?>

İstanbul'da 'Tahliye, Yerleştirme ve Planlama Tatbikatı' başladı

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı koordinasyonunda İstanbul'da düzenlenen "Tahliye, Yerleştirme ve Planlama Tatbikatı", İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla başladı.

Gündem - 4 yıl önce

İstanbul

"2022 Afet Tatbikat Yılı" kapsamında, Adalar merkezli 7,5 büyüklüğündeki deprem senaryosu üzerinden Tahliye Planlama ve Yerleştirme Çalışma Grubu planları doğrultusunda saha tatbikatı yapıldı.

Tatbikatın başlangıcında İçişleri Bakanı Soylu, Kağıthane Belediyesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezinde oluşturulan Tatbikat Yönetim Merkezinde, AFAD İstanbul İl Müdürü ve diğer yetkililerden brifing aldı.

AFAD tarafından geliştirilen AFAD-RED sisteminde üretilen senaryo gereği İstanbul genelindeki 39 ilçenin tamamını farklı düzeyde etkileyecek simülasyona göre tatbikat uygulamaları Kağıthane merkezli gerçekleştiriliyor.

Kağıthane'de uygulanmaya başlanan tatbikatta, tahliye yolları ve bölgelerinin saptanması, toplanma alanlarında görevli personelin deneyim kazanması, toplanma alanlarından tahliye ve transferin güvenli bir şekilde sağlanması, geçici barınma alanlarına afetzedelerin yerleştirilmesi, deprem sonrasında İstanbul’dan tahliye edilecekler için kara, deniz, hava ve demir yolu transfer noktalarının faaliyete geçirilmesi hedefleniyor.

Tatbikat ile ayrıca ulusal ve il düzeyli afet müdahale planlarının uygulanabilirliğinin görülmesi ve Türkiye Afet Müdahale Planı'nda görevli çalışma grupları arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Tatbikata 13 afet grubu, 24 ilden yerel destek ekipleri, AFAD gönüllüleri ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 5 bin personel görev alıyor. Ayrıca mobil koordinasyon tırları, ağır tonaj arama ile kurtarma araçları, mobil harekat merkezi, görüntü aktarım aracı, helikopter, bot, İHA, JİKU gibi 500 araç yer alıyor.

İlk kez gerçekleştirilen uygulamalar

İstanbul'daki "Tahliye, Yerleştirme ve Planlama Tatbikatı" kapsamında ilk kez gerçekleştirilecek 5 uygulama ise şöyle:

Devreye alınan "AFAD Anlık Görüntü Aktarım Sistemi" ile afet alanının tüm boyutlarını hemen görmek ve anlık müdahalede bulunabilmek üzere araç ve yaka kameraları, JİKU, İHA, drone, helikopter, yıldız haberleşme görüntüleri ile kent güvenlik kamera görüntüleri kullanılıyor.

Tatbikat kapsamında 5 bin çadır kapasiteli geçici barınma merkezlerin kurulumu için alanlar hazır hale getirilirken, 2 bin çadırın kurulumu tamamlandı. Geçici barınma merkezlerinde yönetim birimleri, psiko-sosyal destek, ibadethane, yemekhane ve çocuk dostu alanlar gibi sosyal yaşam üniteleri de yer alıyor.

Afet yönetimi bilişim altyapı kullanım sonuçlarını izlemek için Afet Yönetim Karar Destek Sistemi'nde (AYDES) yeni geliştirilen Tahliye ve Yerleştirme Modülü, Barınma Modülü, Araç Görevlendirme ve Takip Modülü ve Muhtar Ayni Yardım Dağıtım Modülü'nün testleri yapılıyor.

AFAD Acil Mobil Uygulaması tatbikat bölgesinde aktive edilerek, vatandaşlara "Acil Çağrı Başlatma" olanağı sunuluyor.

Ayrıca tatbikat kapsamında son 2 yılda oluşturulan 39 ilçe AFAD merkezinden biri olan Kağıthane İlçe AFAD Merkezi de kullanıma açıldı.

Kağıthane merkezli tatbikat kent genelinde 18 ayrı noktada başlatıldı. Tatbikat, İstanbul İl AFAD Merkezi, Kağıthane'de belirlenen 10 farklı nokta, Bakırköy'de 3 farklı nokta, Alibeyköy Cep Otogarı, İstanbul Havalimanı, Yenikapı İDO İskelesi ve Yeşilköy Tren İstasyonu'nda icra ediliyor.

Tatbikatın bir ayağı olan İstanbul Havalimanı'nda ise senaryo gereği yaralıların tahliyesi hazırlıklar yapıldı.

Deprem sonrası İstanbul'dan tahliye edilecek vatandaşlar için İstanbul Havalimanı transfer noktası olarak belirlendi. Senaryo gereği Kızılay'ın mobil aşevi aracı afetzedelere sıcak yemek dağıtımı yaptı. Havalimanı aracılığıyla tahliye edilecek depremzedeler için kayıt masası da oluşturuldu.

2022 Afet Tatbikat Yılı

AFAD Başkanlığı tarafından Türkiye'de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahalede görev alacak kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri bir araya getirmek, koordinasyon içerisinde hareket etme kabiliyetini kazanmak ve geliştirmek, planların uygulanabilirliğini ölçmek ve eksikleri tespit etmek ile müdahale planlarında gerekli güncellemeleri yapmak gibi amaçlarla 2022 yılı ''Afet Tatbikat Yılı'' olarak ilan edildi.

''Afet Tatbikat Yılı'' faaliyetleri kapsamında 81 ili kapsayacak şekilde birçok farklı alanda tatbikatlar gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus Spetsforma şirketi, Türkiye ile işbirliğini artırıyor -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-05-14 21:52 - Özel Haber

Hakkari'de mayısta kayak yarışması yapıldı

2022-05-17 17:28 - Çevre-Hayat

‘DİRİLİŞ’in yatırımcısı Ali Oruç, ‘Klass’ bir ödül aldı

2022-05-19 06:37 - Magazin

Uzmanlara göre Türk dünyası meta evrenini inşa etmekte geç kalmamalı

2022-05-14 23:21 - Teknoloji

Afrika'nın istikrar arayan ülkesi: Sudan

2022-05-17 12:59 - Dünya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'le görüştü

2022-05-16 23:04 - Gündem

Posof'un ormanlar arasındaki bungalov evleri cezbedecek

2022-05-14 11:02 - Gündem

Evladının acısını düzenli kan bağışıyla hafifletmeye çalışıyor

2022-05-17 13:34 - Çevre-Hayat

İŞKUR 'iş gücü piyasasının röntgenini' çekecek

2022-05-16 12:18 - Gündem

Terör örgütü YPG/PKK Suriye'de çocukları kullanmaya devam ediyor

2022-05-16 16:55 - Dünya

İlgili Haberler

Sapanca Gölü'nde oluşan kabarcıklar su altından ve havadan görüntülendi

18:33 - Gündem

Kırşehir'de verimi artırmak amacıyla tarlalardaki taşlar toplanıyor

17:17 - Gündem

Kandilli Rasathanesinin Deprem Erken Uyarı Sistemi'ndeki gelişmeler kamuoyuyla paylaşıldı

16:07 - Gündem

Malatya'da depremde 8 kişinin hayatını kaybettiği Güner Apartmanı'na ilişkin davada karar

15:58 - Gündem

İsfalt'taki ihalelerde "hileli hareketler" iddiası

15:52 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail ordusunun, ateşkese rağmen Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 10 Filistinli öldü

19:53 - Dünya

Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e 120 bin ton askeri malzeme nakledildi

19:47 - Dünya

Mozambik-Türkiye Savunma Sanayii İşbirliği Forumu Maputo'da başladı

19:38 - Siyaset

THY, Air Albania SHPK’daki yüzde 49’luk payını satma kararı aldı

19:13 - Ekonomi

ABD'nin Dearborn kentinde Müslüman karşıtı göstericiler Kur'an-ı Kerim yakma teşebbüsünde

19:08 - Dünya