?>

Iraklı genç Almanya’dan memleketine bisikletiyle geldi

Iraklı Fazıl Ahmet, Almanya’dan ülkesine 139 günde bisikletiyle geldi.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Bağdat

Başkent Bağdat’a varır varmaz AA muhabirine konuşan 19 yaşındaki Ahmet, “Almanya’dan 8 Haziran’da okul çıkışı bisikletimle yola çıktım ve 139 gün sonra ülkeme giriş yaptım.” dedi.

Yaklaşık 5 ay süren bisiklet yolculuğunda birçok ülke ve şehirle tanıştığını ve çok sayıda arkadaş edindiğini ifade eden Ahmet, şunları anlattı:

“Yolculuk sırasında Almanya’yı dolaştım ve Berlin’den geçtim. Berlin’den sonra Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a da uğradım. Daha sonra Viyana, Bratislava ve Budapeşte’den geçtim. Ardından Hırvatistan ve Sırbistan’a da uğrama planım vardı ancak Kovid-19 vakaları bu iki ülkede çok olduğu için sınırlar kapandı ve gidemedim. Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş yaptım. 27 gün geçirdiğim bu güzel ülkede Kırklareli ve İstanbul’dan sonra Şanlıurfa, Gaziantep, Eskişehir, Afyon ve Konya’yı da gördüm. Konya beni en çok büyüleyen şehir oldu. En sonunda da Irak’a giriş yaptım. Yaptığım yolculuk ve edindiğim dostluklar benim için çok değerli.”

- “Mevlana kenti Konya beni büyüledi”

Iraklı genç, “Mevlana kenti Konya beni büyüledi. Daha önce bu şehri bilmiyordum ancak varınca tarih ve uygarlığın zenginliğini orada gördüm. Konya, keşfedilmesi, üzerine okunması ve yazılması gereken bir şehirdir. Konya’yı gördüğümde tarihin derinliğine indiğimi hissettim.” diye konuştu.

Irak’a varana kadar 10 ülke gezen Ahmet, maceralı yolculuk boyunca birçok dağ ve vadiyi bisikletiyle aştığını belirtti.

Ülkesine giriş yaptıktan sonra kuzeyde, Duhok’ta birkaç gün bir arkadaşında kaldığını daha sonra savaş yorgunu Musul’a geçtiğini kaydeden Ahmet, “Musul’u çok görmek istiyordum çünkü bence bu şehir tüm dünyanın yerine en büyük savaşı (DEAŞ) verdi. Orada hayata tutunmak isteyen gençlerin şehrin yeniden güzelleşmesi için gayretleri beni sevindirdi.” değerlendirmesini yaptı.

Ahmet, Kerkük’e vardığında ise Iraklı bisikletçiler grubu tarafından karşılandığını söyleyerek, bu arkadaşlarıyla Bağdat’a geldiğini dile getirdi.

Neden yorucu yolculuğu seçti?

Almanya’dan Irak’a bisikletle gelme macerasının nedenine ilişkin ise Ahmet, şunları aktardı:

“Almanya’daki birçok kişi, Irak’a dair hiçbir fikre sahip değil ve bırakın bisikletle, uçakla bile gidilmesi zor bir ülke olduğunu düşünüyorlar. Dışarıdaki arkadaşlarıma hep savaşla andıkları ve bildikleri Irak’ın diğer hayat dolu yüzünü anlatma gayesindeyim. Arkadaşlarıma Irak’ta hayatın ve kültürün olduğu, her şeye rağmen insanların gelişme ve yenilikten yana olduğunu göstermek istiyorum. Memleketimin uygarlığın beşiği Babil olması bana ayrıca onur veriyor. Avrupa’da bazıları Babil’in tarihi bir eser bakiyesinden ibaret olduğunu ve bir şehir olmadığını sanıyorlar.”

Çevreye olan ilgisini de anlatan Ahmet, “Irak’ta çevreye olan ilgisizlik dolayısıyla kuraklık var ve binlerce ağaç yok edildi. Hurma ağacıyla bilinen Irak, malesef artık öyle değil.” ifadelerini kullandı.

Iraklı genç bisikletçi Fazıl Ahmet, Almanya’da lise eğitimini tamamladığını ve üniversite için ABD veya Avrupa’yı seçeceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

LG'den Aeroscience teknolojisine sahip kablosuz dikey süpürge

2020-11-10 13:02 - Genel

Kırım'ın işgalinde rol alan silahlı milisler, Ermenistan saflarında yer alıyor

2020-11-05 20:01 - Dünya

Terör örgütü YPG/PKK, zorla silahaltına almak için çocukları kaçırmaya devam ediyor

2020-11-10 14:31 - Dünya

İstihdam teşvikine ilişkin kanun teklifinin 10 maddesi daha TBMM'de kabul edildi

2020-11-06 01:06 - Siyaset

HSK'den İzmir depremi sonrası ek tedbir

2020-11-06 20:16 - Gündem

Piyasaların gözü Fed toplantısında

2020-11-04 16:48 - Dünya

Küresel ısınma gebelik risklerini artırıyor

2020-11-08 17:16 - Sağlık

Bakan Pakdemirli: Depremde baraj ve göletlerde hasar yok

2020-11-06 16:06 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı

2020-11-05 02:06 - Siyaset

ABD Savunma Bakanı Esper'in istifa edeceği iddia edildi

2020-11-06 03:46 - Dünya

İlgili Haberler

UMKE hemşiresi, enkazdan 90 saat sonra kurtardıkları Gülsüm ile görüşmeyi sürdürüyor

18:09 - Çevre-Hayat

Bolu'da karların erimesi Gölköy Barajı'nda su seviyesini artırdı

15:39 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da UMKE ve 112 Acil Sağlık ekibi depremde yaşadıklarını anlattı

15:26 - Çevre-Hayat

Kütüphaneye dönüştürdüğü kulübenin ardından köy evinde de çocukları kitap okumaya teşvik ediyor

15:22 - Çevre-Hayat

Depremde ailesini kaybeden 2 kardeş, amca ve yengesine emanet

15:20 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nde mayın temizleme çalışmaları AA kameralarına yansıdı

20:08 - Dünya

İsrail, ateşkesi bir kez daha ihlal ederek Lübnan'a hava saldırıları düzenledi

20:00 - Dünya

Guterres: Güç, hukukun gücünün yerini aldığında sonuçlar son derece istikrarsızlaştırıcı olur

19:43 - Dünya

Slovenya’da 15 yaş altındakilerin sosyal medyaya erişiminin kısıtlanması gündemde

19:38 - Dünya

İsrail, Ramazan ayı öncesinde Filistinlileri Mescid-i Aksa'dan uzaklaştırma kararlarını artırdı

19:29 - Dünya