IOC, olimpik sporculara 10 bin dolar destek sağlayacak

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), olimpiyat oyunlarına katılan her sporcuya 10 bin dolar "olimpik sporcu bursu" vereceğini duyurdu.

Spor - 2 ay önce

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinden yapılan açıklamaya göre, İsviçre'nin Lozan kentindeki 146. IOC Genel Kurulu'nda konuşan IOC Sporcu Komisyonu Başkanı Pau Gasol, "Geleceğe Hazır Olimpik Sporcu Bursu" projesi için her olimpiyat dönemi başına 140 milyon dolarlık fon ayrıldığını açıkladı.
Bursun olimpik her sporcu için geçerli olacağını belirten Gasol, "Burs, sadece madalya kazananlar ya da belirli ülkelerin sporcuları için değil, istisnasız her sporcu için geçerli olacak. Çünkü her sporcunun hikayesi farklı olsa da her biri olimpiyat sahnesine çıkabilmek için fedakarlıklar yaptı. Yıllarca süren adanmışlık, sıkı çalışma ve bir rüyaya inanma süreci var. Bu bir ödül parası değil, olimpik sporcu olabilmek için gösterilen çabanın, yolculuğun ve adanmışlığın bir takdiridir." ifadelerini kullandı.
Söz konusu destekten ilk yararlananlar, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyat Oyunları'nda yarışan olimpik sporcular olacak.
Bu hamle, sporcuların uzun vadeli sportif hedeflerine ya da aktif spor yaşamları sonrası kariyer geçişlerine yeni ve tamamlayıcı yollarla destek olmayı amaçlayan "geleceğe hazır" stratejik çerçevesinin ilk somut adımlarından biri olarak öne çıkıyor.
Mevcut destek programlarını etkilemeyecek yeni burs programı, tamamlayıcı bir nitelik taşıyacak. Her olimpiyat döneminde yaklaşık 14 bin sporcunun bu fona başvurma hakkı kazanması bekleniyor. Sporcular, yarıştıkları her bir olimpiyat oyunu için ayrı ayrı 10 bin dolarlık bu haktan yararlanabilecek.
Bu burs, IOC'nin ulusal olimpiyat komitelerine, uluslararası spor federasyonlarına, olimpiyat organizasyon komitelerine veya olimpik dayanışma fonlarına sağladığı mevcut destekleri azaltmayacak.
Burs ödemeleri, halihazırda var olan ulusal olimpiyat komitesi yapıları üzerinden sporculara ulaştırılacak.
Eğer bir sporcu bu bursa başvurmamayı tercih ederse kendisine ayrılan pay, gelecek nesil sporcuların yararlanması için fonda kalmaya devam edecek.
Milano Cortina 2026'dan itibaren olimpiyat oyunlarına "Aa" akreditasyonu ile katılmış tüm sporcular burs hakkına sahip olacak.
Bu fon yalnızca asıl olimpiyat oyunlarına katılan sporcuları kapsıyor. Gençlik Olimpiyat Oyunları katılımcıları bu burstan yararlanamayacak.
Sporcuların bu haktan faydalanabilmesi için doping kuralları ihlali yapmamış olması, IOC etik kurallarını, katılım şartlarını veya olimpiyat tüzüğünü ihlal etmemiş olması gerekiyor.
Milano Cortina 2026 için başvuru sürecinin bu yılın sonunda açılması, ilk ödemelerin ise 2027 yılında yapılması planlanıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk balerin Nilay Tahiroğlu, Bolşoy Sahnesi'nde Türkiye'yi temsil edecek

2026-06-23 12:19 - Magazin

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı Metrosu'nda 22 Haziran'da 53 bin 396 yolcuyla rekor

2026-06-24 14:53 - Çevre - Seyahat

Rus turistler için Orta Doğu’ya seyahat kısıtlamaları kaldırıldı: Yeni dönem başladı

2026-06-20 20:01 - Özel Haber

Avrupa 'omega blokajı' kaynaklı sıcak hava dalgasıyla kavruluyor

2026-06-22 17:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye'nin Portekiz'e tarihi askeri gemi ihracatında ikinci geminin üretimi başladı

2026-06-18 17:58 - Teknoloji

Türkiye'nin yapay zeka hamlesi dijital egemenliğin anahtarı olacak

2026-06-19 11:37 - Teknoloji

Afetlere direnç sağlayacak teknolojiler uluslararası işbirliğiyle geliştirilecek

2026-06-21 16:02 - Teknoloji

Uluslararası bilim olimpiyatlarında 21 öğrenci madalya ve ödül kazandı

2026-06-20 17:18 - Teknoloji

Kırkpınar'da başpehlivana 1 milyon 655 bin lira ödül verilecek

2026-06-18 14:58 - Çevre-Hayat

Yeni nesil animasyon filmi "Robu 404" 2 Ekim'de vizyona girecek

2026-06-19 19:53 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Galatasaraylı futbolcu Lucas Torreira'ya göre bu sezon lig yarışı zor olacak

20:07 - Spor

Hentbolda 2026-2027 sezonu Süper Lig fikstürü belli oldu

19:48 - Spor

Şekip Mosturoğlu'ndan takım otobüsüne saldırı dosyasına ilişkin açıklama

17:38 - Spor

Skibbe'nin yardımcısı Serhat Umar, yoluna teknik direktör olarak devam etmek istiyor

13:02 - Spor

Milli para masa tenisçi Kübra Korkut, Tayland'da dünya şampiyonluğu için mücadele edecek

11:32 - Spor

Günün Manşetleri

"11.⁠ ⁠Anadolu Medya Ödülleri" sahiplerini buldu

21:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 234'e yükseldi

21:37 - Dünya

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Gündem

Samsun'da tüp deposunda çıkan yangın söndürüldü

21:27 - Gündem