?>

Iraklılar, yerel seçimler için 10 yıl aradan sonra sandık başına gidiyor

Irak'ta 18 Aralık'ta yapılacak yerel seçimlerde, yaklaşık 16 milyon seçmen sandık başına gidecek.

Dünya - 2 yıl önce

Bağdat

Yerel seçimlerin 2013'ten bu yana yapılamadığı Irak'ta, en son 2018'de planlanan seçimler, ülkedeki siyasi ve güvenlik sorunları nedeniyle gerçekleştirilememiş, vilayet meclisleri de 2019'da yaşanan protestoların ardından feshedilmişti.

Irak Bakanlar Kurulu, vilayet meclislerinin belirleneceği yerel seçimin 18 Aralık'ta yapılmasını kararlaştırmıştı.

Federal bir yönetime sahip Irak'ta, bu seçimler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) şehirleri de kapsıyor.

Irak Yüksek Seçim Komiserliğine göre, seçimlerdeki ilk oy verme işlemi, 16 Aralık'ta başlayacak ve o gün sadece güvenlik güçleriyle yerinden edilmiş vatandaşlar oy kullanabilecek. Bunun dışında kalan vatandaşlar ise ayın 18'inde sandık başına gidecek. Seçimde yaklaşık 16 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Söz konusu seçimlerde çeşitli parti ve ittifaktan toplam 5 bin 904 aday yarışıyor.

Seçim rekabetinde bulunan siyasi güçler

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın siyasetten çekilmesi ve seçimleri boykot etmesinin ardından, bu dönemde Şii grupların yer aldığı "İnşa Ediyoruz" koalisyonu öne çıkan siyasi güçlerin başında yer alıyor.

Söz konusu koalisyonun başında İran destekli Bedir Hareketi lideri Hadi el-Amiri bulunuyor. Bunun yanı sıra eski başbakanlardan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu "Kanun Devleti" koalisyonu da Bağdat ve güneydeki şehirlerle doğuda Diyala ve kuzeyde Salahaddin ve Kerkük kentlerinde seçimlere katılıyor.

Eski Meclisi Başkanı Muhammed el-Halbusi öncülüğünde ve en büyük Sünni seçim listesi olarak bilinen "Biz Ümmetiz" adlı blok da başkent Bağdat, batıdan Enbar ve kuzeyden Salahaddin, Kerkük ve Musul'da, seçim yarışında güçlü şekilde yer alıyor. "El-Azim" koalisyonu da Sünni Arap bloğu olarak aynı kentlerde seçim rekabeti içerisinde bulunuyor. Enbar vilayetinde ise Sünni siyasetçilerden Cemal Kerbuli'nin başında olduğu "Birleşik Enbar" koalisyonu da yarışta dikkati çekiyor.

Savunma Bakanı Sabit Abbasi'nin lideri olduğu "El-Hasim" ittifakı da Bağdat ve kuzeyde seçime katılırken, Türkmenler ise "Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi" listesiyle seçimde yarışıyor.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de Kerkük, Musul ve Diyala'da ayrı ayrı seçimlere katılıyor.

Söz konusu bloklarının yanı sıra "Sivil Değerler" ittifakı" ve "Sivil Güçler" koalisyonu ise Irak'ta laik kesimi temsilen seçim yarışına katılan gruplar olarak ön plana çıkıyor.

Irak Yüksek Seçim Güvenliği Komisyonu, seçim güvenliğinin sağlanması için gerekli hazırlıkların tamamlandığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Musevi de yaptığı yazılı açıklamada, seçim günü sokağa çıkma yasağının olmayacağını ve sınır kapıları ile havalimanlarının da faaliyetlerine devam edeceğini bildirdi.

Irak'ta etkin Şii siyasi gruplardan Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr, kasım ayında destekçilerine vilayet meclisi seçimlerini boykot etme çağrısında bulunmuştu.

Sadr, "Boykot, seçimlerin hem içeride hem de uluslararası alanda meşruiyetini azaltır ve 'yolsuzluk yapanların' Irak'taki hegemonyasını kırar." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli eskrimcilerin hafta sonu mesaisi yoğun geçecek

2023-12-07 14:47 - Spor

Erzincan'da kadın bobinaj ustası 10 yıldır dede mesleğini sürdürüyor

2023-12-07 15:47 - Çevre-Hayat

Bayraktar TB3 SİHA 11'inci uçuş testini başarıyla tamamladı

2023-12-07 20:48 - Teknoloji

Iraklılar, yerel seçimler için 10 yıl aradan sonra sandık başına gidiyor

2023-12-12 11:43 - Dünya

Ortaokul öğrencileri atık elektronik malzemelerle teknolojiyi öğreniyor

2023-12-09 14:12 - Teknoloji

Batman'da selde zarar gören 330 iş yerine 35 milyon 247 bin 229 lira destek

2023-12-07 17:37 - Gündem

Rus uzmanlar, İran örneğinde Rusya ekonomisinin 3 zayıf noktasına işaret etti

2023-12-11 18:04 - Özel Haber

AB: Bu yıkım hoş görülemez ve uluslararası insancıl hukukun ihlalidir

2023-12-06 20:43 - Dünya

Sağlık çalışanlarından Filistin için "sessiz yürüyüş"

2023-12-09 17:02 - Gündem

Türk savunma sanayisinde 2024'te ihracatta "patlama" bekleniyor

2023-12-09 18:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Venezuela saldırıya uğrarsa silahlı mücadele aşamasına geçer

03:23 - Dünya

Mağrib Sumud Filosu, sporseverleri ve taraftarları, Gazze'ye destek pankartları hazırlamaya çağırdı

03:03 - Dünya

ABD Başkanı Trump'tan Venezeula'ya "uçaklarınızı düşürürüz" tehdidi

00:57 - Dünya

Alman polisin Gazze eyleminde yumrukladığı O'Brien, müdahale anını anlattı

00:37 - Dünya

Trump, Savunma Bakanlığı’nı "Savaş Bakanlığı" olarak değiştiren kararnameyi imzaladı

23:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Venezuela saldırıya uğrarsa silahlı mücadele aşamasına geçer

03:23 - Dünya

Mağrib Sumud Filosu, sporseverleri ve taraftarları, Gazze'ye destek pankartları hazırlamaya çağırdı

03:03 - Dünya

CHP 21 Eylül'de olağanüstü kurultaya gidiyor

01:27 - Siyaset

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci yeniden atandı

01:22 - Gündem

Rektör atamaları Resmi Gazete'de

01:02 - Gündem