İngiltere Merkez Bankasından kasımda tekrar faiz indirimi bekleniyor

İngiltere Merkez Bankasının (BoE), politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 5'e düşürmesinin ardından bu yıl kasımda yeniden faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Londra
BoE, politika faizini son 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25'ten yüzde 5'e düşürerek, Mart 2020'den beri politika faizini ilk kez indirdi. Politika faizini Ağustos 2023'ten beri yüzde 5,25'te sabit tutan BoE, faizde bir yılın ardından ilk kez değişiklik yapmış oldu.
İngiltere Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 5'e indirdiBoE Başkanı Bailey'den politika faizinde olası indirimlere karşı temkinli yaklaşım
Karar sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan BoE Başkanı Andrew Bailey, indirimin "ince dengede alınmış bir karar" olduğunu belirterek, bankanın gelecek kararlarına ilişkin bir sinyal vermedi ve toplantıdan toplantıya karar alacaklarını ifade etti.
Ekonomistler ise BoE'nin bugünkü kararının faiz indirim döngüsünün başlangıcı olabileceğini ve kasımda yeniden faizi düşürebileceğini öngörüyor.
Fitch Ratings Ekonomi Birimi Direktörü Jessica Hinds, BoE'nin politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 5'e çekmesinin ince dengeli bir karar olduğunu vurgulayarak, "Ancak nihayetinde güvercinlerin hakim olduğu bir karardı. Dezenflasyon konusunda kaydedilen ilerleme, Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin çoğunluğunu biraz daha az kısıtlayıcı bir politika duruşunun sürdürülebileceğine ikna etmek için yeterli oldu." ifadelerini kullandı.
PPK metninde kararların toplantıdan toplantıya alındığına ilişkin yaklaşımın vurgulandığını anımsatan Hinds, şu değerlendirmede bulundu:
"BoE Başkanı Bailey'nin 'çok fazla ya da çok hızlı faiz indirimi konusunda dikkatli olmalıyız' şeklindeki uyarısı ve görüş ayrılıkları da göz önüne alındığında, gelecekteki faiz patikasına ilişkin çok az şey var. Bugünkü toplantının gevşeme döngüsünün başlangıcı olacağını ilişkin uzun süredir ifade ediyorduk. PPK'deki güvercinlerin kararlarının sonuçlarını sindirmesi ve dezenflasyon konusunda devam eden ilerlemenin kararsız şahinlerin bir kısmını ikna etmesiyle, bir sonraki indirimin büyük ihtimalla kasımda yapılacağını düşünüyoruz."

"BoE, gelecekteki politika değişiklikleri konusunda önceden taahhütte bulunmuyor"

ING Think Gelişmiş Piyasalar Ekonomisti James Smith de BoE'nin mevcut sıkılaşma döngüsünde ilk kez politika faizinde indirime gittiğini anımsattı.
PPK metninin ve bankanın bu kararın politika faizinde hızlı bir indirim döngüsünün başlangıcı olabileceği fikrine kapılmasına izin verme konusunda çekingen olduğunu kaydeden Smith, "BoE'nin açıklaması gelecekteki indirim olasılığına hiçbir atıfta bulunmuyor ve sadece faizin 'yeterince uzun süre' kısıtlayıcı kalması gerektiğini söylüyor ki bu cümleyi uzunca bir süredir kullanılıyordu." değerlendirmesinde bulundu.
Smith, Avrupa ve ABD merkez bankalarının aksine BoE'nin gelecekteki politika değişiklikleri için önceden taahhütte bulunmayı alışkanlık haline getirmediğini kaydetti.
Ülkede hizmet enflasyonu ve ücret artışlarına ilişkin verilerin yıl ilerledikçe iyileşmesinin beklendiğini dile getiren Smith, "PPK'nin bu yıl en az bir faiz indirimine daha gitme konusunda daha rahat olacağını düşünüyoruz. Bu indirimin büyük ihtimalla kasımda yapılacağını ve bunu yine büyük ihtimalla aralıkta bir diğerinin izleyeceğini öngörüyoruz. Banka faizinin önümüzdeki yaza kadar yüzde 3-3,5 seviyesine ulaşabileceğini tahmin ediyoruz." bilgisini paylaştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 60'ın altına indi

2024-07-28 15:42 - Gündem

Gençlere siber güvenlik alanında uzmanlaşma imkanı

2024-07-26 10:38 - Teknoloji

AYM'nin sonuçlandırdığı bireysel başvuru sayısı 513 bini aştı

2024-07-31 11:20 - Gündem

İngiltere Merkez Bankasından kasımda tekrar faiz indirimi bekleniyor

2024-08-01 17:02 - Ekonomi

Yusuf Dikeç, olimpiyat madalyası getiren atışıyla dünyanın gündeminde

2024-08-01 11:38 - Spor

Para tenisçi Uğur Altınel, Paris 2024 kotası aldı

2024-07-30 13:37 - Spor

Edirne tava ciğerinin lezzet ortağı Karaağaç acı biberinde hasat mesaisi başladı

2024-07-27 13:47 - Ekonomi

Hizbullah, üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruladı

2024-07-31 21:03 - Dünya

EPDK'den doğal gaz tarifesindeki fiyat artışına ilişkin açıklama

2024-08-01 16:42 - Ekonomi

Netanyahu, İsrail'i "ileride zorlu günlerin beklediğini" söyledi

2024-07-31 21:33 - Dünya

İlgili Haberler

Petrol fiyatlarındaki artış turizmde ulaşım maliyetlerini zorlayacak

17:43 - Ekonomi

İSO Başkanı Bahçıvan Türkiye'nin "Made in EU" kapsamına dahil edilmesini değerlendird

17:23 - Ekonomi

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, AB'nin "Made in EU" taslağını değerlendirdi

15:58 - Ekonomi

FAO, projelerle kadınları girişimciliğe cesaretlendiriyor

15:27 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 210,3 milyar dolar oldu

15:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Azerbaycan, İran sınırından yük araçlarının hareketini geçici olarak askıya aldı

18:52 - Dünya

İstanbul'da iftar öncesi trafik yoğunluğu yüzde 89'a ulaştı

18:48 - Gündem

İngiltere, Katar'a 4 Typhoon savaş uçağı daha göndereceğini duyurdu

18:28 - Dünya

İran Dışişleri Bakanı Erakçi, Nahçıvan'daki İHA saldırısında İsrail'i suçladı

18:22 - Dünya

DSÖ: (Orta Doğu'daki gerginlik) Nükleer tesislerin etkilenme tehdidi endişe verici

18:18 - Dünya