İranlı kadın motosikletçinin hayali engellerin kalkması

İran kadın motosiklet yarışı şampiyonu Şefii, "En büyük arzum, İran'da kadınların motosiklet sürmesi önündeki engelin kaldırılması ve kadınlara motor ehliyetinin verilmesi." dedi. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

TAHRAN - Elahe Salari/Murat Karadağ

İran'ın kadın motosiklet yarışı şampiyonu Behnaz Şefii, AA muhabirine verdiği röportajda, kadın sporcuların İran'da karşılaştığı zorluklara değindi.
Şefii, "En büyük arzum, İran'da kadınların motosiklet sürmesi önündeki engelin kaldırılması ve kadınlara motor ehliyetinin verilmesi." diye konuştu.

Motor sürmeyi seven bir kadın olarak erkeklere benzemek istemediğini belirten 29 yaşındaki sporcu, "15 yaşındayken köyde kadın bir motor sürücüsü gördüm ve böylece motor sürmeye merak duymaya başladım. Gördüğüm her motorcudan, bir tur atmak için motorlarını isterdim hep. Böylece bir süre sonra motor sürmeyi profesyonel olarak öğrenmeye karar verdim." dedi.

"Hem yarış hem de kros motosikleti kullanıyorum"

Şefii, spor dışında, İran'da kadınların spor yapması önündeki engellerin kaldırılması için çaba sarf ettiğini belirterek, "Resmi olarak bu sporda çalıştırıcımız yok. Ben hem yarış hem de kros motosikleti kullanıyorum. Bir süre önce bayanlara ücretsiz motosiklet sürücülüğü eğitimi için ilan verdim ve şu ana kadar bu alanda 114 kişi ders aldı." ifadelerini kullandı.
Geçen yıl verdiği mücadele sonucunda ilk kez İran'da bayanlara yönelik motosiklet yarışı düzenlemeyi başardığını aktaran Şefii, uzun çabalar sonucunda, Azadi motosiklet pistinde antrenman yapma izni de elde ettiğini söyledi.

Şefii, "Önümüzdeki birkaç gün içerisinde artık resmi bir motosiklet pistinde antrenman yapabilirim. Umarım yavaş yavaş bu tür engelleri ortadan kaldırarak, kadın motorcuların, ehliyet alması ve motor sürmesinin önündeki engelleri kaldırmayı başarırız." şeklinde konuştu.

"Kadınlar cadde ve sokaklarda da motosiklete binmeyi arzu ediyor"

Motor sürmeye hevesli kadınların cadde ve sokaklarda da motosiklete binmeyi arzu ettiklerini kaydeden Şefii, "Ancak bizim için şu anda böyle bir imkan söz konusu değil." dedi.
Motor sporları eğitimi konusunda eğitici sertifikasını almayı bekleyen Şefii, bu alanda İran'ın ilk kadın motosiklet sürücüsü eğitmeni olacak.

Motor yarışları alanında İran'ın ilk kadın sporcusu olan Şefii, 2015 yılında İtalya'da düzenlenen yarışmada, en iyi 5 kadın motorcu arasında yer almıştı.
Yasal bir mani olmamasına rağmen, İran'da kadınların motosiklet sürmesi engelleniyor ve kadın sürücülere motosiklet ehliyeti verilmiyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Suriyeli anne ve bebeğinin cenazesi.. Prof. Görmez: Onlar mı Mülteci yoksa vicdanımız mı!

2017-07-08 19:12 - Dünya

Samsung Galaxy J5 2017 versiyonu, n11.com'da satışta

2017-07-05 14:51 - Ekonomi

Kafasını yem makinesine kaptıran genç hastaneye kaldırıldı

2017-07-05 00:47 - Asayiş

İranlı kadın motosikletçinin hayali engellerin kalkması

2017-07-10 14:47 - Çevre-Hayat

Esed rejimi 'çatışmasızlık bölgesi'ne saldırdı

2017-07-04 15:37 - Dünya

Hamile Suriyeli kadın ve çocuğunu öldüren zanlılar adliyeye sevk edildi

2017-07-07 17:47 - Asayiş

Sıcaktan kopan elektrik teli yangın çıkardı

2017-07-03 19:02 - Asayiş

Otomobilin her yerinden uyuşturucu çıktı

2017-07-03 19:02 - Gündem

'MİT tırlarına ilişkin bilgi talebi yazısı ABD Büyükelçiliğine ulaştı'

2017-07-05 19:47 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya'da

2017-07-07 00:22 - Dünya

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Çevre-Hayat

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Apple, ABD'nin Houston kentinde üretim merkezi açtı

23:17 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Suriye ile geçen yıl ticaretimiz yüzde 45 oranında arttı

23:07 - Ekonomi

Türkiye ile Suriye'nin iş birliğinde düzenlenen dil eğitimi kampına katılan öğrencilere sertifi

22:52 - Dünya

Terörle mücadelede yaralanıp malul sayılmayanların başvuru süreci 1 Eylül'de başlayacak

22:48 - Gündem

İngiltere'de 38,1 dereceyle "bu yılın en yüksek sıcaklığı" kaydedildi

22:43 - Dünya