?>

İsrailli general, ordunun Lübnan'dan ateşkes anlaşmasında öngörülen sürede çekilmeyeceğini söyledi

İsrail'in Lübnan'dan çekilmesi gereken tarihe günler kala İsrail ordusunun kuzey bölgesi komutanı Uri Gordin, ordunun Lübnan'dan ateşkes anlaşmasında öngörülen sürede çekilmeyeceğini söyledi

Dünya - 6 ay önce

Kudüs

Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım 2024'te uygulamaya giren ateşkes anlaşması kapsamında, İsrail'in Lübnan'dan çekilmesi gereken tarihe günler kala İsrail ordusunun kuzey bölgesi komutanı Uri Gordin, ordunun Lübnan'dan ateşkes anlaşmasında öngörülen sürede çekilmeyeceğini söyledi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrail Dışişleri ve Güvenlik Komitesi üyeleri kısa bir süre önce Tümgeneral Gordin'den Lübnan sınırında yaşananlara ilişkin bir güvenlik değerlendirmesi aldı.

Hizbullah'ın silah üretim merkezleri ve depolarının anlaşma kapsamında yasaklanan bölgelerde bulunduğu iddiasının paylaşıldığı toplantıda Gordin, İsrail ordusunun ateşkes anlaşmasında kararlaştırıldığı üzere önümüzdeki hafta Lübnan'ın güneyinden çekilemeyeceğini vurguladı.

Gordin, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana Hizbullah'ın yüzlerce ateşkes ihlalinde bulunduğunu öne sürdü.

Basına kapalı yapılan ve net tarihi paylaşılmayan toplantıda Gordin, "Lübnan ordusundaki Şii komutanların Hizbullah'a yardımda bulunduğunu" iddia etti.

Ayrıca, toplantıda "Lübnan ordusunun orta ve alt kademelerinin Hizbullah mensuplarıyla kişisel bağlantıları olduğu ve bunun harekete bilgi sızdırılmasına yol açtığı" iddia edildi.

KAN'ın haberinde, askeri temsilcilerin bu hafta İsrail Meclisinde (Knesset) düzenlenen kapalı bir oturumda da aynı ifadeleri kullandığı öne sürüldü.

İsrail ordusu, Hizbullah'a ait silahlar bulduğunu iddia etti

Öte yandan İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü silahların görüntülerini paylaştı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait roketatar ve makineli tüfeklere el koyulduğu iddia edildi.

Açıklamada, ordunun Lübnan'ın güneyindeki Kefr Şuba bölgesine baskın gerçekleştirerek çalılıklara gizlenmiş çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdiği ileri sürüldü.

İsrail ordusunun 60 gün içinde Lübnan'dan çekilmesi öngörülüyordu

Lübnan ile İsrail arasında varılan ateşkes anlaşması, 27 Kasım 2024 Çarşamba günü yerel saatle 04.00'te (TSİ 05.00) yürürlüğe girmişti.

Anlaşmanın ikinci maddesinde, "Lübnan hükümeti, Hizbullah veya Lübnan topraklarında bulunan diğer tüm silahlı grupların İsrail'e karşı herhangi bir operasyon düzenlemesini engelleyecek ve İsrail de Lübnan'da sivil, askeri veya devlete ait hedeflere kara, deniz veya havadan herhangi bir askeri saldırıda bulunmayacak." ifadesi yer almıştı.

Anlaşma uyarınca Lübnan ordusunun, 60 gün içinde (26 Ocak) İsrail'in Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği bölgelere aşamalı olarak konuşlanması ve İsrail ordusunun çekilmesi öngörülüyordu.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren geçen sürede İsrail ordusu bombardımanlar ve ev yıkma gibi eylemlerle ateşkes ihlallerini sürdürüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 21 Filistinli yaralandı

2025-01-21 09:03 - Dünya

Esenler'de bir kadın 20 yıllık birikimini sahte polislere kaptırdı

2025-01-17 15:43 - Gündem

Şehit polis Şeyda Yılmaz'ın adı sınava girdiği Sivas'taki spor salonunda yaşatılacak

2025-01-22 19:53 - Gündem

Türk şirketi Kalyon PV, ABD'deki uydu firmaları için güneş hücresi üretiyor

2025-01-16 13:47 - Ekonomi

Araştırmacılar, İngiltere'de Demir Çağı'nda anaerkil toplumlar olduğunu keşfetti

2025-01-16 17:23 - Teknoloji

Çin'in uzay istasyonundaki Şıncou-19 taykonot ekibi ikinci uzay yürüyüşünü yaptı

2025-01-21 16:58 - Teknoloji

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın yeniden yargılanmasına başlandı

2025-01-16 12:43 - Gündem

Dünyadan Kartalkaya'daki otel yangınında vefat edenler için taziye mesajı

2025-01-21 18:47 - Gündem

Beşiktaş'ta teknik direktör Ole Gunnar Solskjaer, ilk idmanına çıktı

2025-01-20 16:48 - Spor

Zeytinburnu'nda metrobüs arızası seferleri aksattı

2025-01-16 13:57 - Gündem

İlgili Haberler

Yemen açıklarında alabora olan teknede 20 düzensiz göçmen öldü

18:53 - Dünya

Batı Şeria'da binlerce Filistinli Gazze'deki soykırımı protesto etti

18:38 - Dünya

Avustralya ve Almanya'da Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

18:28 - Dünya

Avustralya'da on binlerce kişi Filistin'e destek için Sydney Liman Köprüsü'nde yürüdü

18:03 - Dünya

Anket: İsrail halkının hükümete ve orduya olan güveni azaldı

16:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Yemen açıklarında alabora olan teknede 20 düzensiz göçmen öldü

18:53 - Dünya

Batı Şeria'da binlerce Filistinli Gazze'deki soykırımı protesto etti

18:38 - Dünya

Avustralya ve Almanya'da Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

18:28 - Dünya

Avustralya'da on binlerce kişi Filistin'e destek için Sydney Liman Köprüsü'nde yürüdü

18:03 - Dünya

Türk Kızılay, yaz boyunca 53 ilden gençleri ağırlıyor

17:18 - Gündem