?>

İsrail’de ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesi ertelendi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu.

Dünya - 2 yıl önce

Kudüs

Tartışmalı yargı düzenlemesi hakkında ulusa sesleniş konuşması yapan İsrail Başbakanı, yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemelere karşı ülke genelinde kitlesel protestoların yoğunlaşması ve genel grevlere gidilmesi üzerine tasarı konusunda geri adım attı.

Netanyahu, "gerçek bir diyaloğa fırsat vermek amacıyla Meclis tatilinden sonrasına kadar tartışmalı yasa tasarılarına mola verme kararı aldığını" söyledi.

Haftalardır ülke genelinde artan protestoların hedefinde olan Netanyahu, "Kabul edemeyeceğim bir şey var. Şiddet yanlısı bir azınlık, İsrail'i parçalamaya çalışıyor, bizi iç savaşa çekmek istiyor ve askerlik hizmetini reddetmek için çağrıda bulunuyor. Bu korkunç bir suçtur." dedi.

Netanyahu, şunları kaydetti:

"Ulusal sorumluluk gereği, yargı reformunun ikinci ve üçüncü oturumlarını Meclisin bu döneminde yapmayı erteleyerek, daha geniş bir konsensüse varmak amacıyla Meclisin gelecek döneminde yapma kararı aldım. Bir yandan bireysel hakları daha fazla güçlendirirken, yargıda kaybolan dengeyi öyle veya böyle yeniden kuracağız.”

Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini erteleme kararı, koalisyon ortağı aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile anlaşmasının ardından geldi.

Taraflar arasındaki anlaşma kapsamında, Ben-Gvir'in yönetimindeki Ulusal Güvenlik Bakanlığına bağlı "Ulusal Muhafızlık" isimli yeni bir güvenlik gücü kurulmasının bir sonraki kabine toplantısında onaylanması kararlaştırıldı.

Netanyahu'nun yargı düzenlemesini askıya alacağına yönelik haberler, koalisyon hükümetinde çatlağa neden olmuştu. İsrail basını, Ben-Gvir’in, yargı düzenlemesinin durdurulması halinde istifa edeceğini ve "koalisyon hükümetini devirme" tehdidinde bulunduğunu aktarmıştı.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı "yargı reformu"

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu.

Ülke genelinde 13 haftadır on binlerce İsrailli hükümetin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar gerçekleştiriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe'den "Sezonun 26 haftalık özeti" paylaşımı

2023-03-21 14:53 - Spor

Brent petrolün varil fiyatı 76,18 dolar

2023-03-24 10:57 - Ekonomi

Deprem bölgesinde öncelikli malzeme ihtiyacı sürüyor

2023-03-21 12:18 - Çevre-Hayat

Togg, Samsun'da mobil deneyim merkezi açtı

2023-03-25 15:52 - Teknoloji

MotoGP'de sezonun ilk yarışını Francesco Bagnaia kazandı

2023-03-26 18:48 - Spor

Muhsin Yazıcıoğlu vefatının 14. yılında törenle anıldı

2023-03-25 18:02 - Siyaset

Kendime yaptığım en büyük iyilik -Zübeyde K. Aslan yazdı-

2023-03-21 05:53 - En Son Yazılar

Hatay'da dalında kalan limonların toplanması çağrısı

2023-03-21 14:08 - Ekonomi

Prof. İznik ve Strabon’a coğrafya eleştirisi -Ramazan Topraklı yazdı-

2023-03-27 06:24 - En Son Yazılar

Bulgar yüzücü Miladinov, Avrupa Şampiyonası'nda kazandığı madalyayı depremzedeler için sattı

2023-03-21 11:57 - Spor

İlgili Haberler

Avrupalı şirket yöneticileri AB'den yapay zeka yasasının ertelenmesini istedi

17:08 - Dünya

AB, Avrupa'da orman yangını mücadelesini kritik noktalarda artırdı

16:37 - Dünya

Fransız aşırı sağcı siyasetçi Le Pen'in AP'deki siyasi grubunun yolsuzluğa karıştığı iddia

16:32 - Dünya

ABD'nin İran yolcu uçağını vurarak 290 kişiyi öldürmesinin üzerinden 37 yıl geçti

16:27 - Dünya

Güney Kore meclisi, sıkıyönetim kurallarında değişikliğe gitti

16:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Avrupalı şirket yöneticileri AB'den yapay zeka yasasının ertelenmesini istedi

17:08 - Dünya

Beşiktaş, yeni sezon hazırlıklarının ilk etabını tamamladı

17:03 - Spor

Seyahatsever projesi için başvurular başladı

16:57 - Gündem

Beşiktaş Kulübü Başkanı Serdal Adalı, yeni transfer David Jurasek ile buluştu

16:52 - Spor

Türk kozmetik sektörü Avustralya pazarında büyümeyi hedefliyor

16:48 - Ekonomi