiği süre YEDAM desteğiyle kısaldı

2025-10-06 14:32 - Çevre-Hayat

LaLiga'da Real Madrid, Premier Lig'de Arsenal zirveye yerleşti

2025-10-06 13:07 - Spor

İsrailli hak örgütü, Tel Aviv'in Küresel Sumud Filosu aktivistlerine kötü muamelesini belgeledi

2025-10-05 20:13 - Dünya

Rize'de 'Yılın Ahisi' seçilen terzi, 62 yıldır mesleğini sürdürüyor

2025-10-06 12:42 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

FIFA'dan 2 Süper Lig kulübüne transfer yasağı

2025-10-06 14:28 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye'de iklim değişikliğine bağlı ani hava değişimleri daha fazla görülebilir

16:42 - Çevre-Hayat

İsrail'in alıkoyduğu aktivist Sümeyye Sena Polat'tan annesine "İyiyim" mesajı

13:44 - Çevre-Hayat

Robotla sağılan inekler özel yemle ödüllendiriliyor

12:53 - Çevre-Hayat

Serçe yavrusu "Kıvılcım" emekli hemşirenin yoldaşı oldu

12:38 - Çevre-Hayat

Okullarda "Filistin farkındalık etkinlikleri" düzenlendi

12:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Vicdan gemisinden aktivist Baygın "soykırıma dur deyin" çağrısı yaptı

18:27 - Gündem

TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı

18:22 - Ekonomi

Küresel Sumud Filosu'na katılan Fransız aktivistlerin bir kısmı Fransa'ya ulaştı

18:17 - Dünya

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda yolcu rekoru kırıldı

18:03 - Ekonomi

Malatya'da freni arızalanan kamyonun 15 araca çarpması güvenlik kamerasında

17:57 - Gündem