?>

İspanyol hükümetinden 50 milyar avroluk 'ekonomiyi canlandırma paketi

Kovid-19 salgınından dolayı ekonomisi en fazla zarar görecek ülkelerin başında gösterilen İspanya'da hükümet, 50 milyar avroluk destek paketi açıkladı.

Dünya - 5 yıl önce

Madrid

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin, İş verenler Konfederasyonu (CEOE) ve ülkedeki iki büyük sendikanın liderleriyle vardığı uzlaşma sonucu hazırlanan İstihdam Yaratma ve Ekonomiyi Yeniden Canlandırma Anlaşması, Madrid'deki Başbakanlık Konutu'nda imzalandı.

Başbakan Pedro Sanchez, imza töreninde yaptığı konuşmada, Kovid-19'la mücadelede "direnme döneminin" geride kaldığını, şimdi ekonomiyi yeniden canlandırma ve istihdam yaratma döneminin geldiğini vurguladı.

Sanchez, "Yeni bir ekonominin temellerini atıyoruz ve bu aşamada fikir birliği büyük önem arz ediyor. Yeni iş dallarında yeni istihdamlar yaratacağımıza eminim." dedi.

Sanchez ayrıca Avrupa Birliği fonlarından İspanya'nın faydalanacağı 150 milyar avronun "kuvvetli bir büyüme için yatırım planlarında kullanılacağını" ifade etti.

Anlaşmanın içeriği

İmzaların atıldığı anlaşmayla ilgili verilen bilgiye göre, söz konusu 50 milyar avroluk desteğin 40 milyar avrosunun şirketlerin yeni yatırım projelerini teşvik için Resmi Kredi Enstitüsü (ICO) tarafından sağlanacağı kaydedildi.

Devlet Sanayi Katılımları Kurumu (SEPI) tarafından yönetimi yapılacak 10 milyar avroluk yeni bir fonun da stratejik öneme sahip şirketlerin ayakta kalmasına destek vereceği bildirildi.

Diğer yandan Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlarda, Kovid-19'dan zarar gören turizm ve otomotiv sektörlerine yönelik yeni teşvik ve destekler açıklandı.

Hükümet, otomobilini yenileyenlere 300 ila 4 bin avroluk yardım yapılacağını duyurdu.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2020 yılı sonu tahminlerine göre Kovid-19'dan dolayı İspanyol ekonomisinin yüzde 12,8 daralması öngörülüyor.

İspanya Merkez Bankası ise tahminlerini olumsuz yönde revize ederek, ekonomik küçülmenin yüzde 15'i bulabileceği, işsizlik oranının yüzde 23'lere çıkabileceği, kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının yüzde 115'e, bütçe açığının da yüzde 11,2'ye ulaşabileceğini açıklamıştı.

Merkez Bankası, ekonominin en az şekilde zarar görebilmesi için harcamaların kısıtlanması ve vergilerin artırılması yönünde tavsiyeler de bulunsa da, şu an için hükümet, iş verenler ve sendikalar buna karşı çıkıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'nın 'Taliban'a para teklifi' iddialarına ilişkin CIA ve NSC'den açıklama

2020-06-30 23:58 - Dünya

Ömür Çelikdönmez’in anne acısı

2020-07-02 05:34 - Özel Haber

İran'da Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 144 kişi hayatını kaybetti

2020-06-28 18:25 - Gündem

Boğaziçi'nin ikinci gerdanlığı 32 yıldır hizmet veriyor

2020-07-03 19:35 - Gündem

Bakan Varank: 65 yaş üstü için hazırlanan 'hijyen paketleri' 5,5 milyon kişiye ulaştırıldı

2020-06-28 15:32 - Gündem

İsrail, Batı Şeria'daki bazı bölgeleri "ilhak" planında zamanla yarışıyor

2020-06-29 16:57 - Dünya

Lille'den Yusuf Yazıcı paylaşımı

2020-07-02 21:27 - Spor

Giresun'da üretilen meyve aromalı maden suları Uzak Doğu'da da sevildi

2020-06-28 14:03 - Ekonomi

İspanyol hükümetinden 50 milyar avroluk 'ekonomiyi canlandırma paketi

2020-07-03 19:42 - Dünya

Gürcistan'dan Otokar'a 175 adetlik otobüs siparişi

2020-06-26 21:06 - Ekonomi

İlgili Haberler

Nike ve Adidas'ın da aralarında bulunduğu ayakkabı üreticileri Trump'tan tarife muafiyeti

01:17 - Dünya

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

İsrail, Suriye'de hava saldırıları düzenledi

00:32 - Dünya

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Deyrizor'daki varlığını azaltıyor

00:27 - Dünya

ABD'de 6 yaşındaki Filistin kökenli çocuğu öldüren kişiye 53 yıl hapis cezası

23:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

Türk lirasını destekleyecek yeni adımlar devreye girdi

00:37 - Ekonomi

İsrail, Suriye'de hava saldırıları düzenledi

00:32 - Dünya

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Deyrizor'daki varlığını azaltıyor

00:27 - Dünya

Manchester City, Vitor Pereira'nın 6 maçlık galibiyet serisini bitirdi

00:18 - Spor