?>

İranlı bakan'dan OPEC'e suçlama

İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi iki ülkenin İran aleyhine faaliyet yürüttüğünü iddia etti.

Dünya - 7 yıl önce

ANKARA

İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, "Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi iki ülke ABD ile işbirliği yaparak İran aleyhine faaliyet yürütüyor. İki ülke İran karşıtlığının öncülüğünü üstleniyor." dedi.

"Bu iki ülke Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri mi?" sorusunu cevapsız bırakan Zengene, İran'a zarar verme amacıyla tavır sergilemenin komşuluk ilişkilerine yakışmadığını belirterek OPEC üyesi olmayan bazı ülkelerin de İran'a zarar vermek için faaliyet yürüttüğünü öne sürdü.

Bloomberg'e açıklama yapan Zengene, bazı ülkelerin, küresel petrol piyasasında İran'ın petrol ihraç edememesi durumunda ortaya çıkacak olan petrol açığını kapatmaya istekli olduğunu vurgulayarak, "Bana göre mevzu ekonomi değil tamamen siyasidir ve yüzde yüz İran karşıtlığıdır." dedi.

OPEC'e üye ülkelerin ABD'nin stratejilerine uyumlu hareket ettiğinin altını çizen Zengene, "OPEC, ABD'nin enerji kurumu değil, bağımsız bir yapıdır. OPEC yöneticilerinin bunu anlaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

İran'ın petrol gelirinde 5 Kasım'dan sonra büyük düşüş bekleniyor

ABD'nin ikinci yaptırım paketinin devreye gireceği 5 Kasım'dan itibaren İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketi'ne uluslararası kısıtlamalar getirilecek ve ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran'dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanacak.

İkinci aşama yaptırımların devreye girmesiyle İran'ın petrol ihracatında günlük 500 bin ila bir milyon varil daha fazla düşüş öngörülüyor. Bu da yaklaşık 60 milyar dolar olan İran’ın yıllık petrol gelirinin yaklaşık 27 milyar dolar azalması anlamına geliyor.

ESAI Energy'nin raporuna göre, İran'ın bölgesel rakibi ve OPEC üyesi Suudi Arabistan'ın petrol üretiminde artışa giderek Güney Kore ve Japonya gibi Tahran'ın Asya'daki önemli petrol ithalatçılarının kayıplarını karşılayacağı öngörülüyor.

Muhabir: Tolga Akbaba,Mustafa Melih Ahıshalı

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

SpaceX Ay'a Japon milyarderi götürecek

2018-09-18 14:02 - Teknoloji

Türkiye Kayak Federasyonunun yeni başkanı Ali Oto

2018-09-14 00:02 - Spor

İranlı bakan'dan OPEC'e suçlama

2018-09-20 23:42 - Dünya

'Şehirlerimiz kültürel zenginliğiyle ayağa kalkıyor'

2018-09-16 06:02 - Siyaset

Etiketlere 'yerli malı' logosu

2018-09-18 15:42 - Ekonomi

Ekmek israfı geleneksel lezzetlerle önlenecek

2018-09-20 08:27 - Çevre-Hayat

'Avusturya’da Müslümanları zor bir süreç bekliyor'

2018-09-18 15:47 - Dünya

Hazine arazileri çiftçilere kiralanacak

2018-09-14 13:32 - Ekonomi

Susayan köpeğe polis şefkati

2018-09-14 14:02 - Çevre-Hayat

Bursa'nın belediyeleri yerli işletim sistemine geçecek

2018-09-16 18:52 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail güçleri, geçen ay Mescid-i Aksa'ya 26 baskın düzenledi

16:23 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na katılan 4 Belçikalı ülkesine döndü

16:08 - Dünya

Papua Yeni Gine'de 6,6 büyüklüğünde deprem

16:07 - Dünya

Almanya'nın 8 Ekim'den bu yana soykırım destekçiliği polis şiddetliyle de kendini gösterdi

16:07 - Dünya

İsrail, Gazze'de 2 yıldır sürdürdüğü saldırılarda 894 sporcuyu öldürdü

15:57 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail güçleri, geçen ay Mescid-i Aksa'ya 26 baskın düzenledi

16:23 - Dünya

Yurtta Filistin'e destek yürüyüşleri sürüyor

16:17 - Gündem

İstanbul'da avukat Öktem'in hayatını kaybettiği silahlı saldırının detaylarına ulaşıldı

16:12 - Gündem

Küresel Sumud Filosu'na katılan 4 Belçikalı ülkesine döndü

16:08 - Dünya

Papua Yeni Gine'de 6,6 büyüklüğünde deprem

16:07 - Dünya