?>

İran, AB ve İngiltere'nin yaptırımlarına karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu açıkladı

AB ile İngiltere, İran'da Mahsa Emini'nin ölümü sonrasında başlayan gösterilere yapılan müdahaleler nedeniyle dün İranlı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulama kararı almıştı.

Dünya - 3 yıl önce

Ankara

İran, Mahsa Emini'nin ölümü ve sonrasında ülkede başlayan protestolarla ilgili Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere'nin uyguladığı yaptırımları, "temelsiz, hukuka aykırı ve iç işlerine müdahale" olarak niteleyerek, karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu duyurdu.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, AB ve İngiltere'nin Tahran'a yönelik son yaptırımlarına ilişkin açıklama yaptı.

Kenani, "temelsiz, hukuka aykırı ve İran'ın iç işlerine müdahale" olarak nitelendirdiği İranlı kişi ve kurumlara yönelik uygulanan yaptırımları kınadıklarını belirtti.

Avrupa ülkelerini "yaptırım bağımlılığıyla akıl ve ciddiyetten uzaklaşmakla" suçlayan Kenani, bu yanlış yaklaşımla İran ile Avrupa arasındaki etkileşimin daraldığını söyledi.

Kenani, İran'ın yaptırımlara karşı gerekli önlemleri alacağını belirterek, "Ayrıca onlara cevap verme hakkımız saklıdır." ifadesini kullandı.

AB ve İngiltere'den İran'a ülkedeki protestolarla ilgili yaptırım

AB ve İngiltere dün ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, İran'da Mahsa Emini'nin ölümü ve sonrasında başlayan gösterilere yapılan müdahaleler nedeniyle aralarında iki bakanın da bulunduğu İranlı kişi kuruluşlara yaptırım uyguladıklarını duyurmuştu.

İngiltere, insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğu gerekçesiyle aralarında İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur'un da bulunduğu 24 İranlı yetkiliye yaptırım kararı almıştı.

AB de İran'da gösterilere yapılan müdahaleler nedeniyle İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'nin de aralarında olduğu İranlı 29 kişi ve 3 kuruluşa yeni yaptırımlar getirdiğini açıklamıştı.

AB ve İngiltere geçen ay da protestolarla ilgili İranlı kişi ve kuruluşlara yaptırım uyguladığını duyurmuştu. İran da buna karşılık 19 Ekim'de biri bakan 9 üst düzey İngiliz yetkili ile bazı kurumlara ve 26 Ekim'de Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin de aralarında olduğu Avrupalı 12 kişi ve 8 kuruluşa yaptırım kararı almıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli bilardocu Tayfun Taşdemir, dünya şampiyonu oldu

2022-11-13 15:39 - Spor

Dünya Kupası'nın son "Altın Top"u Modric'in

2022-11-09 11:48 - Spor

Mantardan ölümlerin yüzde 95'inden "köygöçüren" sorumlu

2022-11-08 09:46 - Gündem

2022 FIFA Dünya Kupası'nda F Grubu: Belçika

2022-11-12 12:23 - Spor

Bakan Kirişci: İsteyenin istediğini ürettiği uygulamaya son vereceğiz

2022-11-12 17:01 - Ekonomi

Biden, Elon Musk'ın yabancı ülkelerle iş birliğinin araştırılabileceğini söyledi

2022-11-10 14:18 - Dünya

Azerbaycan savaştan sonraki 2 yılı Karabağ'ın imarı ve diplomatik girişimlerle geçirdi

2022-11-10 15:02 - Dünya

BM yetkilileri ile Rusya heyeti, tahıl ve gübre sevkiyatını görüştü

2022-11-11 22:02 - Dünya

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş canlı yayında soruları yanıtladı

2022-11-09 05:03 - Siyaset

Mostar Köprüsü'nün yıkılışını "hafızalara kazıyan" kameraman o gün yaşananları unutam

2022-11-09 11:32 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 3'ü çocuk 5 kişi daha açlıktan hay

13:22 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivilleri hedef alan soykırımı 700 gündür aralıksız sürüyor

12:48 - Dünya

NBC News: ABD Adalet Bakanlığı, Epstein'ın yüklü ödeme yaptığı isimlerin gizli tutulmasını iste

12:42 - Dünya

Japonya Başbakanı İşiba, seçim sonuçları nedeniyle görevlerinden istifa kararı aldı

12:37 - Dünya

Avustralya'da binlerce kişi İsrail'e yaptırım talebiyle sokağa çıktı

12:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Otomotiv endüstrisi ağustosta 2,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

14:27 - Ekonomi

Trabzon'da balıkçı tezgahlarını mezgit ve istavrit süslüyor

13:57 - Ekonomi

Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi 4 santimetre yükseldi

13:52 - Gündem

Ankara Valiliğinden, kuvvetli ve gök gürültülü sağanak uyarısı

13:47 - Gündem

Eğirdir Gölü'ne can suyu verecek proje için imzalar atıldı

13:42 - Gündem