?>

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde bir aracı İHA'yla hedef aldı

İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentinde bir aracı hedef alan saldırısında Hamas mensubu hayatını kaybetti.

Dünya - 4 ay önce

İstanbul/Beyrut

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde, İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracının (İHA) Sayda kentinin kuzeyinde bir aracı hedef aldığı aktarıldı.

Sayda Belediye Stadyumu yakınında meydana gelen saldırının ardından olay yerine ambulans ve itfaiye ekiplerinin sevk edildiği kaydedildi.

Basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde hedef alınan aracın tamamen yandığı görüldü.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin haberinde, saldırının suikast girişimi olduğuna işaret edilerek, "bir Hamas yetkilisinin" hedef alındığı ifade edildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da saldırıda bir kişinin öldüğü doğrulandı.

Hamas'tan isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araçta Hamas'ın Lübnan'daki askeri mensuplarından birinin bulunduğunu söyledi.

Lübnan basınına yansıyan haberlerde ise hayatını kaybeden kişinin Hamas'ın askeri sorumlularından Muhammed Şahin olduğu belirtildi.

Şahin'in, İsrail'in 2 Ocak 2024'te Beyrut'un güneyindeki Dahiye'ye düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri'ye yakın olduğu ifade edildi.

İsrail basınına göre de yolsuzluk davaları sebebiyle hakim karşısına çıkan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun saldırının düzenlendiği sırada "acil güvenlik görüşmesi" sebebiyle mahkeme salonundan yaklaşık 20 dakika ayrılması dikkati çekti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn: İsrail'e güvenilmez, yarın tam bir çekilmenin olmayacağından endişeliyiz

Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Avn'ın Gazeteciler Sendikası ile görüşme sonrasında yaptığı açıklamalara yer verildi.

İsrail'in Lübnan'daki işgalinin devam etmesi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten Avn, "Yanlış kurşun bir insanı öldürür, ama yanlış söz bir milleti öldürür." dedi.

Avn, "Sorumlu davranın ve mezhep çatışmalarına girmeyin. Kardeş ve dost ülkelere zarar vermeyin. Eleştirmeniz gerekiyorsa, yapıcı olsun." ifadelerini kullandı.

Lübnan'da yeni kurulan hükümetle belirlenen hususlar doğrultusunda çözümler üretmek için çalışacağını kaydeden Avn, yeniden yapılanma ve savaşın etkilerini ortadan kaldırmak için "her türlü yardımı memnuniyetle karşılayacaklarını" vurguladı.

Avn, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden çekilmesi konusunda "İsrail düşmanına güvenilemez. Yarın tam bir çekilmenin olmayacağından endişeliyiz." diye konuştu.

"Lübnan artık yeni bir savaşa tahammül edemiyor"

İsrail'in çekilmemesi ihtimalini değerlendiren Avn, "Savaş seçeneği fayda vermiyor, diplomatik yollardan çalışacağız. Çünkü Lübnan artık yeni bir savaşa tahammül edemiyor. Lübnan ordusu, İsraillilerin çekileceği köy ve kasabalara konuşlanmaya hazır." ifadelerini kullandı.

Avn, "Önemli olan İsrail'in çekilmesinin sağlanması." diyerek, Hizbullah'ın elindeki silahlar konusunun Lübnanlılar arasında uzlaşılarak çözülmesi gerektiğini işaret etti.

Lübnan ordusunda "her bölge ve mezhepten" mensupların bulunduğunun altını çizen Avn, ordu içerisinde mezhep çatışmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.

Avn, Lübnan'da yeni kurulan hükümetin güvenoyu kazanması sonrasında Suriyeli mülteciler için komite kurulacağı ve konuya ilişkin meselelerde çözümler aranacağı bilgisini verdi.

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki işgali

Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım 2024'te ateşkese varılmıştı. Anlaşma kapsamında İsrail ordusunun 60 gün içinde Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği noktalardan çekilmesi gerekiyordu. Ancak İsrail, Lübnan ordusunun ülkenin güneyine "tam olarak yerleşmediğini" ileri sürerek, işgal süresini 18 Şubat'a kadar uzatmıştı.

Anlaşmaya göre işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gereken sürenin uzatılmasını isteyen İsrail, 5 noktada askerlerini konuşlandıracağı yönünde açıklamalarda bulunurken, Lübnanlı yetkililer buna karşı çıkıyor.

Ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girdiği 27 Kasım 2024'ten bu yana sık sık anlaşmayı ihlal eden İsrail ordusunun saldırılarında, 73 kişi hayatını kaybederken, 265 kişi yaralandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD’li gazeteci Hinkle’ye konuşan Rusya KGT Başkanı Karahan: Türkiye ile Rusya, Suriye konusunda mutabık kaldı

2025-02-17 09:33 - Özel Haber

Fas'ın Kasır El Kebir şehri yakınlarında 5,1 büyüklüğünde deprem

2025-02-11 04:53 - Dünya

Elon Musk, çevirim içi programda kendini 'Beyaz Saray Teknik Destek Birimi' olarak tanıttı

2025-02-14 10:04 - Medya

Trump'ın Filistinlileri zorla yerinden etme planı İsveç ve İngiltere'de protesto edildi

2025-02-15 21:22 - Dünya

Ekvador'da devlet başkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

2025-02-10 22:27 - Dünya

Asya Altyapı Yatırım Bankasından Türkiye'deki kamu projelerine üç yılda 5 milyar dolarlık deste

2025-02-17 13:13 - Ekonomi

Atlarına zinde kalmaları için kar üstünde antrenman yaptırıyorlar

2025-02-12 13:13 - Çevre-Hayat

LPG dağıtıcı ve otogaz bayilik lisansı için indirimli teminat uygulaması kaldırıldı

2025-02-15 09:41 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif'e Togg hediye etti

2025-02-13 16:03 - Siyaset

Balıkesir'in bazı ilçeleri ile Marmaris ve Fethiye'de deniz suyu çekildi

2025-02-10 18:38 - Gündem

İlgili Haberler

Trump: İsrail, Gazze'de 60 günlük ateşkes için gerekli şartları kabul etti

02:42 - Dünya

Avrupa'nın yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

01:32 - Dünya

İsrail, Gazze'den alıkoyduğu 14 esiri aylar sonra serbest bıraktı

00:37 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da yeni yerleşim yeri kuruyor

00:12 - Dünya

ABD, BM Özel Raportörü Albanese'nin görevine son verilmesi talebini yineledi

23:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump: İsrail, Gazze'de 60 günlük ateşkes için gerekli şartları kabul etti

02:42 - Dünya

Avrupa'nın yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

01:32 - Dünya

İsrail, Gazze'den alıkoyduğu 14 esiri aylar sonra serbest bıraktı

00:37 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da yeni yerleşim yeri kuruyor

00:12 - Dünya

ABD, BM Özel Raportörü Albanese'nin görevine son verilmesi talebini yineledi

23:43 - Dünya