?>

İnegöl'de belediye-çiftçi iş birliğiyle kurulan soğuk hava deposu üreticiye daha çok kazandırıy

İnegöl Üreten Çiftçiler Kalkınma Kooperatifinin inşa ettirdiği soğuk hava deposu sayesinde 60 bin dönüm arazide üretilen 20 bin ton meyve herhangi bir aracı olmadan değerinde pazarlanıyor.

Ekonomi - 5 yıl önce

Bursa

Bursa'nın verimli topraklara sahip İnegöl ilçesinde belediye-çiftçi iş birliğiyle oluşturulan İnegöl Üreten Çiftçiler Kalkınma Kooperatifince yaptırılan soğuk hava deposu, üreticilerin meyvelerini hasat mevsimi dışında yüksek fiyatlardan satmasını sağlıyor.

Özellikle meyvecilikte Türkiye'nin önde gelen üretim merkezlerinden İnegöl'de bölgedeki en büyük eksikliğin soğuk hava deposu olduğu düşüncesinden hareketle belediye öncülüğünde çalışma başlatıldı.

Bölge çiftçileriyle iş birliği yapan İnegöl Belediyesi, 154 üreticinin katılımıyla Haziran 2019'da İnegöl Üreten Çiftçiler Kalkınma Kooperatifini kurdu.

Soğuk hava deposu yapımı için hazırlanan proje, kooperatif tarafından Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) sunuldu. Kurumdan onay alınmasının ardından Şubat 2020'de temeli atılan tesis, 4 bin tonluk kapasitesiyle geçen eylül ayında açıldı.

Bölgedeki 60 bin dönüm arazide üretilen 20 bin ton meyvenin uygun sıcaklıkta saklanabileceği tesis sayesinde çiftçiler herhangi bir aracı olmadan ürünlerini değerinde pazarlayabiliyor.

"Çiftçilerimizi el birliğiyle aracısız kazanmaya yönlendiriyoruz"

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, AA muhabirine, ilçenin ülke ekonomisine birçok sektörde yaptığı üretimle katkı sağladığını söyledi.

Taban, İnegöl'ün tarımda da söz sahibi olduğunu belirterek, aylar önce çiftçilerin sorunlarını dinlemek için bir ekip kurduklarını hatırlattı.

En çok depolama ve paketleme alanında yaşanan sorunlarla karşılaştıklarını vurgulayan Taban, şöyle devam etti:

"Çiftçimizin aracısız kazanması için bir çalışma yaptık. Bunun akabinde de 8 ay gibi kısa bir sürede Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Soğuk Hava Deposunu tamamladık. İspanya'da 40 bin üyeli, 80 bin çalışanlı kooperatif var. Almanya'nın en büyük bankası, çiftçilerin kurduğu banka. Yani bakıldığında çiftçiler sanayicilere kredi verecek konuma gelmiş. Bunların hepsi el birliğiyle oluyor. Bizler de çiftçilerimizi el birliğiyle aracısız kazanmaya yönlendiriyoruz. Paketleme tesisi de inşa edeceğiz. Kooperatifimizin tüm bölümleri faaliyete geçince pazarlama ekibi kurmayı hedefliyoruz. Pazarlama ekibimiz çiftçilerimizin ürünlerini pazarlayacak. Böylece çiftçimizin pazar ve pazarlama sorunu da ortadan kalkacak."

Taban, çiftçilerin kazanması ve el birliğiyle büyümesi amacıyla belediye olarak çalışmalarının süreceğini dile getirdi.

"Depo olmayınca çiftçimiz ürününü arazide satmak zorunda kalıyor"

Kooperatif Başkanı Sinan Kağan da ilçenin tarımda küçümsenmeyecek bir üretim potansiyelinin olduğuna dikkati çekti.

İlçede 2020 verilerine göre 1 milyar 100 milyon liralık tarımsal üretimin olduğunu bildiren Kağan, soğuk hava deposunda şu anda yaklaşık 3 bin ton ürünün bulunduğunu, yıllık bazda toplam miktarın 20 bin tona yakın olacağını anlattı.

Depo olmayınca çiftçilerin ürünlerini arazide satmak zorunda kaldığını aktaran Kağan, şunları kaydetti:

"Elma, armut, ayva gibi ürünlerin halka arzı çoğunlukla kış mevsiminde oluyor. Tüm ürünlerin çıktığı gibi bir anda tüketilmesinin mümkünatı yok. Bunların belli oda sıcaklığında saklanması gerekiyor. Bu da çiftçinin tek başına yapabileceği bir olay değil. Çiftçinin hasat mevsiminde 1,80 liraya sattığı ürün şu an depo sayesinde 4-5 liraya alıcı buluyor. Üreticinin bir aracı olmadan bire bir kendisinin kazanmasına yardımcı oluyoruz, alın terinin karşılığını almasına öncülük ediyoruz."

Kağan, kooperatif adına Bursa Hikmet Şahin Kent Hali'nde dükkan kiraladıklarını belirtti.

Soğuk hava depolarının en büyük giderinin enerji olduğuna işaret eden Kağan, "Bu maliyetten kurtulmak için yıl sonuna doğru depoya güneş enerji sistemini entegre etmeyi düşünüyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki yıl market ve büyük satış noktalarında üretici ve alıcıyı buluşturacağız. Üreticimizin daha net kazanç sağlaması hatta ihracat yapması için çalışmalarımız olacak." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2021 yılı günlük yemek bedeli istisnası açıklandı

2020-12-30 14:31 - Genel

Koronavirüsü yenen belediye başkanından 'sigara' uyarısı

2020-12-31 14:36 - Sağlık

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 85 milyonu geçti

2021-01-03 15:22 - Dünya

KDK, çocuğun nüfus memuru tarafından yanlış yazılan isminin düzeltilmesini sağladı

2021-01-02 14:12 - Gündem

Borsa rekor seviyeyi gördü

2020-12-29 16:47 - Ekonomi

Kayseri kültürü 5 asırlık konakta sergileniyor

2020-12-31 14:51 - Çevre-Hayat

Galatasaray averajla liderliği kaybetti

2021-01-03 00:26 - Spor

AB, Birleşik Krallık ile ticaret anlaşması imzaladı

2020-12-30 15:06 - Dünya

Firari FETÖ'cülere saklanmaları için gaybubet evi kiralayan sanığa 6 yıl 3 ay hapis

2020-12-29 17:06 - Gündem

Selvi Boylum Al Yazmalım filminin 'Sevgi emektir' mottosuna ilişkin dava yeniden görülecek

2020-12-29 19:10 - Gündem

İlgili Haberler

Yılın ilk üç ayında yaklaşık 4 milyon cihazın IMEI kaydı yapıldı

11:42 - Ekonomi

Türkiye "KOBİ'leri akıllandırarak" üç yılda Turcorn sayısını 25'e çıkarmayı hede

11:23 - Ekonomi

TCMB'den, "Dijital Türk Lirası Projesi" ekosistemine katılım çağrısı

11:02 - Ekonomi

Enflasyon, ağustosta aylık bazda yüzde 2,04, yıllık bazda yüzde 32,95 oldu

10:08 - Ekonomi

Avrupa'nın rüzgar enerjisi kurulu gücü yılın ilk yarısında 6,8 gigavat arttı

10:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Uğurcan Çakır, Türk futbol tarihinin en pahalı üçüncü transferi oldu

11:52 - Spor

Milli Mücadele'ye ışık tutan kararların alındığı Sivas Kongresi 106 yaşında

11:47 - Gündem

Yılın ilk üç ayında yaklaşık 4 milyon cihazın IMEI kaydı yapıldı

11:42 - Ekonomi

İspanyol öğretmenler yeni eğitim yılı öncesinde İsrail'e karşı eylem başlattı

11:37 - Dünya

Türkiye ile Gürcistan 7. randevuda

11:33 - Spor