?>

İnsan hakları aktivisti Prashar: İsrail ve ABD uluslararası hukuku yeniden yazmaya çalışıyor

Siyasi stratejist ve insan hakları aktivisti Ashish Prashar, uluslararası hukukun özellikle ABD, Fransa ve İngiltere'nin ne istediğine odaklandığını, bu nedenle acilen yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Dünya - 1 yıl önce

İstanbul

Prashar, İstanbul'da Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu, Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesince düzenlenen "Gazze'den Sonra Uluslararası Hukuku Yeniden Düşünmek" konferansında Gazze, uluslararası hukukun mevcut durumu ve geleceğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen hukuk konferansının önemine dikkati çeken Prashar, "Uluslararası hukuku tüm küresel toplumu temsil edecek şekilde yeniden şekillendirmemiz gerekiyor. Halihazırda hukuk daha çok Batı'nın, özellikle de ABD, Fransa ve İngiltere'nin ne istediğine odaklanmış durumda." ifadelerini kullandı.

Prashar, uluslararası hukukun mevcut durumunu eleştirerek, "İsrail ve ABD uluslararası hukuku yeniden yazmaya çalışıyor. Ve bunu adeta Gazze'de test ediyor. Neyi kabul edeceğimizi, hangi yeni ahlak kurallarını kabul edeceğimizi, hangi yeni normları kabul edeceğimizi adeta Gazze'de test ediyorlar." dedi.

"ABD terörist bir devlet gibi davranarak yasaların uygulanmasını engelliyor"

Uluslararası toplumun İsrail'in eylemlerini engellemedeki rolü sorulduğunda Prashar, Güney Afrika'nın çabalarını överek, "Davayı Uluslararası Adalet Divanına (UAD) taşıyarak doğru adımları attığı ve İsrail'i apartheid devleti olarak tanıyan bir karar aldığı için Güney Afrika'yı alkışlıyorum." diye konuştu.

Kararların uygulanması konusuna vurgu yapan Prashar, "Sorun uygulamada. Yasalar var ama ABD terörist bir devlet gibi davranarak bu yasaların uygulanmasını engelliyor." dedi.

Prashar, uluslararası toplumun ABD'den ayrışması gerektiğini belirterek, "BM Genel Kurulu, İsrail'in katliamlarını durdurmak için bir ateşkes ve silah ambargosu uygulamak üzere ABD'yi BM'den atmayı düşünebilir." ifadelerini kullandı.

"Filistin için direniyorsanız, direnmeye devam edin"

Uluslararası toplumu Gazze'ye destek protestolarını sürdürmeye çağıran Prashar, şunları söyledi:

"Eğer Filistin için direniyorsanız, direnmeye devam edin. Bu sadece aktivizm değil, Filistinlileri özgürleştirmek için bir direniş hareketidir. Hükümetleri ve ekonomileri sekteye uğratmak için sivil itaatsizlik ve genel grev gibi önlemler almalıyız. Vergilerimiz bu katliamları finanse ediyor ve bunu kabullenmemeliyiz."

Prashar, doğrudan eylemin etkinliğinin altını çizerek, "İngiltere'deki insanlar silah fabrikalarını kapatıyor ve Yemen tek bir kişiyi bile öldürmeden İsrail'e yapılan sevkiyatı başarıyla engelledi." dedi.

Uluslararası hukukta reform yapılması ve güçlü devletlerin sorumlu tutulması için küresel çapta ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulunan Prashar, "Bunun sona ermesinin tek yolu, İsrail'in ekonomik olarak toparlanamayacak şekilde çökertilmesi ve dünyanın geri kalanından izole edilmesidir." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TMO 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını belirledi

2024-08-02 11:57 - Ekonomi

Küresel piyasalar haftaya derin satış baskısıyla başladı

2024-08-05 09:23 - Ekonomi

Kimya sektörü temmuzda ihracatını yüzde 19 artırdı

2024-08-03 10:42 - Ekonomi

"Sağlık problemlerinde internete değil aile hekimliğine başvurun" çağrısı

2024-08-01 11:27 - Sağlık

Gaziantep'te "davullu zurnalı" üzüm hasadı

2024-08-01 12:33 - Ekonomi

Yüzme Milli Takımı Olimpiyat Oyunları'na veda etti

2024-08-01 14:52 - Spor

Filipinler'de 6,3 büyüklüğünde deprem

2024-08-03 11:27 - Dünya

Sahte güneş gözlükleri göz sağlığını tehdit ediyor

2024-08-03 11:32 - Sağlık

"Ak saçlı" milli judocuların bitmeyen heyecanı

2024-08-03 11:53 - Çevre-Hayat

Danimarka, MİT'in yönettiği takas operasyonunda Türkiye'nin diplomatik başarısını tebrik etti

2024-08-03 12:17 - Dünya

İlgili Haberler

Somali'den uluslararası camiaya yatırım çağrısı

12:28 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: GKRY'nin oynadığı tehlikeli oyundan Rum halkı da rahatsızdır

12:03 - Dünya

İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze'ye 170'ten fazla hava saldırısı düzenledi

11:48 - Dünya

Hollanda’da 50 gün boyunca gece gündüz, Gazze’de can verenlerin isimleri okundu

11:38 - Dünya

Trump'ın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını tamamen sona erdirmesine ilişkin plan sunduğu iddia edildi

11:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Somali'den uluslararası camiaya yatırım çağrısı

12:28 - Dünya

İstanbul'da okul servis araçlarına kamera takılması zorunluluğu getirildi

12:22 - Gündem

Sosyal medya fenomeni Özlem Altınok Öz ile eşi ve ortağına dava

12:19 - Gündem

Erzurum'da 4,4 büyüklüğünde deprem

12:12 - Gündem

Nüfusa göre en fazla esnaf Burdur'da

12:08 - Ekonomi