İsrailli yedek asker, Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nde gördüklerini anlattı

İsrail'in işkence ve ihlallerle gündeme gelen Necef (Negev) Çölü'ndeki Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nde görevli bir yedek asker, işlenen zulümlerin gizli kalması için fotoğraf çekmemesinin istendiğini belirtti.

Dünya - 2 yıl önce

Kudüs
İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik uygulamalarını ortaya çıkarmakla ilgilenen Sessizliği Kırmak (Breaking the Silence) adlı sivil toplum kuruluşu, ismi verilmeyen söz konusu yedek askerin gözaltı merkezindeki tanıklıklarını yayımladı.
İsrail askerlerinin bir Filistinliye tecavüz ettiği anların kamera kaydı ortaya çıktıİsrail'in Guantanamosu: Sde Teiman Askeri Üssü Filistinli esire cinsel işkenceyle gündemdeki Sde Teiman'da "kanun yok"Uluslararası Af Örgütü: Filistinli esirlere işkence ve cinsel şiddet "savaş suçu"İsrail'in işkence üssü Sde Teiman'da neler yaşanıyor?
İsrailli asker "Yedek askerlik görevim sırasında Sde Teiman'daydım. Ortalıkta mekana ilişkin bir tür gizem vardı. Bana fotoğraf çekmememi söylüyorlardı. Sde Teiman'a gitmeden önce onlar (askerler) bana onları (tutukluları) dövmem, kötü bir koku ve sert manzaralara hazırlıklı olmam gerektiğini söyledi. (Gözaltı merkezinin içindeki hastanenin) deney laboratuvarı gibi olduğunu duydum." ifadelerini kullandı.

İsrailli askerleri, Filistinlilerin tutulduğu mekanları "ahır" olarak nitelendiriyor

Merkezde 2 hücreli bir yerde nöbet tuttuğunu, hücrelerin büyük olduğunu ve askerlerin buralara "ahır" dediğini aktaran İsrailli asker, şöyle devam etti:
"Hücrelerin birinde 70, diğerinde 100 kişi vardı. İneklerin bulunduğu ahırlar gibi kapalı bir mekanda çok ince şilteler üzerinde sıralar halinde oturuyorlardı ve ışıklar her zaman açıktı. Herkesin gözleri bağlı ve ellerinde plastik kelepçeler vardı. İlk iki sırada tutukluların uzanmasına izin verilirken, diğer tutuklular bağdaş kurarak oturuyorlardı. Sabah oraya vardım ve onları bu şekilde gördüm; 16 ila 60 yaş arası erkekler hepsi birbirinin aynı gri eşofmanlarla oturuyordu."
<br class="k-br" />

Merkezde daha fazla hücre olup olmadığı sorusuna İsrailli asker, "Evet, yaşlılar ve tekerlekli sandalyeli amputeler için ahırlar da var." cevabını verdi.

"Kuralları ihlal etmeleri halinde onları cezalandırmamıza izin veriliyordu"

İsrailli asker, her tarafı dikenli teller ve duvarlarla çevrili olduğunu söylediği Sde Teiman'da "iki portatif tuvalet ve bir el yıkama alanı bulunduğunu, tutukluların haftada bir kez duş almasına izin verildiğini" ifade etti.
Geceleri asla ışıkların kapanmadığını aktaran İsrailli asker, "kalabalığı kontrol altına almak için yelekleri, miğferleri, içinde silah bulunan bir kutuları ve bir isyan çıkması durumunda her türlü ses bombası ve göz yaşartıcı gazlarının bulunduğunu" aktardı.
İsrail'in Guantanamosu: Sde Teiman Askeri Üssü
Güvenliği sağlamaktan uzak bir şekilde görevlerinin, alıkonulan Filistinlilerin birbirleriyle konuşmamalarını ve doğru oturduklarını kontrol etmek olduğunu kaydeden asker, "Bütün gün bağdaş kurup dik oturmak zorundaydılar. Bazen bazıları öne ya da arkaya doğru eğiliyordu. Buna izin yoktu. Gözleri bağlıydı ve göz bağının altından bakmaları yasaktı. Kuralları ihlal etmeleri halinde onları cezalandırmamıza izin veriliyordu." ifadelerini kullandı.
İsrailli asker, kendilerine verilen talimatlara ilişkin de "Bize hareket özgürlüğü verdiler. Bu aslında askerin kim olduğuna bağlıydı. Bazıları (tutukluların haklarını ihlal etme konusunda) daha proaktifti, bazıları değildi." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk teknoloji firması NATO'ya haberleşme hizmeti sağlayacak

2024-08-05 11:48 - Teknoloji

Adana'da 4,6 büyüklüğünde deprem

2024-08-07 06:02 - Gündem

İzmir'de 5 kişinin öldüğü patlama LPG birikmesinden kaynaklanmış

2024-08-08 13:22 - Gündem

Türkiye, Lübnan'daki vatandaşlarına seyahat uyarısı yaptı

2024-08-04 23:18 - Gündem

Alanya'da ata tohumu zincirleme üretimle çoğaltılıyor

2024-08-04 13:38 - Ekonomi

Türkiye'den Paris 2024 Paralimpik Oyunları'na rekor katılım

2024-08-05 12:23 - Spor

MİT'in kriptoloji sorularının şifreleri yayınlandı

2024-08-08 10:03 - Gündem

Elon Musk, OpenAI kurucularına yeniden dava açtı

2024-08-05 23:58 - Teknoloji

ABD, olası bir İran saldırısına karşı İsrail'e ilave askeri destek göndermeye hazırlanıyor

2024-08-02 19:37 - Dünya

Dedesinden miras davulculuğu 28 yıldır sürdürüyor

2024-08-06 11:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya

Trump: "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip"

17:52 - Dünya

Lübnan ordusu: İsrail'in saldırıları konuşlanmamızı ve güney sakinlerinin geri dönüşünü engelli

17:38 - Dünya

NATO ülkeleri, Rusya'nın Polonya ve Romanya hava sahası ihlallerini kınadı

17:33 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Çiftçi, 81 il valisiyle toplantı yaptı

18:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

18:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı resmi törenle karşıladı

18:23 - Gündem