İsrail basını: Tel Aviv yönetimi ABD-İran mutabakatından rahatsız

İsrailli yetkililer, ABD ile İran arasında varılan mutabakatı “şok edici” olarak nitelendirerek bunun, Tel Aviv yönetiminin beklentilerinin aksi yönünde bir gelişme olduğunu belirtti

Medya - 2 ay önce

İsrail'in Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Washington ile Tahran arasında varılan mutabakat İsrail'de şaşkınlıkla karşılandı.
İsmi açıklanmayan İsrailli yetkililer, anlaşmanın Tel Aviv'i zor durumda bıraktığını ifade ederek, gelişmeyi “İsrail'in otobüsün altına atılması” şeklinde değerlendirdi.
Haberde görüşlerine yer verilen üst düzey bir İsrailli yetkili, ABD ile İran arasındaki mutabakatı “İsrail açısından şok edici” sözleriyle nitelendirerek İsrail'in uzun süredir ABD-İran müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanacağını öngördüğünü kaydetti.
Kanal 13 ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkan Yardımcısı JD Vance arasında, 14 Haziran'da Lübnan'daki İsrail askeri varlığının ele alındığı gergin bir telefon görüşmesi yapıldığını ileri sürdü.
Habere göre görüşmede, İran ile üzerinde uzlaşı sağlanan anlaşmanın bazı maddeleri de gündeme geldi. İsrailli bir yetkili, İsrail ordusunun Lübnan'dan çekilmeyeceğini ancak bundan sonraki her askeri faaliyetin yeniden değerlendirileceğini söyledi.
Kanal 13, üst düzey bir ABD'li yetkilinin de anlaşmanın İsrail'in Lübnan'ın güneyinden çekilmesini içermediğini ve Tel Aviv'in “kendini savunma hakkını” koruyacağını ifade ettiğini aktardı.
Öte yandan Kanal 15 televizyonu, İsrail Güvenlik Kabinesi'nde bazı bakanların Başbakan Netanyahu'dan Lübnan'daki operasyonların sürdürülmesini ve daha fazla bölgenin kontrol altına alınmasını talep ettiğini bildirdi.
Habere göre Netanyahu, kabine toplantısında yaptığı değerlendirmede, temel hedeflerinin “en yoğun baskılar altında dahi hareket serbestisini korumak” olduğunu belirterek, “Hem Beyrut'ta hem de Tahran'da dokunulmazlık olacak.” ifadesini kullandı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ise toplantıda, ordunun sınır hattına çekilmeyeceğini ve askerlerin riske atılamayacağını söyledi.
Kanal 15'in haberine göre, bazı kabine üyeleri toplantıda, ABD Başkanı Donald Trump'ı “petrol ve para karşısında taviz vermekle” eleştirdi.
Netanyahu, daha önce yaptığı açıklamada, ABD ile İran arasındaki anlaşmanın ayrıntılarını bilmediğini belirtmiş, buna karşın Lübnan'da kontrol altında tuttukları bölgelerde kalma yönündeki tutumlarını sürdüreceklerini ifade etmişti.
ABD, İran ve Pakistan'ın arabuluculuğunda yürütülen temaslar sonucunda taraflar, İran'a yönelik çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan bir mutabakat zaptı üzerinde uzlaşıya varıldığını duyurmuştu.
ABD Başkanı Trump, ülkesinin İran ile anlaşmayı imzaladığını ve Hürmüz Boğazı’nın cuma gününden itibaren tamamen açık olacağını açıklamış, Tahran yönetimi ise mutabakat zaptının cuma günü İsviçre'nin Cenevre kentinde imzalanacağını bildirmişti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Iraklı grafiti sanatçısı 40 yıl sonra gelen Dünya Kupası sevincini Bağdat'ın duvarlarına taşıdı

2026-06-15 12:13 - Magazin

Gupse Özay yeni kitap serisi 'Gupi'yi minik okurlarıyla buluşturdu

2026-06-13 19:32 - Magazin

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu 5 bin kişilik rekor denemesi yapacak

2026-06-09 20:52 - Magazin

Rock grubu Scorpions, 24 Haziran'da Beşiktaş Tüpraş Stadyumu'nda konser verecek

2026-06-11 10:32 - Magazin

Memleketine dönen müzisyen hem çobanlık hem bateri eğitmenliği yapıyor

2026-06-11 14:22 - Magazin

Aizanoi Antik Kenti'nde Spor Festivali düzenlendi

2026-06-09 20:07 - Magazin

Suudi Arabistan’da Kur’an ayetlerinin de yer aldığı Hz. Osman dönemi öncesine ait buluntular keşfedildi

2026-06-12 11:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Türkiye ile Rusya arasındaki tarım ticareti yılın ilk döneminde yüzde 5,7 arttı

2026-06-09 08:02 - Özel Haber

Endonezya'da 2025'teki yağışlar, dünyanın en nadir büyük maymun türünün yüzde 7'sini yok etti

2026-06-11 10:57 - Çevre-Hayat

NASA, Artemis III görevi kapsamında Ay'a yolculuk yapacak astronotları açıkladı

2026-06-09 20:32 - Teknoloji

İlgili Haberler

İsrail basını: 'Bölgesel savunma birimleri', ordu içinde bağımsız bir güç gibi hareket ediyor

23:57 - Medya

"Mekke Ortak Savunma Anlaşması" uluslararası basında geniş yer buldu

23:42 - Medya

DMM, "Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın NATO'nun 5. maddesiyle çeliştiği" iddiasını yalanladı

20:12 - Medya

Musk’tan Fransa'daki seçimlerde yabancı müdahaleyi önlemek için X’in kapatılmasını isteyen siyasetçiye tepki

14:42 - Medya

İletişim Başkanlığının hazırladığı 'Ayın Tarihi' dergisinin Temmuz sayısı yayımlandı

13:28 - Medya

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Gündem

Kolombiya'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 234'e

21:17 - Dünya

Bosna Hersek'ten yola çıkan "Filistin Konvoyu" Habur Sınır Kapısı'na ulaştı

21:03 - Gündem

Suudi Arabistan Kralı Selman, Türkiye ve Pakistan'la imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması�

20:57 - Dünya

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Gündem