İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere ateş açtı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Filistinlilere "bölgede konuşlanmış güçlere yaklaştıkları" iddiasıyla ateş açtığını duyurdu.

Dünya - 1 yıl önce

İstanbul
Ordunun X platformundaki hesabından yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren birliklerimize yaklaşan ve onlar için tehdit oluşturan çok sayıda şüpheliye ateş açtık." ifadesine yer verdi.
Açıklamada, İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyinde onlara doğru hareket eden bir Filistinliyi gözlemlediği ve onu uzaklaştırmak için ateş açtığı iddia edildi.
"Şüphelinin" askeri birliklere doğru ilerlemeye devam ederek doğrudan tehdit oluşturduğu savunulan açıklamada, "tehdidi ortadan kaldırmak" için tekrar ateş açıldığı öne sürüldü.
Ordu ayrıca insansız hava aracıyla (İHA) "mutabık kalınan plana muhalif şekilde denetim güzergahı olmayan; araç ulaşımı için onaylanmayan bir yoldan Gazze Şeridi'nin orta kesiminden kuzeye doğru hareket ettiği" iddiasıyla Filistinli bir aracı uzaklaştırmak için ateş açtığını aktardı.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere, "talimatlara uyma", "bölgede konuşlu güçlere yaklaşmama" ve "üzerinde anlaşılan denetim güzergahları dahilinde kalma" çağrısında bulundu.
İsrail, 19 Ocak'ta Hamas ile varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasına rağmen Gazze'de ateşkesi sık sık ihlal ediyor.

Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşması

Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girmişti.
Anlaşma kapsamında 27 Ocak Pazartesi günü, Netzarim Koridoru Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılmış, İsrail ordusu 9 Şubat'ta Netzarim Koridoru'ndan çekilmişti.
Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusunun 8 ay süren işgalinin ardından 1 Şubat'ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açılmıştı.
Esir takasının ilk altı turunda, İsrail hapishanelerindeki bin 135 Filistinli esir ile Gazze'deki 19 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.
Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasına göre, 42 günlük birinci aşamada toplam 1900'ün üzerinde Filistinli esir ve 33 İsrailli esirin serbest bırakılması bekleniyor.
Hamas, Gazze'de kalan İsrailli esirlerin sayısıyla ilgili resmi açıklama yapmıyor. İsrail basını ise esir takasının altıncı turunun ardından Gazze'de 73 İsrailli esirin kaldığını aktarıyor.
Birinci aşamanın sonunda Gazze'de kalan esirlerin durumunun ise anlaşmanın ikinci aşama müzakerelerinde ele alınması bekleniyor. İsrail basını, anlaşma devreye girdikten 16 gün sonra başlaması gereken ikinci aşama müzakereleri için İsrail yönetiminin ayak sürüdüğünü belirtiyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Batı Karadeniz için fırtına uyarısı

2025-02-16 14:28 - Gündem

Doğal minerallerden "yanmaz ahşap" üretti

2025-02-13 12:37 - Çevre-Hayat

Oxfam: Gazze'nin kuzeyi ve Refah'taki su miktarı, 7 Ekim öncesinin yüzde 7'sinin altı

2025-02-18 13:47 - Dünya

İznik’in Fethinin 950. 945. 694. Yılı kutlaması -Ramazan Topraklı yazdı-

2025-02-17 07:37 - En Son Yazılar

Galatasaray'ın AZ Alkmaar maçı kamp kadrosu açıklandı

2025-02-12 16:17 - Spor

Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

2025-02-13 22:25 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Avrupa Ligi'nde son 16 play-off turu ilk maçları tamamlandı

2025-02-14 02:52 - Spor

Göztepe Kulübünün 100. yıl logosu ve kutlama programı tanıtıldı

2025-02-15 16:43 - Spor

Bakan Göktaş, Gümüşhaneli üçüzler Recep, Tayyip ve Erdoğan'ın doğum günlerini kutladı

2025-02-12 10:18 - Çevre-Hayat

Trafikte 'makas atanlar'a yeni yaptırımlar gelecek

2025-02-16 10:32 - Asayiş

İlgili Haberler

AB'de krizler sürerken liderlerin yaz tatilleri tartışılıyor

12:07 - Dünya

Kuzey Kore: Güney Kore ve ABD tatbikatı saldırgan bir savaşın provasıdır

12:03 - Dünya

Yemen'in Ankara Büyükelçisi Turiq, Yemen-Türkiye Forumu'yla ilişkilere ışık tuttuklarını v

11:53 - Dünya

Fransa'nın Landes vilayetindeki orman yangınında 1100 hektarlık alan küle döndü

11:38 - Dünya

Panama Kanalı, açılışının 112. yıl dönümünde dünya ekonomisindeki önemini koruyor

11:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Türk savunma sanayisi 25 yılda stratejik dönüşüme imza attı

12:37 - Ekonomi

Turkcell'in yılın ikinci çeyreğinde net karı 5,2 milyar lira oldu

12:33 - Ekonomi

Türkiye'de son 24 yılda 2 bin 251 kilometre hızlı tren hattı inşa edildi

12:22 - Ekonomi

Kredi kuruluşlarının nakdi kredileri haziranda yıllık bazda 28,1 trilyon liraya ulaştı

12:14 - Ekonomi

AB'de krizler sürerken liderlerin yaz tatilleri tartışılıyor

12:07 - Dünya