?>

İngiltere, Tiktok'un veri güvenliği ve propaganda riski konusunda endişeli

İngiltere'nin Bilim, Yenilik ve Teknolojiden Sorumlu Bakanı Kyle, sosyal paylaşım uygulaması TikTok'un kullanıcılarına heyecan verici platform sunduğunu, ancak veri güvenliği ve propaganda riski konusunda "ciddi endişeler" taşıdıklarını ifade etti

Medya - 11 ay önce

Londra

İngiltere'nin Bilim, Yenilik ve Teknolojiden Sorumlu Bakanı Peter Kyle, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, "TikTok'un sahiplik modeli konusunda gerçekten endişeliyim. Verilerinin kullanımıyla ilgili, sahiplik modeliyle bağlantılı olarak ciddi endişelerim var." ifadelerini kullandı.

Kyle, uygulamanın gençlerin farklı kültür ve ideolojileri keşfetmesine olanak tanıyan "arzu edilen bir platform" olduğunu dile getirdi.

ABD'de TikTok'un yasaklanması veya satılmasına yol açabilecek bir yasanın onaylanmasıyla İngiltere'nin de bu konuda adımlarını dikkatle atması gerektiğini aktaran Kyle, ülkesinin TikTok'a yönelik tutumunun, uygulamanın sunduğu "heyecan türü" ile "olası riskler" arasında denge kurmak olduğunu ifade etti.

Kyle, TikTok'un propaganda aracı olarak kullanılıp kullanılmadığına ilişkin soruya, "TikTok konusunda dikkatli olunmasını tavsiye ediyoruz. Editoryal karar alma süreçlerine sahip pek çok platform ve geleneksel yayıncı var ki bunlar önyargılara yol açıyor." yanıtını verdi.

Bakan Kyle, ulusal güvenliği ya da yaşam tarzını tehdit eden sosyal medya faaliyetlerinde kamuoyunu bilgilendirdiklerini belirterek, "Eğer böyle bir durum olursa kamuoyu önünde harekete geçeriz. Sosyal medya faaliyetleriyle ilgili kamuoyundan gizlediğimiz herhangi bir endişe yok." diye konuştu.

Kyle, ayrıca yaşam tarzlarına düşman olan ülkelerle ilişkiler konusunda çok dikkatli olduklarının altını çizdi.

"Yasaklamalar kullanıcıları daha fazla veri toplayan Çin versiyonuna yönlendirdi"

Kyle, ABD'nin TikTok'a yönelik hamlelerinden ders çıkardıklarını ve yasaklamaların kullanıcıları daha fazla veri toplayan Çin versiyonuna yönlendirdiğini belirterek, "Gerçek şu ki insanlar birdenbire uygulamanın Çin versiyonuna yöneldi. Bu da kesin olarak veri ve bilgi topluyor, propagandayı Amerikan versiyonunun yapmayacağı şekilde yayıyor." ifadelerini kullandı.

TikTok'dan bir Sözcü ise uygulamanın İngiltere kayıtlı ve düzenlemelere tabi bir şirket tarafından sağlandığını vurgulayarak, kullanıcı verilerinin korunması için 10 milyar sterlin harcandığını ve Çin hükümetinin ana şirket Bytedance'te herhangi bir hissesinin bulunmadığını aktardı.

ABD'de TikTok'un yasaklanması...

TikTok, bir Amerikan firmasına satılmaması halinde ABD'de yasaklanmasını öngören yasa uyarınca dün ABD'de kullanıma kapatılmıştı. TikTok'un yanı sıra CapCut da ülkede erişime engellenmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social adlı sosyal medya platformundan TikTok yasağına ilişkin yaptığı açıklamada, "Pazartesi günü, yasanın hükümlerinin yürürlüğe girme süresini uzatacak bir kararname yayımlayacağım, böylece ulusal güvenliğimizi korumak için bir anlaşma yapabiliriz." ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu kararnameyle TikTok'un yasaklı kalmasını önlemek için destek veren şirketlerin yasal sorumluluğunun olmayacağını da belirten Trump, ancak TikTok'un yarısının ABD'lilere ait olmasını istediğini aktarmıştı.

Daha sonra TikTok, ülkede yeniden hizmet sağlamaya başlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Almanya'daki Wolfenbüttel Yeşil Camii'ne 19. yüzyıldan kalma Kuran-ı Kerim hediye edildi

2025-01-20 16:47 - İslam-Hayat - Receb 1447

Türkiye'de geçen yıl en fazla konut İstanbul'un Esenyurt ilçesinde satıldı

2025-01-22 12:54 - Ekonomi

İtalya Başbakanı Meloni, Trump'ın yemin törenine katılacak

2025-01-18 19:48 - Dünya

Sapanca Gölü'nün su seviyesi yağışlarla 1 ayda 30 santimetre arttı

2025-01-17 17:28 - Çevre-Hayat

ABD Başkanı Trump, suikast girişiminde yardımına koşan Curran'ı Gizli Servisin başına atadı

2025-01-23 07:07 - Dünya

Romulo Cardoso, 2028 yılına kadar Göztepe'de

2025-01-22 14:22 - Spor

Tek tekerlekli bisikletiyle Türkiye'yi gezen Azizov, Türk halkının misafirperverliğine hayran kaldı

2025-01-18 11:43 - Magazin

Erzurum "Kış Bilim Festivali"ne hazırlanıyor

2025-01-19 14:08 - Teknoloji

18 Yaş Altı Buz Hokeyi Kadın Milli Takımı'nda hedef altın madalya

2025-01-19 12:07 - Spor

Rize'de kar yağışı altında '9. Kış Yüzme Şenliği' yapıldı

2025-01-19 22:53 - Magazin

İlgili Haberler

ABD basını: Maduro ve eşini taşıyan uçak New York'a indi

01:23 - Medya

CİMER'e 2025'te 5 milyon 525 bin başvuru yapıldı

22:12 - Medya

ABD merkezli internet sitesi Axios: Netanyahu, Trump ile İran'a tekrar saldırma ihtimalinı konuştu

17:32 - Medya

RTÜK Başkanı Daniş: 34 farklı medya hizmet sağlayıcıya toplam 90 idari para cezası uygulanmıştır

17:22 - Medya

DMM, IPRA tarafından 'Dezenformasyonla Mücadele' kategorisinde ödüle layık görüldü

10:38 - Medya

Günün Manşetleri

Yüzyılın Konut Projesi'nde kura çekimleri sürüyor

14:02 - Gündem

Türkiye'de geçen yıl 517 milyon fidan ve tohum toprakla buluştu

13:47 - Ekonomi

İsrail'in, Gazze'ye saldırılarında can kaybı 71 bin 386’ya yükseldi

13:42 - Dünya

İsrail Gazze'de ateşkes kapsamında çekildiği bölgelere saldırdı, 2 kişi hayatını kaybetti

13:38 - Dünya

ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesinin ardından Asya-Pasifik'ten diyalog çağrısı

13:33 - Dünya