?>

İsrail, Filistin'de mayıs ayında basın özgürlüğünü 119 kez ihlal etti

İsrail'in Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria'da basın mensupları aleyhinde 119 ihlal gerçekleştirdiği kaydedildi

Medya - 3 ay önce

Ramallah

Filistin Kalkınma ve Basın Özgürlüğü Merkezi, İsrail'in Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da mayıs ayında basın mensupları aleyhinde işlediği ihlallerin yer aldığı bir rapor yayımladı.

Raporda mayıs ayında Filistin'de medya özgürlüklerini hedef alan ihlallerin sayısında nisan ayına nispetle önemli bir artış görüldüğü ifade edildi.

İsrail ordusunun, basın mensupları aleyhinde nisanda 73 olan ihlal sayısının mayıs ayında 119'a yükseldiği belirtildi.

Mayıs ayındaki ihlallerin 82'sinin Batı Şeria'da, 37'sinin Gazze Şeridi'nde gerçekleştiği ifade edildi.

İsrail güçlerinin, Gazze'de 6'sı yaşadıkları yerleri bombalayarak 15 gazeteciyi "soğukkanlılıkla" öldürdüğü bildirildi.

Basın mensuplarının ayrıca görev yaptıkları sırada da sürekli fiziksel saldırıya maruz kaldıkları belirtilen açıklamada, 19'u Batı Şeria'da olmak üzere 27 fiziksel saldırı vakasının yaşandığı aktarıldı.

Mayıs ayında yaşanan saldırılar arasında en şiddetlisinin ise Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Issam Rimavi'nin, işgal altındaki Batı Şeria'da, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin baskınını takip ederken darbedilmesi olduğu ifade edildi.

Ramallah kentine bağlı Mugayyir ve Ebu Felah köylerinde bulunduğu sırada üzerinde basın yeleği olmasına rağmen ağır şekilde darbedildiği anımsatılan Rimavi'nin, başına aldığı ağır darbe sonucu beyin sarsıntısı yaşadığı; hala Filistin Tıp Kompleksi'nde tedavi altına olduğu belirtildi.

Öte yandan Al Jazeera kanalına konuk olarak çıktıktan sonra gazeteci Servet Şakra'nın yaklaşık 6 saat gözaltına alındığı; Sada News muhabiri Hanin Kavarık'ın da gözaltına alındıktan sekiz gün sonra serbest bırakıldığı kaydedildi.

Mayıs ayında gerçekleştirilen 31 ihlalde ise haber akışının engellendiği; 4 ihlalde de basın mensuplarının ekipmanlarına el konulduğu ya da kullanılmaz hale getirildiği ifade edildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde insansız hava aracı ve füzelerle düzenlediği saldırılarda gazetecilere ait 10 evin yıkıldığı bilgisi paylaşıldı.

Merkez, Gazze Şeridi'nde süregelen soykırımla birlikte basın mensuplarının katledilme görüntülerinin gündemden düşmediğine dikkati çekti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı için sponsorluk anlaşmaları imzalandı

2025-06-04 19:37 - Spor

Anne kız Geleneksel Türk Okçuluğu'nda aynı hedefe ok atıyor

2025-05-29 12:18 - Spor

Narin Güran cinayetiyle ilgili 12 sanık ile suça sürüklenen 3 çocuğun yargılandığı davada karar

2025-05-30 20:47 - Gündem

Borsa günü düşüşle tamamladı

2025-05-29 18:53 - Ekonomi

İzmir'de Ayakkabıcılar Sitesi'nde atık yığınları oluştu

2025-06-03 18:38 - Gündem

Hatay'da Gölbaşı Gölü'nü kaplayan su sümbülleri temizleniyor

2025-06-02 17:43 - Çevre-Hayat

Anadolu'da yeni bir havacılık merkezi doğuyor

2025-06-01 14:38 - Teknoloji

Bisiklet tutkunu çift 14 yıldır birlikte pedal çeviriyor

2025-06-03 12:18 - Çevre-Hayat

Bitcoin Kaç Dolar Oldu? Neden Bu Soru Bu Kadar Yaygınlaştı

2025-05-29 13:22 - İnsan&Hayat

Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

2025-06-03 18:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

WSJ: Trump, İsrail'in Katar'a saldırısının ardından Netanyahu ile gergin bir görüşme yaptı

09:22 - Medya

Savaş muhabirliği eğitiminde gazeteciler, sahada karşılaşacakları zoluklara hazırlandı

21:42 - Medya

NSosyal'in medya modu Android'de kullanımda

17:03 - Medya

Guardian gazetesi: İsrailli keskin nişancılar Filistinli bir ailenin fertlerini tek tek katletti

12:33 - Medya

Telegram'ın kurucusu Durov: Fransa'daki protestolarda Telegram kullanılmasından gurur duyuyorum

09:03 - Medya

Günün Manşetleri

Halkbank Sırbistan'da 3 yeni şube açtı

21:13 - Ekonomi

Bakan Bolat: Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdük, bunun dinamosu sanayi sektörü oldu

20:57 - Ekonomi

İzmir'in Karşıyaka ve Konak ilçelerinde biriken çöplere mahalleliden tepki

20:48 - Gündem

Denizli'nin Buldan ilçesindeki orman yangını kontrol altına alındı

20:33 - Gündem

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas liderlerine saldırı tehdidini yineledi

20:13 - Dünya