?>

İngiltere Savunma Bakanı: Rusya Ukrayna'yı her an işgal edebilecek durumda

Dünya - 3 yıl önce

Londra

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rus askerlerinin nizamının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "her an" gerçekleşebileceği yönündeki ABD'nin değerlendirmesini doğruladığını ancak son diplomasi adımlarının gerginliği azaltmaya yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Wallace, Moskova'da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşmesinin ardından İngiliz Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenledi.

Rus Bakan ile yapıcı ve samimi bir görüşme yaptığını kaydeden Wallace, Rusya'nın NATO'ya sunduğu anlaşma taslağını, NATO'nun buna cevabını, Minsk Anlaşmasının uygulanması gibi konuları detaylarıyla ele aldıklarını söyledi.

Ukrayna'nın işgalinin, hem Ukrayna hem Rusya hem de Avrupa'nın güvenliği açısından neden olabileceği trajik sonuçlar konusunda net olduğunu ifade eden Wallace, Rus Bakan'ın kendisine Ukrayna'yı işgal etmeyeceklerine dair güvence verdiğini aktardı.

Wallace, "NATO'nun bir savunma ittifakından daha fazlası olduğu" yönündeki algıları ele almak için "güven artırıcı önlemlere" de baktıklarını belirtti.

Ukrayna'nın işgali

Wallace, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "her an başlayabileceği" yönündeki sözlerinin hatırlatılıp, kendi değerlendirilmesinin sorulması üzerine, "Hem Belarus hem de Ukrayna'daki 100 binin üzerindeki Rus kuvvetinin nizamı, açıkçası bu büyüklükteki bir kuvvete bir dizi eylemde bulunma yeteneği veriyor, buna her an komşu bir ülkeyi işgal etmek de dahil." diye konuştu.

NATO'nun bir işgalin "trajik sonuçları" olacağını açıkça belirttiğini ve gerginliği azaltmak için ellerinden gelen her yolu deneyeceklerini ifade eden Wallace, o yüzden de Moskova'yı ziyaret ettiğini aktardı.

Görüşmesinin Rusya'yla ilişkilerde "daha iyi bir atmosfere" yol açtığına inandığını belirten İngiliz Bakan, "Rus hükümetinden Ukrayna'yı işgal etme niyetlerinin olmadığını açıkça duydum, ayrıca bazı endişelerini dinledim." dedi.

Dün İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında gerçekleşen ve Lavrov'un mevkidaşını argümanlarına "sağır" olmakla suçladığı gergin görüşme de sorulan Wallace, kendisinin görüşmesinde "kesinlikle sağırlık veya körlük olmadığını" söyledi.

Wallace, "Biz Savunma Bakanlarıyız, çatışmada olanların sonuçlarının sorumluluğunu taşıyoruz. Ben ve Genelkurmay Başkanı, silahlı kuvvetlerden sorumluyuz ve herhangi bir şey ters giderse nihai bedeli ödeyenler biz oluruz. Bu profesyonel Rus ordusunda da farklı değil." dedi.

Bu yüzden sorunları çözmenin ikisin de çıkarına olduğunu kaydeden İngiliz Bakan, görüşmenin "gerilimi düşürmeye katkıda bulunduğunu umduğunu", ancak "ikisi arasında hala alınacak önemli bir yol olduğunu" söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TURKOVAC aşısı 7 Şubat'ta Sakarya ve Karabük'te tatbik edilmeye başlanacak

2022-02-05 22:57 - Sağlık

Türk savunma sanayisine 'siber güvenlik' görevi

2022-02-11 18:42 - Ekonomi

İngiltere Savunma Bakanı: Rusya Ukrayna'yı her an işgal edebilecek durumda

2022-02-11 20:59 - Dünya

Donbas'ta Yahudi toplumu Rusya-Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesini umuyor

2022-02-05 11:56 - Dünya

Adıyaman'da sokak köpeğinin saldırısına uğrayan çocuk taburcu edildi

2022-02-07 17:03 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Adalet Bakanı Bozdağ'a ziyaret

2022-02-09 19:05 - Siyaset

ABD’nin, çekilme sürecinde birçok Afgan sivili öldürdüğü ortaya çıktı

2022-02-09 00:35 - Dünya

Türk özel sektörünün çatı kuruluşu TOBB 70 yaşında

2022-02-07 13:03 - Ekonomi

'Balyoz davası'nı onayan eski Yargıtay üyelerinin yargılanmasına 17 Şubat'ta başlanac

2022-02-08 11:30 - Gündem

Beyaz Saray'dan Putin'e NATO yanıtı: NATO her zaman bir savunma örgütü olmuştur

2022-02-09 01:25 - Dünya

İlgili Haberler

34. Arap Birliği Zirvesi Bağdat’ta başladı

16:07 - Dünya

Portekiz yarın erken genel seçim için sandığa gidecek

15:58 - Dünya

İstanbul barış müzakerelerinde Türkiye'nin diplomatik rolü dünya basınında yankı buldu

15:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Gazze'de halkın açlıktan öldüğünü belirtti

15:28 - Dünya

NBC: Trump yönetimi, 1 milyona yakın Filistinlinin Libya'ya taşınması planı üzerinde çalışıyor

14:48 - Dünya

Günün Manşetleri

34. Arap Birliği Zirvesi Bağdat’ta başladı

16:07 - Dünya

Portekiz yarın erken genel seçim için sandığa gidecek

15:58 - Dünya

İstanbul barış müzakerelerinde Türkiye'nin diplomatik rolü dünya basınında yankı buldu

15:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Gazze'de halkın açlıktan öldüğünü belirtti

15:28 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19 Mayıs'ta Gabar Dağı'nda gençlerle bir araya gelecek

15:23 - Gündem