Istanbul Photo Awards'da 'Tekil Spor' kategorisinin birincisi Isakoviç'ten yarış

Istanbul Photo Awards'da "Tekil Spor" kategorisinin birincisi Sırp foto muhabiri Andrej Isakoviç, Istanbul Photo Awards'ın, foto muhabirleri ve fotoğrafçılar arasında dünyanın en iyi yarışmalarından biri olarak kabul edildiğini belirtti.

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Ankara

Tüm dünyanın Kovid-19 salgını ve diğer krizlerin getirdiği yeni normallere uyum sağlamaya çalıştığı bir dönemde, foto muhabirleri gerçek fotoğraflarla kamuoyunu bilgilendirdi. Anadolu Ajansının düzenlediği Istanbul Photo Awards yarışması da salgın ve diğer krizler sürerken foto muhabirlerini desteklemeye devam etti.

Yarışmanın kazananları açıklanırken, Ajans France-Presse (AFP) için çalışan Andrej Isakoviç, ödüllere layık görülen kişilerden biri olmaktan duyduğu mutluluğu ve etkileyici fotoğrafının hikayesini anlattı.

Isakoviç, ödül aldığı fotoğrafın geçen yılki Formula 1 yarışında çekildiğini ve kendisinin önünde böyle bir olayın yaşanmasını beklemediğini söyledi.

Yarışın ikinci yarısına kadar her şeyin normal seyrettiğini ve sıra dışı bir şey olma ihtimali bulunmadığı için yerini terk etmiş olabileceğini ancak bir şeyler olacağını tahmin ederek yerinden ayrılmadığını ifade eden Isakoviç, içgüdüleri sayesinde fotoğrafı çekebildiğini belirtti.

Isakoviç, Max Verstappen ve Lewis Hamilton'ın karıştığı olay ve fotoğrafa ilişkin "İlk anda içgüdüsel olarak tepki verdiğinizi düşünmüyor ve fotoğraf çekmeye devam ediyorsunuz." dedi.

Bu tür yarışlarda halo sistemi gibi teknolojik gelişmelerin hayat kurtarıcı unsur haline geldiğine işaret eden Isakoviç, olayda ciddi şekilde yaralanan veya ölen kimsenin olmamasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Isakoviç, ödül kazanmasıyla ilgili olarak "Foto muhabirleri ve diğer fotoğrafçılar, Istanbul Photo Awards'ı dünya çapındaki en iyi yarışmalardan biri olarak kabul ediyor. Spor kategorisinde bu yarışmanın kazananlarından biri olmaktan gurur duyuyorum." diye konuştu.

Foto muhabirliği alanında “dünyanın en büyük yarışmalarından biri” olarak kabul edilen yarışmanın gelecek yıllarda da düzenlenmesini ümit ettiğini dile getiren Isakoviç, meslektaşlarından çok sayıda tebrik ve güzel yorum aldığını kaydetti.

Isakoviç, "Fotoğrafımı bir kenara koyup kazanan diğer fotoğraflara baktığımızda hepsinin harika görüntüler olduğunu görebiliyoruz." dedi.

Yarışmaya hangi fotoğrafın gönderilmesi kararını ajansının verdiğine dikkati çeken Isakoviç, yarışmaya başvuruyu internet sitesi üzerinden herkesin kolayca yapabileceğini aktardı.

- Fotoğrafların Gücü

Isakoviç, insanların "bir fotoğrafın bin kelimeye bedel olduğu" ve bir görüntünün birçok şey anlatabileceği söylemlerinin ne kadar klişe olsa da doğru olduğunun altını çizdi.

Foto muhabirliğinin o yüzden hala güçlü olduğunu vurgulayan Isakoviç, yarışmadaki birçok fotoğrafın bu potansiyelde olduğunu belirtti.

Geniş kitlelere yayılan fotoğrafı hakkında konuşmaktan gurur duyduğunu ifade eden Isakoviç, görüntünün Lewis Hamilton tarafından paylaşıldığında binlerce yorum yapıldığını söyledi.

Isakoviç, "Deyim yerindeyse geleneksel bir fotoğraf makinesiyle çekilen fotoğraf, televizyonlarda herkes tarafından kullanıldı. Bu da foto muhabirliğinin, modern toplumda insanlara haber ulaştırılmasında yer alması için mücadele eden birçok kişiye kanıt niteliğinde.” değerlendirmesinde bulundu.

Istanbul Photo Awards yarışmasının tek bir görüntü ile birden fazla duyguyu, haberi ortaya çıkarabileceğinin bir kanıtı olduğunu aktaran Isakoviç, "Hala tek bir görüntünün gücünü görüyorsunuz." ifadesini kullandı.

- Teknikler, hikayeler, teknolojik gelişmeler

Açıklamalarında ajans fotoğrafçılığına da değinen Isakoviç, zaman kaybetmeden fotoğrafların ulaştırılması konusunda hızlı davranılması gerektiğine dikkati çekti.

Son teknolojik gelişmelerin fotoğrafçılık alanında tam da bu noktada yardımcı olduğunu belirten Isakoviç, teknolojik gelişmelerin hem foto muhabirine hem de fotoğraflara yardımcı olduğunun inkar edilemez olduğunu ancak fotoğrafın arkasında güçlü bir hikaye olmadığı sürece teknolojik gelişmelerin yeterli olmayacağını anlattı.

"Konu ya da hikaye yeterince güçlüyse çektiğiniz fotoğrafı başka bir şekilde geliştirmenize gerek yok ve özel bir teknik yok." diyen Isakoviç, fotoğraf çekmede gerekli olan tek şeyin "kamera ve sağlam bir göz" olduğunu kaydetti.

Andrej Isakoviç, hikayenin ya da konunun güçlü olması kadar, foto muhabirinin deneyimlerinin ve içgüdülerinin de hikaye kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Fotoğrafçılığa yeni başlayanlara "dürüst" olmaları tavsiyesinde bulunan Isakoviç, görüntüler ile oynanmaması gerektiğini, foto muhabirliğinin haberle ilgili bir durum olduğu için görüntünün olduğu şekilde aktarılması gerektiğini vurguladı.

Yarışma bu yıl Canon, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Türk Hava Yolları tarafından destekleniyor.

Istanbul Photo Awards 2022 jürisi ve kazanan fotoğraflarına dair detaylı bilgiye, yarışmanın web sitesi www.istanbulphotoawards.com adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus uzman Miheyev, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarını değerlendirdi: Türkler ulusal çıkarlarını koruyor!

2022-04-24 06:36 - Özel Haber

Çebi: Zorlu bir süreçten geçiyoruz

2022-04-27 13:02 - İnsan&Hayat

Thor: Aşk ve Gök Gürültüsü Çıkış Tarihi

2022-04-22 15:14 - İnsan&Hayat

Türkü Deyince Aklınıza Gelecek Üç İsim

2022-04-23 18:34 - İnsan&Hayat

Güreşin dünü ve bugünü! Güreş Milli Takımlar Koordinatörü Ata Karataş ile…

2022-04-29 04:50 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İtalyan Yokuşu’ndan Tophane’ye uzanan aşk hikâyesi

2022-04-26 16:56 - Kültür Sanat

Türk ANTTEQ, Moskova'da bir ilke imza atacak: Gökyüzü köprülü bina inşaatı -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-04-27 07:16 - Özel Haber

'En güzel Van kedisi' seçilen Mia'nın siyah yavrusuna ilgi

2022-04-27 15:17 - Magazin

Ilgaz'ın yüksek kesimlerindeki kar, 'dron' ile görüntülendi

2022-04-25 13:54 - Günün Fotoğrafı

THK Üniversitesi, geleceğin pilotlarının adresi oldu

2022-04-26 15:21 - Eğitim

İlgili Haberler

Londra YEE'de ödüllü yazar Willson'ın, ud tarihini anlatan kitabı tanıtıldı

23:22 - Kültür Sanat

Romanyalı lise öğrencileri, Sakarya'da ilk kez ebru sanatını deneyimledi

14:37 - Kültür Sanat

Makine mühendisi çift ahşap oyuncak üretiyor

14:07 - Kültür Sanat

Çalışır duruma getirdiği 100'den fazla eski radyodan koleksiyon oluşturdu

13:22 - Kültür Sanat

İstanbul Havalimanı'nda toplanan alüminyum atıklar sanata dönüştü

14:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

03:33 - Gündem

Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında çıkan yangına müdahale sürüyor

02:23 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, bugün CHP Grubunu ziyaret edecek

01:48 - Siyaset

1 Mayıs ve 19 Mayıs'ta üç kentte raylı sistemler ücretsiz olacak

01:43 - Gündem

Gazze'de öldürülen gazeteciler Londra'da anıldı

00:47 - Medya