?>

İran'daki çekirge istilasında 'yeni dalga' uyarısı

Geçen aylarda İran'ın güney ve güneybatı kesimlerindeki tarım alanlarında görülen çekirge istilasında bir aya kadar ikinci bir dalga beklendiği uyarısında bulunuldu.

Dünya - 6 yıl önce

İstanbul

İran Zirai Mücadele Teşkilatı Başkanı Dr. Muhammed Rıza Dergahi, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, çekirge istilasında bir aya kadar ülkenin güneyindeki Buşehr, Hürmüzgan ve Sistan-Beluçistan eyaletlerinde etkili olacağı düşünülen yeni bir dalga beklendiğini söyledi.

Çekirge istilasıyla mücadele kapsamında yaklaşık 5 aydan bu yana 570 bin hektar arazinin ilaçlandığını belirten Dergahi, "Bu mücadelede 28 milyar tümen (yaklaşık 12 milyon 450 bin Türk lirası) harcandı. Şu an 8 eyalette 2 bin kişi 950 araçla çekirgeye karşı ilaçlama çalışması yürütmektedir. Bu afetin yeni dalgası bir aya kadar Buşehr, Hürmüzgan ve Sistan-Beluçistan eyaletlerinde etkili olacaktır." dedi.

Dergahi ayrıca İran'ın güneyindeki 8 eyalette yağışların artması ve bölge ülkelerinin çekirge istilasıyla gereken mücadeleyi yapmamasının İran'daki çekirge istilasının artmasında etkili olduğunu ifade etti.

"Sel veya depremden aşağı kalır bir felaket değil"

Öte yandan İran Meclisi Hürmüzgan Milletvekili Ahmed Muradi, Hürmüzgan eyaletindeki çekirge istilasının bölgedeki çiftçileri yok etme aşamasına getirdiğini söyledi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, İran Meclisinde milletvekillere hitap eden Muradi, şunları kaydetti:

"Biz (Hürmüzgan'da) birkaç aydır çekirgelerin tarım arazilerini istilasıyla karşı karşıyayız. Bu konuya gereken önem verilmedi. Oysa bu durum sel veya depremden aşağı kalır bir felaket değil. Maalesef bu konuya gereken önem verilmedi ve çiftçiler yok olmak üzere."

İran Meclis Başkanı Ali Laricani ise meclisteki Tarım Komisyonu'na Hürmüzgan eyaletindeki çekirge istilasının araştırılmasıyla ilgili talimat verdiğini belirtti.

İran'da hava sıcaklığının artmasının ardından geçen aylarda ülkenin güney ve güneybatı kesimlerindeki tarım alanlarında çekirge istilası görülmüş, çekirgeler başkent Tahran'ın güney bölgelerine kadar ulaşmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nadal'dan tarihi şampiyonluk

2019-06-09 22:40 - Spor

Kalp hastalarına önemli uyarı

2019-06-05 15:58 - Sağlık

Ai Koç'tan UEFA açıklaması

2019-06-10 20:17 - Spor

Dumlupınar’da sel ve fırtına

2019-06-11 13:40 - Asayiş

Başkentte kan donduran kaza güvenlik kamerasında

2019-06-07 19:17 - Asayiş

'Suudi Arabistan Çin'in yardımıyla füze programını hızlandırdı' iddiası

2019-06-06 13:32 - Dünya

KKTC Dışişleri Bakanlığı: “Kıbrıs’ta ve Akdeniz’de tansiyon tehlikeli bir şekilde artıyor”

2019-06-07 20:23 - Dünya

NBA’de Toronto, Warriors karşısında 2-1 öne geçti

2019-06-06 14:09 - Spor

Kavgaya müdahale ederken şehit olan polis toprağa verildi

2019-06-07 22:37 - Gündem

'İmamoğlu 16 milyon İstanbullunun adayı olmuştur'

2019-06-05 18:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Almanya, Ukrayna için ABD'nin Patriot sistemlerini satın almayı düşünüyor

17:32 - Dünya

Trump, yabancı ziyaretçiler için ulusal park ücretlerini artıran kararnameyi imzaladı

16:52 - Dünya

İngiltere'de Huddersfield'daki tarihi bölgede çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışıl

16:28 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'da liderlerle görüştü

16:22 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ve Şerif ile görüştü

16:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya, Ukrayna için ABD'nin Patriot sistemlerini satın almayı düşünüyor

17:32 - Dünya

İzmir Ödemiş'teki orman yangını 40 haneli mahalleyi "hayalet köy"e dönüştürdü

17:28 - Gündem

Hull City'e 3 dönem transfer yasağı

17:07 - Spor

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 33'ü Trabzon'dan yapıldı

16:57 - Ekonomi

Trump, yabancı ziyaretçiler için ulusal park ücretlerini artıran kararnameyi imzaladı

16:52 - Dünya